* reabilitată cu suma de 361.000 de lei, plus TVA, capela unde este înmormântat marele filantrop Dumitru Ionescu, cel care a donat urbei minunata clădire a Teatrului „Maria Filotti”, este astăzi cea mai impunătoare construcție de la Cimitirul „Sf. Maria”, mărturie a Brăilei de altădată
Capela-mausoleu de la Cimitirul „Sf. Maria” (Podul Brăiliței), unde este înmormântat marele filantrop Dumitru Ionescu (1856-1919) - cel care a donat Primăriei Brăila somptuoasa clădire a Teatrului „Maria Filotti”, situată în Centrul Istoric al orașului - și-a recăpătat strălucirea de altădată. Reabilitată, anul trecut, cu suma de 361.000 de lei, plus TVA, de către SC „Pandrea Restaurare” SRL Brăila, după ce ajunsese într-o avansată stare de degradare, clădirea veche de un secol este înconjurată de un gard, de asemenea, reabilitat, contrastând în mod izbitor cu alte monumente de la „Sfânta Maria”, unele dintre ele datând din secolul XIX, ai căror proprietari sunt plecați de mult în lumea drepților. Sute de brăileni, veniți, luni, la cimitir, de Paștele Blajinilor, s-au oprit, preț de o clipă, în fața Capelei Dumitru Ionescu, pentru a-i admira frumusețea.
Primar al Brăilei (1906-1910), președinte al Consiliului Județean, deputat, senator și cetățean de onoare al Municipiului Brăila post-mortem (2003), Dumitru Ionescu este înmormântat la Cimitirul „Sfânta Maria”, administrat de SUPAFLC. El este cel care și-a încredințat averea, prin testament, Primăriei Brăila. Este și motivul pentru care municipalitatea a alocat fondurile necesare reabilitării capelei unde-și doarme somnul de veci. Zona capelei este, de asemenea, amenajată „ca la carte”.
Dumitru Ionescu, brăileanul care a făcut avere „pornind de la zero”, poate fi egalat la dărnicie doar de marele filantrop Nedelcu P. Chercea, care se odihnește, la rândul său, în cavoul de la Biserica „Sfântul Mare Mucenic Mina”.
Născut într-o familie modestă de pe Strada Rahovei, Dumitru Ionescu a fost, pe rând, institutor, cântăreț bisericesc și librar, reușind să acumuleze, prin muncă cinstită, o avere uriașă. A stăpânit, printre altele, mai multe proprietăți în Brăila, precum și Moșia Onești, din județul Bacău. Înzestrat de Dumnezeu cu o voce dumnezeiască și cu o minte sclipitoare, apreciat de concitadini, Dumitru Ionescu a fost ales primar al Brăilei (1906-1910). A fost, de asemenea, consilier și președinte al Consiliului Județean, deputat și senator. În anul 1910, și-a scris Testamentul prin care își dona toată averea în scopuri filantropice, legatară a averii marelui filantrop, apreciată la circa 100 de milioane de lei aur, fiind Primăria Brăilei.
La 11 ani de la moartea sa, în toamna anului 1930, ca semn de recunoștință pentru donațiile făcute, Primăria Municipiului Brăila i-a construit lui Dumitru Ionescu un mausoleu la Cimitirul „Sf. Maria”, de la Podul Brăiliței. Acolo a fost reînhumat și acolo își doarme somnul de veci marele filantrop și edil care a lăsat urbei, printre altele, actualul Teatru „Maria Filotti”.