Un medic stomatolog venit din Basarabia pentru a-şi deschide un cabinet privat la Brăila a reparat, pe cheltuiala lui, jardinierele de beton ce zăceau de ani de zile, sparte şi goale, pe trotuarul din dreptul spaţiului de la parterul de bloc unde şi-a instalat cabinetul. Le-a vopsit în aceeaşi culoare a zidului exterior al cabinetului proaspăt amenajat, pe urmă le-a umplut pe fiecare cu pământ şi a însămânţat gazon şi câteva flori. Acum, are grijă să tundă gazonul periodic şi să ude florile zilnic, iar cele câteva jardiniere au un impact fantastic asupra aspectului general al străzii Cojocari din Centrul Vechi al Brăilei, locul unde se află cabinetul stomatologic deschis de basarabeanul Alexandru Aramă. Ca multe altele din oraşul nostru, e o stradă plină de gropi, iar pe trotuar sunt înşirate jardiniere de beton, ciobite şi insalubre, în care Primăria a uitat de câţiva ani să mai planteze vreo floare. Contrastul dintre acestea şi cele îngrijite de medicul Aramă îţi sare imediat în ochi, de te minunezi cât de mult poate să conteze câteva jardiniere din beton aranjate cu un pic de bun gust. Cât de mult poate să schimbe un colţ de stradă, simplul fapt că acolo există nişte gazon şi câteva flori cu aspect proaspăt, de sevă hrănită de o mână de om gospodar!
O fărâmă de frumos îţi bucură ochii şi îţi bagă puţină energie în bateriile golite de toată urâţenia din jur! Şi te face să te întrebi: cum ar fi, dom'le, ca toate jardinierele de pe străzile Brăilei, jardinierele ale rupciugoase în care apar pe alocuri câteva flori pe jumătate ofilite pe un pat de pământ ori prea uscat ori prea mocirlos, cum ar fi, aşadar, ca toate să fie reparate, văruite frumos în culori pastelate şi ornate cu flori plantate pe un strat verde de gazon tuns “la linie”?! Şi toate jardinierele astea să fie aliniate pe trotuare drepte şi curate, ce încadrează străzi cu asfalt ca-n palmă. Şi faţadele clădirilor de pe o parte şi de alta a străzilor să fie bine îngrijite, care cu arhitectură modernă, care cu arhitectură clasică, iar pe aliniamentul stradal, printre jardinierele frumoase să fie arbori cu coroana verde şi toaletată profesionist... Şi aerul fierbinte de vară să fie răcorit de fântâni arteziene curate şi bine întreţinute! Ş.a.m.d.
Şi revin cu o întrebare, sau mai degrabă un exerciţiu de imaginaţie: cum ar fi să trăim într-un oraş care să arate aşa cum l-am descris mai sus? Cu siguranţă, am fi mai calmi şi am avea privirea mai limpede! Ca să trăim aşa ar trebui, însă, să avem cu toţii în noi, de la cel mai sus-pus politician până la ultimul alegător, măcar un pic din spiritul de gospodar al medicului Alexandru Aramă. Partea proastă e că, deocamdată, avem în vârf politicienii votaţi de popor. Iar cum la vot merge în principal acea parte din popor care în ultima vreme a început să ajungă pe la mitinguri ca oile mânate în turmă pentru a-şi aplauda lupii, în timp ce o majoritate tăcută stă acasă în ziua alegerilor, scârbită că nu are pe cine să pună ştampila, Brăila noastră, la fel ca multe alte oraşe din România, va arăta în continuare, de la clădiri şi până la jardinierele cu care ne ornăm străzile, după chipul şi apucăturile actualei generaţii de votanţi!