Pătrunzând în noaptea românească, ce descoperim în absenţa comunităţii politice? A) La nivel politic: jaf nemascat sub măreţia cerului; B) La nivel electoral: confuzie cât vezi cu ochii sub măreţia cerului.
Pătrunzând în noaptea brăileană, descoperim că pentru a ne dumiri cu privire la modul rablagit al României de a funcţiona ca sistem politic, nu trebuie să batem în lung şi-n lat Europa, angajându-ne într-o aventură comparatistică, ci putem observa totul din puţul politic local, căci Brăila, ca multe alte oraşe din România, reprezintă un caz axiomatic al unei "arte" de a schilodi atât semnificaţia democraţiei, cât şi relevanţa capitalismului.
Primul argument este legat de statutul de oraş ferecat al Brăilei: felul pesediştilor de a face "administraţie" la Brăila, pârjolind iniţiativele private prin aleşii locali, nu este o practică capitalistă, ci o specie de afacere de extracţie nomenklaturistă, ce nu produce progres economic, ci doar avantaje personale. Deoarece atâta timp cât o gaşcă politică deţine controlul absolut asupra resurselor, punând perna pe faţă mediului privat, motorul economic se menţine doar la limita falimentului, mergând doar în hopuri, agonal, gutural. Din nou, n-o spun eu, ci este o lege economică care şi-a produs de nenumărate ori efectul dezastruos în istorie. Al doilea argument îl vizează pe alegător: majoritar vorbind, electoratul brăilean (şi aici avem de-a face, oarecum, cu un specific al zonelor de Sud, Sud-Est şi Est) trăieşte fenomenul politic ca pe o stare de vid şi, ca urmare directă, trăieşte şi în sânul comunităţii tot ca într-o stare de vid. S-a scris mult despre aceste stări de vid şi mai toţi cei care au scris, au ajuns, într-un fel sau altul, la o concluzie similară: unde dictează starea de vid, forţele extremiste sunt la mare căutare, căci fiind captiv într-o stare de vid, alegătorul, năucit de propriu-i surmenaj cetăţenesc, consideră că doar limbajul violent şi promisiunea violentă îi pot garanta speranţa la un trai decent. În fine, fenomenul e prea complex pentru a fi epuizat într-un editorial.
De aceea, atât mai am de adăugat: până când nu vom învăţa să punem presiune pe mediul politic pentru elaborarea unui nou contract social, vom fi ca şi până acum: "purtătorii de cuvânt" ai unei depresii naţionale.
P.S.: Ştiţi unde se află germenii ideii de comunitate politică? Trataţi cu mai multă atenţie şi seriozitate reorganizarea administrativ-teritorială şi veţi afla...