Calea mai uşoară | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Calea mai uşoară

Cu toate acestea, Brăila este izolată de restul ţării. Nu este singurul municipiu sau judeţ în această situaţie: cam în toată jumătatea de sud a ţării se întâmplă asta: drumurile naţionale sunt închise, căile ferate la fel, autostrăzile asemenea. De ce s-a ajuns în această situaţie? Simplu: spre deosebire de primul val de zăpadă şi viscol, când sute de autovehicule au rămas înzăpezite şi mii de oameni au îngheţat în frig - unii murind chiar în maşini -, de asta asta, autorităţile au ales calea cea mai simplă: să închidă pur şi simplu drumurile, pentru a nu se mai confrunta cu astfel de evenimente.
Nu, nu s-a gândit nimeni că e cazul să se deszăpezească mai bine şoselele. Că se poate acţiona mai eficient, mai cu cap şi cu mai mult simţ de răspundere. Nu, pur şi simplu s-a interzis circulaţia pe drumurile publice.
Nu zice nimeni că nu e viscol şi că nu sunt probleme, dar parcă sună prea prosteşte să închizi toate drumurile naţionale din jumătate de ţară, numai aşa, preventiv, ca să nu ţi se mai reproşeze că ai lăsat oamenii să moară în câmp.
Problema cu zăpada adusă de viscol pe anumite drumuri naţionale este la fel de veche ca şi şoselele în cauză. Pe oricare dintre aceste şosele le-ai lua în calcul, se observă că, aproape de fiecare dată, nămeţii de zăpadă se formează exact în aceleaşi locuri, la fiecare ninsoare. De exemplu, din cei 100 de km ai şoselei dintre Brăila şi Buzău, 80% este asfalt curat - tocmai din cauza viscolului, care aruncă zăpada de pe carosabil. Există însă şi nişte porţiuni unde zăpada este aruncată de pe câmp pe şosea. Dacă ar fi existat vreodată vreo strategie de prevenire a formării nămeţilor pe partea carosabilă, până acum ar fi trebuit să existe perdele forestiere (gard viu, măcar) care să protejeze soseaua de zăpada adusă de viscol.
Iar dacă asta nu s-a făcut (şi nici nu se doreşte să se facă), mai logic era ca măcar pe un drum principal de legătură (Brăila - Buzău, de exemplu) să acţioneze în permanenţă câteva utilaje, în punctele în care se cunoaşte că apar troienele, astfel încât să existe măcar o legătură rutieră cu restul ţării. Nu se poate izola o jumătate de ţară doar pentru că ţie, ca autoritate responsabilă, ţi se pare mai profitabil şi mai simplu să ţii utilajele degeaba până trece viscolul, ca să deszăpezeşti un amărât de drum naţional.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro