* aflat la cea de-a VII-a ediție, proiectul „Cu prietenii pe meleaguri natale” a reunit 29 de echipaje și 24 de cadre didactice de la cele mai importante școli gimnaziale din municipiul Brăila * „Am pornit pe acest drum convinşi că, fără să ne cunoaştem şi să ne apreciem rădăcinile, nu vom putea privi spre viitor, nu vom putea creşte frumos”, a spus prof. Marilena-Emilia Luntraru, directorul Școlii Gimnaziale „Fănuș Neagu”, inimosul dascăl fără de care acest proiect nu ar fi fost posibil * toate cele 29 de lucrări realizate de micuți vor fi expuse la Biblioteca Județeană „Panait Istrati”
Nu mai puțin de 116 elevi de clasele I-IV, grupați în 29 de echipaje de la 14 școli gimnaziale și licee din municipiul Brăila, precum și 24 de cadre didactice din învățământul primar au fost prezenți miercuri, 22 martie, în Sala de festivități a Școlii Gimnaziale „Fănuș Neagu”, pentru a participa la cea de-a VII-a ediție a Concursului regional pentru învățământul primar „Cu prietenii pe meleaguri natale”.
Juriul concursului a fost format din: Camelia Aurelia Cherciu, blibiotecar, Gabriel Lâlă, ghid de turism (omul care aduce turiști la Brăila din anul 2016), prof. înv. primar Virginica Stancu și prof. înv. primar Angelica Iordan, de la Școala Gimnazială „Fănuș Neagu”. Iată și echipa de proiect: prof. Marilena-Emilia Luntraru, directorul Școlii Gimnaziale „Fănuș Neagu”, prof. Petruța Calu, director adj., Adina-Ionela Costea, Alina Macovei, Simona Nișcov, Ioana Popescu, Angelica Șușu, Simona Tănase, Luciana Claudia Rădulescu și Violeta Robitu, cadre didactice la Școala Gimnazială „Fănuș Neagu” Brăila. Toate cele 29 de lucrări realizate de elevi în cadrul concursului vor fi expuse la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila.
școlile gimnaziale participante la proiectul care a adunat loalaltă tot ce are mai bun învățământul primar brăilean au fost: „Vasile Alecsandri”, „Ion Băncilă”, „Nedelcu P. Chercea”, „Ion Creangă”, „Al. I. Cuza”, „I. L. Caragiale”, „Mihu Dragomir”, „A. S. Pușkin”, „Sf. Andrei”, „Vlaicu Vodă”, „Mihai Viteazul”, „Fănuș Neagu”, precum și Liceul de Arte „Hariclea Darclee” și Colegiul Național Pedagogic „D. P. Perpessicius” Brăila. De asemenea, au fost prezente în Sala de festivități a Școlii Gimnaziale „Fănuș Neagu” următorii prof. înv. primar care i-au îndrumat pe micuții participanți la proiect: Liliana Mateescu, Ioana Arici, Nicoleta Holban, Gabriela Panpu, Mariana Simion, Carmen Dumitriade, Lavinia Halici, Suzana Purice, Daniela Perianu, Rodica Bianu, Daniela Vișan, Aliana Ionescu, Carolina Costin, Felicia Simion, Constantina Lupu, Camelia Chirchiboi, Paula Cernățeanu, Ana-Maria Pătulea, Laura Boncotă, Gica Negoi, Liliana Ionașcu, Alina Nistor, Adelina Scară, Mădălina Craioveanu și Georgiana Cristea.
La așa desfășurare de forțe, concursul - desfășurat pe două grupe de vârstă (clasele I-II și III-IV) - a fost unul pe măsură.
„Vin de la Brăila și nu-mi pot închipui că aș fi putut să mă nasc în altă parte. Nu-mi pot smulge niciodată din inimă locul din Câmpia Brăilei, unde revin mereu, la casa părintescă, la prieteni”. Astfel spunea marele Fănuș Neagu, avȃnd credința că locul unde s-a născut și ei, prietenii, se aflau acolo unde i-a lăsat, cu tot cu poveştile lor, și că îl așteptau, lucru care dă oricui o mare putere sufletească, un punct de sprijin, un reper în univers! Așa gândește fiecare dintre noi atunci când vine vorba de tărâmul natal. Ne aflăm la de-a VII-a ediţie a proiectului „Cu prietenii pe meleaguri natale” şi am pornit pe acest drum convinşi că, fără să ne cunoaştem şi să ne apreciem rădăcinile, nu vom putea privi spre viitor, nu vom putea creşte frumos. Prin proiectul nostru, ne propunem să descoperirea elemente de cultură locală, băzându-ne pe potențialul creativ al elevilor și al dascălilor”, a spus prof. Marilena-Emilia Luntraru, directorul Școlii Gimnaziale „Fănuș Neagu” dascălul neobosit de la cea mai mare școală gimnazială din Brăila, fără de care acest proiect nu ar fi fost posibil.
Prin implementarea proiectului regional „Cu prietenii pe meleaguri natale” sunt prezentate, succint, cele mai importante elemente de cultură locală, pe baza potențialul creativ al elevilor și al dascălilor de la școlile participante. Totodată, prin participarea la concurs, elevii de la clasele I-IV sunt îndemnați să descopere tezaurul cultural local și să-şi exprime propriile idei cu privire la viitorul acestuia.
Fiecare echipaj a primit câte un subiect sigilat în plic, având de realizat un lapbook în care să prezinte un obiectiv din municipiul Brăila (Parcul Monument, Biblioteca Județeană „P. Istrati”, Muzeul Brăilei „Carol I”, Secția de științele Naturii a MBR, Parcul Zoo, Grădina Publică etc). Respectivul produs trebuia să conțină denumirea obiectivului, vechimea lui, amplasarea obiectivului în municipiul Brăila, importanța lui pentru cultura brăileană, precum și imagini/desene realizate de elevi și, nu în ultimul rând, enunțuri în care micuții să-și imagineze cum va arăta obiectivul în viitor.
Nu au lipsit momentele artistice prezentate de micuții de la „Arte” și nici momentele hazlii, răsplătite cu îndelungi aplauze. Nu mai vorbim de emoții! A fost o zi de neuitat atât pentru cei mici, cât și pentru dascălii și părinții prezenți, iar jurizarea lucrărilor avea să fie deosebit de difcilă pentru membrii juriului. Iar la final, toți participanții la concurs au primit daruri dulci din partea gazdelor și felicitările sincere ale organizatorilor.