Catalogul electronic. Digitalizarea ia avânt în școlile din Brăila | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Catalogul electronic. Digitalizarea ia avânt în școlile din Brăila

• Ministerul Educației promite în anul școlar 2025 -2026 că toate unitățile școlare preuniversitare din România vor avea ”catalog electronic”, un sistem informatic care aduce o serie de beneficii profesorilor, părinților și elevilor, de la notificări în timp real cu privire la notele sau calificativele obținute, la absențe și până la comunicări ale profesorilor către părinți • în Brăila, numărul școlilor care au făcut pasul către digitalizare a crescut considerabil, de la doar două în 2021 la 38 în acest an • unitățile școlare care au făcut deja pasul spre digitalizare au fost nevoite să decidă fiecare cu ce bani și ce softuri informatice să cumpere • începând cu anul viitor, însă, va exista un sistem unic la nivel național


Ești părinte și ai dori să știi imediat ce note sau calificative a primit copilul tău la școală? Sau vrei să fii informat dacă se află la oră sau absentează printr-o simplă notificare pe telefon? Sau poate chiar să primești câteva aprecieri sau indicații din partea cadrului didactic? Ei bine, toate acestea sunt deja posibile, prin implementarea catalogului electronic, sistem prin care părinții au acces în timp real la situația școlară a elevului.

Este un pas important către digitalizarea sistemului de învățământ, deoarece, în era digitală, educația trebuie să evolueze alături de tehnologie, asta însemnând nu doar utilizarea acesteia în procesul de predare, ci și modernizarea modului în care sunt gestionate și monitorizate rezultatele elevilor.

Catalogul electronic oferă un avantaj clar și în monitorizarea absenteismului școlar. Profesorii introduc absențele imediat, iar părinții sunt notificați instantaneu. Se permit astfel intervenții rapide, înainte ca absențele să devină un fenomen cronic. În unele cazuri, platformele de catalog electronic pot include chiar și un sistem de notificări SMS sau email care alertează părinții în cazul absențelor nemotivate. Notele pot fi verificate în timp real, la fel ca și absențele, fără să se mai aștepte ședințele cu părinții sau discuțiile informale cu profesorii. Această transparență reduce tensiunile și oferă părinților șansa de a interveni la timp în cazul unor probleme școlare.

Dacă în urmă cu trei ani, la nivel național, doar 248 de școli implementaseră acest sistem, în prezent 1.897 de instituții școlare au făcut acest pas, cu 1.649 mai mult ca în septembrie 2021, ceea ce denotă că ideea catalogului electronic a prins foarte bine atât în rândul profesorilor cât și în cel al părinților.

La nivelul județului Brăila, situația implementării acestuia a câștigat teren față de anul școlar 2021 -2022, când a fost folosit pentru prima dată de doar de două școli, Școala Gimnazială Romanu și Liceul Teoretic ”Constantin Angelescu” Ianca. În următorul an școlar, numărul unităților de învățământ din Brăila s-a ridicat la 11, patru din mediul urban și șapte din mediul rural. Un număr de 21 de unități școlare a utilizat catalogul electronic în anul școlar 2023-2024, nouă din mediul urban și 12 din mediul rural. Iar în acest an școlar, 38 de școli vor utiliza, pentru notele, mediile și absențele elevilor, sistemul electronic.

Potrivit listei publicate în Monitorul Oficial, din cele 38 de unități de învățământ care vor implementa catalogul electronic, 21 sunt din mediul urban (Școala Gimnazială "Vlaicu Vodă”, Şcoala Gimnazială "Alexandru Ioan Cuza", Școala Gimnazială ”Sfântul Andrei”, Școala Gimnazială ”Mihai Eminescu”, Școala Gimnazială ”Mihai Viteazul”, Școala Gimnazială ”Dr. Luca”, Școala Gimnazială ”Sfântul Andrei”, Școala Gimnazială "Mihu Dragomir", Școala Gimnazială ”Ion Creangă”, Școala Gimnazială ”Nikos Kazantzakis”, Liceul de Arte  ”Hariclea Darclee”, Liceul cu Program Sportiv, Liceul Tehnologic ”Edmond Nicolau”, Liceul Tehnologic ”Panait Istrati”, Liceul Tehnologic ”Edmond Nicolau”, Liceul Tehnologic ”Grigore Moisil”, Colegiul Național ”Gheorghe Munteanu Murgoci”, Colegiul Național "Nicolae Bălcescu", Colegiul Național "Nicolae Iorga", Colegiul Național "Ana Aslan", Colegiul Economic "Ion Ghica") și 17 din mediul rural (Școala Gimnazială „Costache Grigore Șuțu”, Școala Gimnazială Romanu, Școala Gimnazială Chiscani, Școala Gimnazială Traian, Școala Gimnazială „General Stan Poetaș” Ulmu, Școala Gimnazială Mircea Vodă, Școala Gimnazială Siliștea, Școala Gimnazială Victoria, Școala Gimnazială Unirea, Școala Gimnazială Surdila Greci, Școala Gimnazială Stăncuța, Școala Gimnazială Vișani, Școala Gimnazială ”Aurel Horneț”Tudor Vladimirescu, Liceul Teoretic ”Constantin Angelescu”Ianca, Liceul Tehnologic ”Nicolae Oncescu”Ianca, Liceul Tehnologic ”Matei Basarab”Măxineni, Școala Profesională "Anastase Simu" Cireșu).

 

Profesorii brăileni, deschiși către digitalizare

Directorul Școlii Gimnaziale „Costache Grigore Șuțu” - Șuțești, profesorul Silviu Roșioru, ne-a vorbit despre avantajele reale ale folosirii catalogului electronic, implementat în această școală încă din anul școlar 2022-2023, precizând că ”părinții primesc în timp real pe e-mail sau prin mesaj notele și au acces să le vizualizeze, fără a exista riscul ca elevul să încerce să ascundă rezultatele școlare mai puțin bune. Mai mult decât atât, faptul că părinții primesc în timp real notificări cu privire la situația frecvenței este un real beneficiu deoarece s-a diminuat considerabil absenteismul școlar și fenomenul «chiulului». Ai pus absența, s-a trimis mesajul: copilul nu este la oră. Părinții au fost încântați că primesc mesaj instant atunci când copilul lor a luat o notă, a primit absență etc. Catalogul permite și transmiterea de mesaje către părinți, iar acest lucru îl poate face fiecare profesor în parte, dar și dirigintele. La orice ședință cu părinții tu poți să generezi un grafic care să spună evoluția sau involuția copilului, pe fiecare disciplină în parte, ori pe toate disciplinele. Din punct de vedere al disciplinei, la fel se poate. În această aplicație avem și o bibliotecă virtuală de peste 6.000 de volume”.

Contactată de redactorii ”Obiectiv – Vocea Brăilei”, profesorul Cici Mihaela Bolovan, actualul inspector școlar general al Inspectorului Școlar Județean (IȘJ) Brăila, a explicat că ”începând din anul școlar 2021-2022, unitățile școlare din județul Brăila au început să împlementeze catalogul electronic. Faptul că în acest prim an de implementare numărul școlilor a fost scăzut, limitându-se la două, iar în anul școlar curent există 38 de unități care deja utilizează acest tip de aplicație, este o dovadă incontestabilă a avantajelor pe care catalogul electronic le aduce elevilor, părinților și profesorilor. Această aplicație nu este doar un instrument prin care profesorii introduc notele elevilor și care permite, mai apoi, vizualizarea acestora de către elevi și părinți. Catalogul electronic oferă avantajul unui sistem centralizat al situațiilor școlare, al elevilor, al încadrărilor și orarului școlii. Astfel, se pot extrage cu ușurință rapoarte și situații statistice necesare în anumite momente ale anului școlar. Pentru părinți și elevi, aplicația permite accesul facil la situația școlară (note, absențe), la informații legate de activitatea elevului (orar, materii studiate, profesori), la noutăți legate de activitățile organizate de școală”.

Și la Școala Gimnazială Salcia Tudor catalogul electronic nu mai reprezintă o noutate. ”Suntem în al treilea an de implementare a catalogului electronic, această inițiativă a adus o serie de beneficii semnificative pentru elevi, părinți și cadrele didactice. Pentru elevi, acest sistem reprezintă o modalitate de a-și asuma responsabilitatea pentru propriile rezultate, având în vedere că informațiile sunt accesibile imediat, acest sistem eliminând surprizele neplăcute de la sfârșitul semestrului, când părinții aflau abia atunci despre problemele școlare ale copiilor, pe de altă parte părinții au acum posibilitatea de a interveni din timp în cazul în care observă o scădere a performanței școlare sau alte probleme legate de frecvență sau disciplină, iar pentru cadrele didactice și diriginți sistemul permite generarea rapidă și eficientă a diferitelor rapoarte necesare, oferind o imagine clară și actualizată asupra performanței fiecărui elev. Acest lucru simplifică munca administrativă și oferă un suport valoros în procesul educațional. Pe măsură ce avansăm în utilizarea acestui sistem digital, observăm o creștere a responsabilității elevilor în gestionarea propriilor rezultate și o mai bună colaborare între profesori, părinți și elevi. Catalogul electronic este un pas important spre modernizarea procesului educațional și o dovadă a eforturilor noastre de a îmbunătăți continuu calitatea educației oferite”, ne-a mărturist profesorul Gica Paraipan, directorul unității.

 

Digitalizare, dar fără proceduri de achiziție

În ciuda avantajelor dovedite în timp, catalogul electronic nu a fost ușor de implementat în anii trecuți, din cauza lipsei unor directive clare și unor proceduri de achiziție a unui program informatic unic, la nivel național. Din acest motiv, conducerea fiecărei unități de învățământ a luat propriile decizii de achiziție, fie prin accesarea Programului Național pentru Reducerea Abandonului Școlar (PNRAS), fie folosind finanțări din bugetul local sau venituri proprii, fiind interzisă solicitarea de finanțare din partea elevilor sau părinților.

”Ca orice noutate, la început am întâmpinat dificultăți în implementare, fie că vorbim de adaptarea cadrelor didactice la noua interfață sau de unele erori de natură tehnică, dar am trecut cu bine peste aceste obstacole.”, își amintește profesorul Silviu Roșioru, director al Școlii Gimnaziale „Costache Grigore Șuțu”, una din primele instituții școlare care au ales calea digitalizării. După experiența acumulată, ”activități, precum calculul mediilor generale, se realizează într-un timp foarte scurt. Mai mult decât atât, catalogul electronic reprezintă un real sprijin și pentru compartimentul secretariat deoarece se pot genera adeverințe care să ateste calitatea de elev, adeverințe cu situația școlară, foi matricole și alte documente, a căror pregătire putea solicita timp. Așadar, catalogul electronic reprezintă un mare pas înainte pentru școala noastră și ne bucurăm că am mai parcurs o etapă în digitalizarea actului educațional”, a continuat acesta.

Inspectorul școlar general Cici Mihaela Bolovan are, totuși, ”convingerea că în scurt timp toate unitățile școlare din municipiul și județul Brăila vor adopta această soluție digitală eficientă de comunicare între școală și familie”.

 

Sistem unic la nivel național

Ministerul Educației dă însă asigurări că începând cu anul școlar viitor, mai exact 2025-2026, catalogul electronic va fi implementat în toate unitățile de învățământ preuniversitar prin intermediul unui sistem unic la nivel național.

”Implementarea catalogului electronic în unitățile de învățământ din Brăila reprezintă un pas esențial spre digitalizarea educației, aducând numeroase avantaje în gestionarea procesului educațional. Deși există provocări, acestea pot fi depășite printr-o implementare corectă și prin sprijinul acordat tuturor celor implicați.”, a mai precizat Inspectorul Școlar General al ISJ Brăila, Cici Mihaela Bolovan, care subliniază cât de important este ca acest sistem electronic să existe în fiecare școală deoarece „digitalizarea educației nu înseamnă doar utilizarea tehnologiei, ci și adaptarea întregului sistem la nevoile și realitățile lumii moderne, pregătind astfel elevii pentru viitor”.

Până când va exista un sistem unic, directorii unităților școlare se vor descurca, în continuare, cu achiziția și implementarea programelor informatice specifice, cu bani proprii, de la bugetul local sau prin Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro