Colţii iernii muşcă din bugetul Primăriei | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Colţii iernii muşcă din bugetul Primăriei

* ninsoarea de ieri a bulversat iar traficul, în municipiu şi judeţ * podurile de gheaţă de pe Buzău şi Siret sunt ţinute sub observaţie, pentru a se evita producerea de inundaţii

Ceea ce, ieri dimineaţă, părea o glumă - după vremea însorită a sfârşitului de săptămână - s-a transformat, din nou, într-o ninsoare în toată regula. Iarna dă semne că nu vrea să lase Brăila în pace, iar capriciile ei nu se rezumă doar la nervii provocaţi şoferilor, ci şi la o gaură substanţială în bugetul Primăriei. Edilul-şef, Aurel Simionescu, ne-a declarat, ieri, că, dacă vor continua astfel de reprize de ninsori viscolite, există toate şansele ca factura finală pentru activitatea de deszăpezire să se ridice la circa 25 miliarde de lei vechi. "Dacă e să privim lucrurile din punct de vedere economic, aceştia sunt bani aruncaţi aiurea, fiindcă nu se regăsesc în nicio lucrare care să rămână în timp. Dăm atâţia bani şi nu ne alegem, practic, cu nimic. De fapt rămânem cu ceva: cu găurile din asfalt, în urma zăpezii", ne-a spus primarul. Acesta îşi aminteşte cu nostalgie iarna trecută, când Primăria nu a cheltuit aproape nimic pe activităţi de deszăpezire. Spre deosebire de ceea ce s-a întâmplat atunci, administraţia locală se vede obligată acum să ia bani din bugetul altor activităţi pentru a menţine străzile municipiului circulabile. "Salubrizarea va fi unul dintre domeniile afectate de ninsorile acestea repetate", ne-a declarat Simionescu. Astfel, o parte substanţială din banii destinaţi iniţial pentru curăţenia oraşului s-a dus pe deszăpezire şi împrăştiere de antiderapant. Firmele de salubritate nu vor fi, însă, neapărat afectate de acest aspect, din simplul motiv că tot ele au contract cu Primăria pentru activităţile specifice iernii. Astfel, banii se duc tot spre "Braicata", RER şi "Eco" şi spre subcontractori precum "Brainiţă" sau "Tancrad".

16gheata1 După o acalmie de câteva zile, iarna a venit iar peste Brăila Străzi cu polei şi drumuri blocate din nou

Din fericire, responsabilii cu deszăpezirea spun că mai au stocuri suficiente de antiderapant clasic format din nisip şi sare. De asemenea, aceştia ne-au asigurat că mai au în stoc şi clorură de magneziu, o substanţă specială care ajută la topirea rapidă a zăpezii şi gheţii de pe carosabil. "Am acţionat cu antiderapant, pe străzile principale, începând cu ora 8.00, ca să nu afectăm traficul la orele când se duce lumea la serviciu. Funcţie de cum evoluează situaţia, o să ieşim şi cu utilajele pentru deszăpezire", ne-a declarat, ieri după-amiază, Dan Apostol, directorul Direcţiei de Administrare şi Gospodărire Locală Brăila. În ciuda antiderapantului împrăştiat pe străzi, ieri s-a circulat cu dificultate în municipiu, din cauza poleiului format de zăpada apoasă, tasată sub roţile maşinilor.

În judeţ, ninsoarea abundentă şi rafalele de vânt de până la 17 metri pe secundă blocaseră, până la ora 13.00, mai multe drumuri judeţene şi comunale. Este vorba despre DJ 203 Dudescu-Zăvoaia-Însurăţei; DJ 203A Vişani-Galbenu; DJ 211 Dudeşti-Dudescu; DJ 211A Bordei Verde-Viziru; DJ 211B Tătaru-Bărăganu-Victoria; DJ 211C Colţea-Chichineţu-Ciocile şi DC 16 Viziru-Tufeşti.

Pe drumurile naţionale de pe raza judeţului Brăila nu apăruseră blocaje, dar se circula dificil, în condiţii de iarnă. Doar pe DN 21A Bărăganu-Ţăndărei se oprise circulaţia, din cauza viscolului, dar pe teritoriul judeţului Ialomiţa. Un microfiltru instituit de Poliţia Rutieră în comuna Bărăganu îi redirecţiona pe alte rute pe şoferii brăileni care voiau să ajungă la Ţăndărei.

În total, conform datelor primite de la Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Brăila, ieri s-a acţionat pentru deszăpezirea drumurilor naţionale şi judeţene cu 19 utilaje.

Din fericire, până ieri la închiderea ediţiei, condiţiile meteo nu provocaseră probleme la alimentarea cu energie electrică. Traficul feroviar se desfăşura fără întârzieri foarte mari, în condiţii de iarnă, iar trecerile cu bacul funcţionau după programul normal.

16gheata2 Gheaţa de pe râuri ar putea cauza probleme Acumulările de gheaţă pe râuri - un pericol care nu trebuie ignorat

După toate problemele de pe căile rutiere şi ferate, iarna ar putea să provoace şi inundaţii în judeţul Brăila, din cauza aglomerărilor de gheaţă, pe râurile Buzău sau Siret. Deocamdată, probabilitatea să se întâmple aşa ceva este scăzută, însă autorităţile nu ignoră pericolul. De aceea, în week-end, o comisie formată din prefectul Dumitru Popa, directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor, Adrian Turiac şi reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă a verificat situaţia din teritoriu. "Din cauza temperaturilor ridicate, de sâmbătă şi duminică, aglomerările de gheaţă care începuseră să se formeze pe râul Buzău s-au dispersat. Pentru câteva ore, au fost cote mari la Deduleşti şi Maraloiu, dar nu într-atât încât să fie puse digurile în dificultate. Urmărim situaţia în permanenţă, iar dacă va fi cazul vom cere sprijinul specialiştilor de la ISU pentru detonarea barajelor de gheaţă care ar putea cauza inundaţii", ne-a declarat directorul Turiac.

Citeşte blogul lui Florentin COMAN

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro