Cine câştigă localele din Brăila? Calculaţi, nu-i greu! | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Cine câştigă localele din Brăila? Calculaţi, nu-i greu!

Pe de o parte, eu n-am niciun "secret" şi nici n-am avut vreo "revelaţie". Pe de altă parte, chiar aşa, întreb şi eu, cine va câştiga localele din Brăila? De aceea, pentru dumneavoastră, am intrat puţin în materia sistemelor de vot, nelăsând la o parte teoria matematică de determinare a posibilelor rezultate.

Dăm la o parte acum teoria - încâlcită, greoaie şi cu multe capcane - şi facem o scurtă aplicaţie practică. Brăila, anul 2012, vot uninominal într-un singur tur de scrutin. O caracteristică dominantă a votului uninominal într-un singur tur de scrutin constă în faptul că voturile nu pot fi redistribuite, adică nu mai există posibilitatea de a-ţi schimba opţiunea într-un al doilea tur. Deci, voturile se vor împărţi între mai mulţi candidaţi, disipându-se până la anulare, caz în care există posibilitatea ca un candidat slab cotat să câştige. Ce avem, de pildă, la Primărie? Simionescu - USL, Vacu - PRM, Drăghincescu - independent, Bălan - PPDD, Tache - PPLC, Balcan - AVB, Păun - PUER, Moise - independent... Ok, ce avem până aici? Primul lucru care sare în ochi este prezenţa a doi independenţi. De ce? Pentru că electoratul independentului este extrem de atent şi sigur, având o psihologie de "angajare", de "luptă", de vot în priză directă. Acum, procentul Simonei Drăghincescu şi al lui Moise - mic, mare sau cum o fi - îl daţi la o parte, iar ce rămâne - cât rămâne, mult, foarte mult sau puţin - îl împărţiţi la restul de candidaţi, care reprezintă partide, adică opţiuni "emoţionale". În acţiunea de determinare a acestor opţiuni, vă sugerez să gândiţi din perspectiva "teoriei destinaţiilor turistice". Fiecare candidat din cei care au rămas după ce am dat independentul deoparte reprezintă o opţiune "turistică": am mai fost pe la Simionescu, prietenii mei merg la Vacu şi mă duc şi eu, merg la Bălan că-i mai ieftin, merg la Tache că-i inedit etc etc. Votul de până acum din Brăila ne arată că, totuşi, există o polarizare a opţiunii în ceea ce, de regulă, numim a fi "stânga" şi "dreapta". Orientaţi-vă după ultimele alegeri ca să aproximaţi cam câţi se duc în "stânga" şi câţi în "dreapta". Apoi, încercaţi să intuiţi cum sunt percepuţi ca fiind Simionescu, Vacu, Bălan, Tache, Balcan şi Păun. Dacă avem în vedere forţele politice care-i sprijină, putem spune: Simionescu, Bălan, Tache şi Păun sunt pe partea "stângă", iar Vacu şi Balcan - dacă Balcan va reuşi să convingă electoratul care-l percepe ca pe un pesedist - sunt pe "dreapta". Calcul: Drăghincescu şi Moise au nu ştiu cât la sută, deci restul, proporţional cu opţiunea, se va împărţi între "stânga" şi "dreapta". În cazul de faţă, "dreapta" este dezorientată, pentru că Balcan a făcut carieră pe "stânga", în timp ce Vacu chiar a fost tot timpul pe "dreapta", chiar dacă acum e picat în "extremă". "Stânga", la rândul ei, trebuie să se împartă între Simionescu, Bălan, Tache şi Păun în funcţie de forţa de persuasiune a USL-ului, PPDD-ului, PPLC-ului şi PUER-ului... Cifrele pentru aplicaţia matematică vi le alegeţi dumneavoastră, unii în funcţie de intuiţie, alţii în funcţie de sondaje (dacă sunteţi în posesia lor).
Bine, o să spuneţi, dar campania nici n-a început! Aşa este, dar campania nu va aduce nimic nou. Fiecare nu va face altceva decât să-şi conserve electoratul sau să şi-l sporească, acaparând din electoratul celuilalt.
Un ultim aspect demn de luat în seamă, chiar dacă iese din sfera teoriei şi intră în sfera practică a luptelor electorale: se vor tipări mai multe buletine de vot decât votanţi siguri, ceva de ordinul zecilor de mii.
Evident, aceeaşi judecată aproximativă o puteţi aplica şi în cazul Consiliului Judeţean, dar şi aici cu o observaţie: în cazul votului din comune şi sate, primarii în funcţie joacă rolul decisiv, pentru că - nu-i aşa? - veşnicia s-a născut la sat!
Şi, evident, schematizarea excesivă de aici (din cauza spaţiului) ne sugerează că toate aceste calcule sunt mult mai complexe, dar nu chiar atât de nedescâlcit.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro