Cel mai simplu examen pentru edili | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Cel mai simplu examen pentru edili

Aşa s-ar întâmpla la Brăila sau în multe alte oraşe şi judeţe ale ţării, iar cauza ar fi, în mod sigur, modul în care autorităţile deszăpezesc drumurile din municipii sau pe cele din judeţ. Deszăpezirea este un criteriu extrem de important pentru cetăţean, fie că are sau nu maşină, dintr-un motiv cât se poate de simplu: este o operaţiune care, în mod normal, se poate face bine, ca la carte. Nu e ceva imposibil, nu este o chestie la care trebuie să se lucreze cu anii - ca la reabilitarea unui bulevard, de exemplu - şi nu este o treabă care lasă loc de interpretări. Totul se rezumă la un singur lucru: s-a făcut sau nu deszăpezirea cum trebuie. Pe prea puţini interesează de fapt care e costul operaţiunii, care au fost procedurile prin care s-au atribuit contractele sau cine şi ce utilaje a avut, dacă deszăpezirea merge "brici". Iar când există şi termene de comparaţie - oraşe în care străzile s-au curăţat până la asfalt - dezamăgirea cetăţeanului "înzăpezit" creşte direct proporţional cu stratul de gheaţă de pe străzile pe care circulă.

Sunt convins că, dacă alegerile locale ar avea loc iarna, primarii şi şefii de consilii judeţene şi-ar da mult mai mult interesul, iar străzile şi şoselele ar fi curăţate ireproşabil. Cel puţin în anul alegerilor, aşa cum se întâmplă vara, din patru în patru ani, când brusc creşte numărul de gropi asfaltate, de parcuri de joacă reabilitate, de pomi văruiţi şi de trotuare măturate.

Lupta cu zăpada şi gheaţa de pe străzi mi se pare una dintre probele cele mai elocvente ale eficienţei unei administraţii locale. E un examen care poate fi pregătit cu multe luni înainte, care nu ar trebui să ia pe nimeni prin surprindere şi ale cărui probleme sunt cunoscute de ani de zile. E ca un fel de sesiune pentru primari şi şefi de judeţe. Şi totuşi, exact la acest examen, cei mai mulţi dintre edili rămân corigenţi. Ba chiar se încăpăţânează să conteste rezultatul, să strige că au făcut mai mult decât spun "examinatorii", chiar să demonstreze că se putea şi mai rău. Ce nu înţeleg aceşti edili este că deszăpezirea nu este un examen la care poţi să iei nota 5, la care să o dai la întors, să spui că ceva-ceva ai făcut, mai bine chiar decât anul trecut... Nu, acest examen e mult mai simplu: îl treci şi eşti premiant sau îl pici. Iar la Brăila nu cred că avem asemenea premianţi.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro