Centrul pentru persoanele cu dizabilităţi mintale nu are bani de salarii | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Centrul pentru persoanele cu dizabilităţi mintale nu are bani de salarii

* serviciul de integrare are nevoie de subvenţionare pentru a-şi putea continua activitatea * acesta este singurul centru din Brăila destinat persoanelor cu handicap mintal, cu vârste mai mari de 18 ani, care se află în grija familiei

Singurul centru din Brăila destinat persoanelor cu handicap mintal, cu vârste mai mari de 18 ani, care se află în grija familiei, riscă să-şi închidă porţile, dacă nu va fi susţinut financiar de administraţia locală. "Cati", centrul de zi pentru copii şi tineri cu dizabilităţi mintale severe şi medii, înfiinţat în 1996 de un grup de părinţi, care au reuşit să susţină 14 ani un serviciu de integrare, are nevoie de subvenţionare de la Consiliul Local Municipal, pentru a-şi putea continua activitatea. Centrul Organizaţiei "Trebuie" are la bază, din 2002, un parteneriat cu Primăria Brăila, iar în ultimii 2 ani, serviciul de recuperare şi integrare a beneficiat de susţinere financiară locală prin Direcţia de Asistenţă Socială a Primăriei. Cu toate că părinţii depun eforturi uriaşe pentru a asigura continuitatea serviciului, criza economică şi financiară a ajuns să afecteze şi acest segment, iar salariile angajaţilor nu au mai fost subvenţionate de la bugetul local în acest an. "Nu putem continua singuri, trebuie să avem comunitatea lângă noi şi comunitatea trebuie să înţeleagă că, aşa cum fiecare copil are un loc în şcoală, cum fiecare cetăţean are dreptul la un loc în spital, aşa şi oamenii cu handicap au dreptul la servicii de educaţie, medicale, de recuperare, integrare socială şi profesională. Se aduce argumentul că suntem un stat sărac, care nu poate asigura servicii eficiente nici pentru oamenii fără dizabilităţi. Dar nu aşa trebuie pusă problema. Pentru că oamenii cu handicap chiar nu pot să se descurce singuri. Faptul că din sute de persoane adulte cu handicap mintal sever şi mediu neinstituţionalizate la nivelul municipiului Brăila, doar 23 au şansa să fie incluse într-un mic program de integrare, e o invitaţie la masa dialogului şi a hotărârilor înţelepte. Trebuie să facem paşi înainte pentru că o comunitate este evaluată şi prin felul în care are gijă de oamenii cu nevoi speciale", a declarat Teodora Ilie, părinte fondator al programului şi în prezent preşedinta acestei asociaţii de părinţi.

Campioni ai prieteniei

Pentru cei 23 de tineri care se întâlnesc zilnic într-un mic centru în cartierul Vidin, amenajat într-un apartament de bloc, viaţa este îmbogăţită de culorile prieteniei, veseliei, bucuriei de a trăi. Terapiile zilnice îi antrenează în activităţi multiple, care îi fac să se simtă utili şi, ceea ce este cel mai important, le dezvoltă abilităţi de viaţă independentă, pregătindu-i pentru momentul când părinţii nu vor mai fi lângă ei. Învaţă să comunice, să se autoservească, să-i ajute pe ceilalţi. Aici, în centru, se întăresc comportamentele pozitive şi se atenuează cele negative, prin profesionalismul şi ataşamentul personalului angajat. Flori, Vivi, Alina, Cesi, Camelia, uneori ajutate de voluntari, elevi de la liceele "Edmond Nicolau", "Ana Aslan" şi "Mihail Sebastian", au creat o lume în care se râde, se trăieşte frumos, se realizează o mulţime de lucruri: felicitări, tablouri, lumânări. Mai mult decât atât, tinerii de la Centrul "Cati" învaţă ce înseamnă competiţia şi devin campioni, aşa cum este cazul sportivei Georgiana Bănică, care a câştigat medalia de bronz la Jocurile Mondiale de Iarnă Special Olympics, desfăşurate în statul Idaho (SUA), în februarie 2009, la proba 50 m mers pe zăpadă. Competiţia, dedicată persoanelor cu dizabilităţi, a reunit aproape 3.000 de sportivi Special Olympics (SO) din peste 100 de ţări şi 6.000 de voluntari. De asemenea, Trupa "Cat-Mond" formată din elevi voluntari de la Grupul Şcolar "Edmond Nicolau" şi tinerii cu dizabilităţi de la Organizaţia "Trebuie", este câştigătoarea locului al III-lea la faza naţională din 2009 a concursului de dans modern "Împreună pentru viitor", organizat în cadrul Strategiei Naţionale de Acţiune Comunitară (SNAC). Rezultatul obţinut i-a propulsat pe tinerii de la "Cat-Mond" în faza regională de anul acesta a concursului, care se va desfăşura la Focşani, pe 30 aprilie.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro