Cine face trotuarul | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Cine face trotuarul

Din câte ştiu eu, trotuarul, ca şi strada, este domeniu public. Cetăţenii care locuiesc în dreptul unui trotuar nu au nici un drept asupra acestuia, aşa cum nu au nici asupra străzii sau oricărui tip de teren amplasat în faţa unui imobil. Este domeniu public şi atât. Aşa că nu pricep de ce oamenii trebuie să se ocupe de aspecte care ţin, de fapt, de municipalitate. Pe acest principiu, tot cetăţenii poate că ar trebui să cureţe de zăpadă şi de gheaţă şi bucata de stradă din faţa casei, să astupe gropile din asfalt - de pe şosea sau trotuar -, să aibă grijă şi de cablurile care se nimeresc prin dreptul casei, de copacii care stau să cadă sau de orice alt element potenţial periculos care se află la un moment dat în dreptul clădirilor private. Asta este o aberaţie tipic românească, o metodă prin care autorităţile se spală pe mâini de nişte obligaţii ce le revin, aruncându-le în spatele cetăţenilor, care chiar riscă să fie amendaţi pentru că nu curăţă de gheaţă o bucată de teren aflată de fapt în proprietatea statului.

Prin alte ţări civilizate, primăria se acupă de tot ce înseamnă nu doar spaţiu public, ba chiar şi de elementele de clădiri aflate la graniţa spaţiului public. Mai exact, faţade de clădiri sau garduri - tot ceea ce, pentru imaginea unui oraş, trebuie să arate îngrijit. Da, prin alte ţări, există utilaje speciale nu doar care mătură şi spală trotuarele, dar le curăţă şi de zăpadă. Autorităţile dau jos ţurţutii de pe clădiri, ba chiar văruiesc faţadele caselor, vopsesc gardurile sau tund plantele ornamentale care ţin loc de gard pentru proprietăţi private. Pentru unele autorităţi nu contează în ce stare se află proprietăţile ascunse ochiului public, dar tot ceea ce ţine de imaginea oraşului intră în atribuţiile acestora. E drept că pe la alţii până şi pentru schimbarea unei tâmplării de geam sau pentru instalarea unei antene parabolice amplasată de faţada din stradă a casei trebuie acordul primăriei, e drept că şi impozitele sunt mai mari, dar autorităţile chiar îşi fac treaba. Nu de alta, dar genul ăsta de relaţie stat-cetăţean, în care contribuabilul (şi nu mă refer la asistaţii social, ci la cei care chiar contribuie la buget) are doar obligaţii, iar statul numai drepturi, ar trebui să înceteze.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro