Cele mai bune la Evaluarea Națională! | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Cele mai bune la Evaluarea Națională!

• Alexandra Ioana David (foto stânga), absolventă a Școlii Gimnaziale ”Mihu Dragomir” și Raluca Maria Ion (foto dreapta), absolventă a Colegiului Național ”Gh. M. Murgoci”, sunt cele două eleve din Brăila care au reușit să obțină cea mai mare medie la examenul de Evaluare Națională 2024: 9,97 • cele două sunt și șefe de promoție la școlile pe care le-au absolvit • Ioana și Raluca își vor continua parcursul educațional la Colegiul ”Murgoci”, unde vor fi și primele admise

 

Alexandra Ioana David și Raluca Maria Ion. Două fete de 15 ani, frumoase, deștepte, ambițioase. Ele au reușit să obțină anul acesta cea mai mare medie de la examenul de Evaluare Națională: 9,97. Și nu doar la examen au făcut performanță, ci și pe parcursul gimnaziului, fiind șefe de promoție. Ioana este absolventă a Școlii Gimnaziale ”Mihu Dragomir”, iar Raluca a urmat Colegiul Național ”Gh. M. Murgoci”. Din toamnă, cele mai bune eleve din Brăila vor fi și colege, căci ambele își doresc să continue studiile liceale la ”Murgoci”.

Ca în fiecare an, cotidianul ”Obiectiv – Vocea Brăilei” vă prezintă povestea elevilor din Brăila cu cele mai bune rezultate la Evaluarea Națională. Să le cunoaștem deci...

 

Alexandra Ioana David: Deși viața are obstacole, niciunul nu este de nedepășit”

Alexandra Ioana David, absolventă și șefă de promoție a Școlii Gimnaziale ”Mihu Dragomir”, se descrie drept o persoană foarte ambițioasă și perfecționistă, valori care au ajutat-o să obțină nota 10 la Matematică și 9,95 la Limba română la examenul de Evaluare Națională.

”La examen cred că am avut emoții în subconștient pentru că eu nu prea le-am simțit. Cam în ultima săptămână am început să realizez că «Vai, eu dau examenul săptămâna viitoare și ce mă fac? Cum o să fie?» Am repetat, am mai făcute teste de antrenament și a fost totul bine. Am reușit să mă calmez înainte de examenul propriu-zis și a ieșit totul ok. Sunt foarte mulțimită de tot ce am făcut! Notele acestea sunt rezultatul a toată munca mea depusă în gimnaziu!”, ne-a spus aceasta.

Ioana ne-a vorbit și despre cele două probe ale examenului.

”La mate, sincer, aveam speranțe la 10, că m-am verificat și cu baremul și am văzut că era totul bine. Dar tot am fost șocată când am văzut că am luat 10! Și la română mă așteptam la 10, doar că româna este o materie mai subiectivă și depinde de corector unde a găsit el greșeala și am ajuns la 9,95. Nu am depus contestație tocmai pentru că mi-a fost teamă să nu-mi scadă din cauza subiectivismului. Și este o notă foarte bună”, ne-a spus adolescenta.

Întrebată dacă ar schimba ceva la examenul de Evaluare Națională, Ioana ne-a spus că i-ar plăcea ca elevii să aibă posibilitatea să își vadă lucrările înainte de a depune constestații, astfel încât să poată lua decizia corectă.

”Aș vrea să nu se mai facă constestații în orb. Adică elevii să poată să își vadă lucrarea înainte să depună contestație. Mi se pare mai corect așa. Unii elevi,  poate din cauza emoțiilor, au uitat anumite detalii importante atunci când au rezolvat subiectele. Și dacă își văd lucrarea pot lua decizia corectă. Vor avea certitudinea că au omis ei ceva sau vor vedea că au făcut bine și s-a depunctat de nedrept”, susține Ioana.

Dincolo de reușitele academice, adolescenta este pasionată de desen, fiind hobby-ul care o ajută să se relazexe, dar îi place foarte mult și dansul, mai exact street dance-ul. De asemenea, iubește călătoriile și profită de orice ocazie pentru a descoperi un loc nou. Iar dacă perioada gimnaziului a fost una frumoasă, în care colegii s-au ajutat și s-au susținut reciproc și toți profesorii au fost buni, Ioana abia așteaptă să vadă ce îi va oferi liceul. Așa că a ales să se înscrie la Colegiul Național ”Gh. M. Murgoci”, specializarea matematică-informatică bilingv engleză.

”Prima oară eram fixată pe filologie pentru că am înclinația aceasta către limbile străine. Așa simțeam eu. Iar acum, spre final de an școlar, am zis că e mai bine pe mate-info pentru că fac de toate. Dacă m-aș fi dus la filologie, la un moment dat aș fi renunțat la materiile acestea care țin de real și mie nu prea mi-a convenit idea. Au și acestea rolul lor. Și am zis că la mate-info fac și una și alta. Și fiind la bilingv e și o limbă străină cu care lucrez de foarte mulți ani”, ne-a argumentat aceasta.

Cea mai valoroasă lecție pe care Ioana a învățat-o până acum: ”Că deși viața are obstacole, niciunul nu este de nedepășit”.

Ce i-ar sfătui pe colegii mai mici, care anul viitor vor susține Evaluarea Națională?

”Să nu se streseze pentru că dacă învață liniștiți, cu câteva luni înainte, le va fi ușor la examen și nu vor avea dubii în ceea ce vor face. Nu e ceva de speriat! Eu eram speriată înainte să intru în clasa a VIII-a, pe urmă am văzut că totul merge bine, profesorii ne-au sprijinit, ne-au îndrumat și totul a fost ok”.

În final, Ioana a avut și un mesaj de mulțumire: ”Le mulțumesc tuturor profesorilor care m-au susținut pe parcursul acestor ani, de la doamna educatoare, la domnii profesori și doamna dirigintă! Le mulțumesc părinților pentru sprijin! Și le multumesc colegilor că am fost alături unii de alții și le urez mult succes pe mai departe!”

 

Raluca Maria Ion: ”Evaluarea Națională a fost mai mult decât un examen academic. A fost o lecție de viață!”

Raluca Maria Ion este șefă de promoție la gimnaziu la Colegiul Național ”Gh. M. Murgoci”, este pasionată de literatură, dar are și o latură pentru matematică și științe. Și ea a obținut nota 10 la Matematică și 9,95 la Limba română și ne-a mărturisit că Evaluarea Națională a fost mai mult decât un examen academic.

”Examenul a fost mai mult o lecție de viață, care mi-a arătat că indiferent de dificultăți, cu dedicare și încredere în forțele proprii, putem atinge orice obiectiv. A fost nu doar un examen al cunoștințelor acumulate pe parcursul anilor de școală, ci și al rezistenței și al determinării mele”, ne-a spus aceasta.

Raluca încă are în minte emoțiile pe care le-a trăit în ziua când s-au afișat rezultatele inițiale.

”Ziua aceea a fost una memorabilă. Eram acasă și sincer foarte tulburată. Verificam site-ul din 5 în 5 minute să văd dacă s-au publicat notele. Și când s-au publicat... Prima oară am fost șocată! Am realizat că aceasta a fost răsplata pentru toți anii în care am muncit. Am anunțat imediat familia și am sărbătorit cu toții, ne-am îmbrățișat, a fost un moment foarte frumos!”, ne-a povestit adolescenta.

Acum că examenul a trecut, Raluca susține că dacă te pregătești temeinic totul va fi bine.

”Pot spune că a fost un examen de nivel mediu. Da, au fost și momente în care emoțiile, gândurile și întrebările nu-mi dădeau pace, însă consider că dacă ești silitor, te vei pregăti cât mai bine și vei trece peste orice provocare cu brio”, crede aceasta.

Pentru Raluca, experiența gimnaziului a fost una foarte frumoasă, de aceea vrea să continue la Colegiul ”Murgoci”.

”Am învățat foarte multe lucruri în toți acești ani, mi-am făcut foarte mulți prieteni și mi-am format o nouă personalitate. Am evoluat! Îmi doresc să fiu în continuare elevă a Colegiului Național «Gh. M. Murgoci» și voi merge pe matematică-informatică pentru că sunt pasionată de mate”, ne-a argumentat aceasta, care are și alte planuri în anii ce urmează: ”Mi-ar face mare plăcere să reușesc să ajut oamenii așa că în viitor aș vrea să mă implic în activități de voluntariat. De asemenea, aș vrea să cunosc persoane noi, să îmi fac prieteni, să explorez locuri noi. Sunt deschisă la tot ce va veni”.

Cum ea și Ioana au cea mai mare medie la Evaluarea Națională, admiterea la liceu va fi fără emoții. Totuși, Raluca este de părere că ar fi trebuit să rămână și o pondere din media claselor V-VIII.

”Consider că este important ca în media de admitere la liceu să rămână un procent din media generală din gimnaziu deoarece munca din fiecare zi de școală, pe parcursul celor patru ani, ar trebui luată în calcul”, crede adolescenta.

Cea mai valoroasă lecție pe care Raluca a învățat-o până acum? Răbdarea! Față de tine și față de ceilalți. ”Trebuie să ai răbdare să asimilezi orice fel de informație. Și trebuie să ai răbdare și față de ceilalți. De exemplu, atunci când trebuie să ajuți un coleg să înțeleagă o lecție. Trebuie să fii ca un al doilea mentor”.

Mesajul ei pentru colegii care vor susține anul viitor examenul de Evaluare Națională: ”Îi sfătuiesc să aibă încredere în ei căci acesta este doar un pas în traseul lor educațional. Cu determinare și muncă vor reuși să treacă cu brio peste orice provocare! Și să nu uite că starea lor de bine și echilibru sunt esențiale pentru a face față stresului”.

La capitolul mulțumiri, Raluca a menționat profesorii, părinții și colegii.

”Le mulțumesc profesorilor mei care mi-au fost mai mult decât mentori! Mi-au oferit sprijin necondiționat și iubire pe parcursul acestor ani! Le mulțumesc colegilor care mi-au făcut fiecare zi mai frumoasă! Și le mulțumesc părinților pentru toată susținerea!”

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro