Câmpurile ard, autorităţile sunt depăşite de situaţie | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Câmpurile ard, autorităţile sunt depăşite de situaţie

Autorităţile nu reuşesc în niciun chip să-i determine pe brăileni să nu mai pună în pericol terenuri agricole şi chiar proprietăţi intravilane prin metoda incendierii resturilor vegetale ca modalitate de executare a curăţeniei de primăvară. În ciuda emiterii, de către prefectul Dumitru Popa, a unui ordin ce prevede amenzi drastice, cuprinse între 1.000 şi 2.500 lei, în ultima vreme s-au înregistrat numeroase incendii generate de arderea vegetaţiei uscate. În cursul zilei de marţi, 3 aprilie, de exemplu, pompierii brăileni s-au luptat cu nu mai puţin de cinci incendii de vegetaţie uscată. Acestea au fost semnalate atât în municipiul Brăila, cât şi în localităţile Mircea Vodă, Ianca şi Făurei. Flăcările au ars vegetaţia uscată de pe 11 hectare, distrugând totodată şi 1,2 ha butaşi de vie. Pompierii au stabilit că toate aceste incendii au fost provocate de focul aprins în spaţii deschise şi lăsate nesupravegheate. Ca de obicei, făptaşii încă nu au fost identificaţi. Din acest motiv, niciunul dintre cei vinovaţi nu a fost amendat. De altfel, deşi s-au consemnat zeci de astfel de incendii de la începutul primăverii, până acum nu s-au aplicat niciodată sancţiunile prevăzute în ordinul prefectului.
În ordinul respectiv se prevede că la arderea vegetaţiei uscate trebuie respectate următoarele reguli: arderea trebuie executată în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier, contrucţii, reţele electrice, de comunicaţii, conducte de transport gaze naturale, produse petroliere ori alte bunuri materiale combustibile; suprafaţa unde se execută arderea trebuie curăţată de vegetaţie pe o rază de cinci metri în jurul resturilor incendiate; focul trebuie supravegheat permanent; înainte de părăsirea locului arderii, focul trebuie stins complet. Arderea resturilor vegetale, gunoaielor sau a deşeurilor se efectuează numai în baza permisului de lucru cu foc emis, prin grija primarului, de către şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă din fiecare unitate administrativ-teritorială, în locurile special amenajate, după ce a fost informat în prealabil serviciul voluntar pentru situaţii de urgenţă. Nerespectarea acestor reguli atrage sancţiunile amintite mai sus, de la 1.000 la 2.500 lei. Din păcate, după cum o demonstrează realitatea din teren, lumea nu prea ţine cont de aceste reguli, nici în mediul rural brăilean şi nici în municipiu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro