Concedieri colective la CET | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Concedieri colective la CET

* pentru a scuti societatea de plata salariilor compensatorii, s-a apelat la prevederile OUG nr. 116/2007 privind concedierile în sectorul de stat * un calcul estimativ al acestui efort ce ar urma să fie suportat de stat indică suma de circa 3 milioane de lei *

Aproape unul din patru salariaţi ai "CET" urmează să plece în acest an în cadrul unei reorganizări a societăţii, finalizate şi cu disponibilizare de personal. Este vorba despre circa 120 de salariaţi din totalul de aproximativ 514, câţi are la acest moment operatorul local de termoficare. Din fericire pentru ei, disponibilizaţii nu vor pleca cu mâna goală, ci vor primi salarii compensatorii pe măsura vechimii în societate. Maximul de compensare este de 24 de salarii calculate ca medie individuală a veniturilor salariale pe ultimele 3 luni ale disponibilizatului. Un calcul estimativ în acest sens indică un efort suportat de Guvern prin prisma OG 116/2007 de circa 3 milioane de lei. De ce acum o astfel de reorganizare? Simplu: urmare a proiectelor de retehnologizare şi modernizare a sistemului de termoficare, 20% dintre salariaţi rămân fără obiectul muncii. Totodată, atmosfera în rândul salariaţilor din "CET" este încărcată întrucât deocamdată nu se ştie decât numărul de posturi ce vor fi desfiinţate, "nominalizările" urmând a fi iniţiate în cadrul unei comisii mixte formate din reprezentanţi ai sindicatelor şi administraţiei "CET".

Efectul scontat al concedierilor: reducerea cu 24,5% a cheltuielilor de personal

Salariaţii de la "CET" se confruntă cu ameninţarea disponibilizării: administraţia şi sindicatele societăţii au convenit asupra unui plan de reorganizare, în cadrul căruia ar urma să fie concediaţi în grup circa 20% dintre angajaţii din acest moment. Procedura a fost iniţiată încă de anul trecut, ca o consecinţă a modernizărilor suportate în ultimii ani de către societate în cadrul programelor investiţionale aplicate. "Era normal ca după investiţiile realizate până acum fie din surse guvernamentale fie din surse proprii să apară necesitarea unei reorganizări a societăţii cu redimensionarea sectorului de personal. Împreună cu sindicatul au fost stabilite principiile ce vor reglementa procedura de concediere colectivă, raportul de analiză pe această temă fiind aprobat atât în cadrul Consiliului de Administraţie al societăţii cât şi de către acţionarul majoritar adică CLM", ne-a declarat Ionel Pătraşcu, directorul general al "CET". De menţionat este că principalul proiect de investiţii cu finanţare de la bugetul de stat a fost Programul "Termoficare 2006 - 2009 calitate şi eficienţă", în cadrul căruia au fost efectuate importante lucrări de modernizare pe partea de distribuţie. Ţinta per ansamblu a programului a constituit-o, în mod evident, creşterea eficienţei sistemului de termoficare prin reducerea costurilor cu energia termică pentru încălzire şi prepararea apei calde de consum. "În acest context, împreună cu cele două organizaţii sindicale ale societăţii, în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor din cursul lunii octombrie, s-a propus acest program de restructurare, printre efectele aplicării căruia se numără şi reducerea corespunzătoare a numărului de salariaţi", a completat sursa citată. Practic, efectul previzionat în bugetul societăţii este reducerea cu 24,5% a cheltuielilor cu personalul, ceea ce în total cheltuieli reprezintă 5,33%.

Cele mai multe posturi restructurate sunt din Departamentul Distribuţie

Concret, potrivit programului de restructurare, se urmăreşte reducerea organigramei cu 122 de posturi pentru tot atâtea persoane, ceea ce raportat la numărul total de angajaţi ai unităţii, la acest moment (514 angajaţi) înseamnă o micşorare cu circa 23%. Cu alte cuvinte, după finalizarea programului, aproape un sfert dintre actualii salariaţi vor îngroşa rândul şomerilor. Cele mai multe posturi vizate de restructurare sunt în Departamentul Distribuţie, sector în care s-au şi concentrat cele mai multe investiţii în modernizări. Practic, din acest departament, se vor desfiinţa 57 de posturi, dintre care 55 de muncitori şi 2 de maiştri, în timp ce din Departamentul Producţie dispar din schemă 39 de posturi de muncitori. De menţionat este că şi din sectorul TESA sunt restructurate 25 de posturi. "Pe durata aplicării acestui program de restructurare va fi suspendată aplicarea unor prevederi din Contractul Colectiv de Muncă pe Unitate referitoare la plăţile compensatorii, aceasta deoarece disponibilizarea se va face prin accesarea OUG nr. 116/2007, ceea ce înseamnă că în completarea indemnizaţiei de şomaj, vor fi acordate de la Guvern venituri lunare până la nivelul mediu de salariu al fiecărui angajat disponibilizat, fără a depăşi însă salariul mediu net pe economie", a mai spus Pătraşcu.

Ar fi de preferat înscrierea voluntară pe lista disponibilizaţilor

Aşa cum a punctat şi reprezentantul unuia dintre sindicatele societăţii, de fapt se urmăreşte reducerea numărului de salariaţi fără ca societatea să suporte costul cu plăţile compensatorii. "În CCM pe unitate sunt prevederi referitoare la plăţi compensatorii în caz de concedieri, iar sumele sunt mari în comparaţie cu posibilităţile financiare ale societăţii. De aceea s-a apelat la ordonanţa 116/2007 pentru ca efortul financiar să fie suportat de la bugetul de stat. Practic, se doreşte salvarea unităţii de la închidere în cazul în care aceasta achită din surse proprii salariile compensatorii", a explicat la rândul său Gheorghiţă Pîrlog, liderul Sindicatului Liber CET. Întrebat care este atmosfera în rândul salariaţilor, în contextul în care asupra tuturor planează pericolul disponibilizării, sursa citată a spus că este o atmosferă încărcată, dar că fiecare dintre angajaţi este conştient că se impune sacrificarea a 120 de posturi pentru a acorda o şansă în plus continuării activităţii societăţii. În plus, Pîrlog a mai adăugat că în opinia sa, ar fi mult mai eficient să se permită înscrierea pe bază de voluntariat a salariaţilor pe lista de disponibilizaţi. "Înscrierea din oficiu de către Comisia mixtă sindicate-administraţie a muncitorilor este mai complicată decât dacă li se permite oamenilor să se înscrie singuri pe lista de concedieri", a mai adăugat liderul.

Ce prevede OUG nr. 116/2007

Actul normativ prevede acordarea de plăţi compensatorii în completarea veniturilor din indemnizaţia de şomaj personalului din sectorul de stat în caz de disponibilizare. Cuantumul acestor plăţi este determinat însă de vechimea fiecărui angajat vizat de concedierea colectivă: timp de 20 de luni, pentru persoanele care au o vechime în muncă de până la 15 ani, 22 de luni, pentru o vechime între 15 şi 25 de ani, iar peste 25 de ani vechime înseamnă 24 de salarii de completare. În ce priveşte SC "CET" SA Brăila, venitul mediu net estimat în cazul celor 122 de disponibilizaţi se ridică la aproximativ 1.000 lei, dar nu mai puţin de 758 lei. Cum majoritatea salariaţilor vizaţi de această concediere se încadrează la cea mai mare grupă de vechime, rezultă un efort financiar însemnând plăţi compensatorii de circa 3 milioane lei.
Important de subliniat este că plata venitului de lunar de completare încetează dacă salariatul refuză în mod nejustificat locurile de muncă oferite prin intermediul AJOFM sau nu participă la cursurile gratuite de formare profesională organizate de către această instituţie.

"Important e să intrăm într-o poziţie de reducere a pierderilor"

Referitor la acest subiect, viceprimarul Stănel Necula, cel care are în competenţă activitatea operatorului local de termoficare, a precizat că se discută despre recalibrarea personalului de la "CET" în contextul în care, la nivel naţional, Guvernul a decis reorganizarea tuturor CET-urilor din ţară. "S-a decis o formulă guvernamentală de restructurare a acestor instituţii, a CET-urilor, din întreaga ţară, iar în această formulă este cuprins şi un sprijin guvernamental de finanţare, după ce se va întâmpla această restructurare. Aşadar, la nivel local, s-a convenit să se facă o analiză pe toate compartimentele, ca să se afle ce necesar real de personal există. Important e ca societatea să rămână funcţională, cu un minim de personal, astfel încât să intrăm într-o poziţie de reducere a pierderilor", a mai adăugat Necula.

Pierderile la semestru: 889.000 euro

Cele mai recente date financiare cu privire la activitatea operatorului local de termoficare sunt la nivelul primului semestru din 2009. Potrivit datelor de bilanţ semestrial, SC "CET" SA a înregistrat pierderi de 3,76 milioane lei (889.000 euro) în primele şase luni ale acestui an, în scădere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În perioada analizată, compania a realizat venituri din exploatare de 39,75 milioane lei (9,39 milioane euro), în scădere cu 5,86% faţă de nivelul înregistrat în intervalul echivalent al anului trecut, de 42,2 milioane lei. În schimb, costurile din exploatare ale companie s-au redus într-un ritm mult mai accelerat, la 42,53 milioane lei (10,05 milioane euro), coborând cu 11,5% sub valoarea afişată în aceeaşi perioadă a anului anterior, de 48,09 milioane lei.

În ceea ce priveşte cifra de afaceri, potrivit datelor de bilanţ aferente primului semestru, compania a raportat 37,3 milioane lei (8,81 milioane euro) cifră aproximativ egală cu nivelul perioadei similare a anului trecut.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro