Copil prins în capcana gheţii | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Copil prins în capcana gheţii

* băiatul, împreună cu un prieten de aceeaşi vârstă, au fost tentaţi să încerce gheaţa de la malul lacului, care s-a spart sub greutatea lor * într-o fracţiune de secundă copiii au fost înghiţiţi de ape, scena consumându-se sub privirite îngrozite ale fratelui unuia dintre ei, care a fugit să-şi anunţe părinţii * ca prin minune, unul dintre băieţi a reuşit să iasă la mal, fiind găsit aproape îngheţat de către unchiul său

"Închid ochii şi văd mâna lui Cătălin cum dispare sub apă" - este mărturia unui copil de 9 ani, care şi-a văzut prietenul înghiţit de apele unui lac de la marginea oraşului. Tragedia s-a petrecut luni seară, după ce copiii au ieşit la joacă pe lângă Şoseaua dig Brăila - Galaţi. Ajunşi la Lacul Ganea, micuţii au fost tentaţi să se dea pe gheaţă, care la un moment dat a cedat sub greutatea lor. Unul dintre ei a reuşit, ca prin minune, să se salveze şi de abia când şi-a revenit din şoc a reuşit să spună că în apă a rămas prietenul său. După o oră de căutări, pompierii au găsit trupul băiatului, însă medicii nu au mai reuşit să-l readucă la viaţă.

Dan Haisu, Cătălin Lazur şi fratele său mai mic, Gabi (7 ani), care locuiesc în cartierul Brăiliţa, au ieşit luni seară, în jurul orei 16.30, la joacă în zona blocurilor ANL. La un moment dat copiii s-au îndepărtat mai mult de casă, ajungând în zona lacului de agrement de la ieşirea din municipiu. Observând că lacul era îngheţat, doi dintre ei au fost tentaţi să încerce gheaţa, în timp ce al treilea a rămas pe margine. Sub greutatea lor, gheaţa a cedat, iar într-o fracţiune de secundă, Dan şi Cătălin, ambii în vârstă de 9 ani, au dispărut sub ape. Speriat, Gabi a luat-o la fugă spre casă pentru a le povesti părinţilor ce s-a întâmplat. În urma sa, Dan, care reuşise cumva să câştige lupta cu apele, a ieşit la suprafaţă. După ce a ajuns la mal, numai el ştie cum, s-a târât câţiva metri şi apoi a fost găsit de unchiul său, care mergea cu căruţa să adune vreascuri de pe malul Dunării. Bărbatul l-a învelit într-o pătură şi l-a dus acasă, unde mama sa a chemat Salvarea, fiind transportat la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) de la Spitalul Judeţean. "Dan Haisu a ajuns la UPU cu hipotermie şi contuzie la mâna dreaptă, fiind internat la Pediatrie", ne-a declarat dr. Antoneta Ioniţă, şef Serviciu UPU.

După aproximativ jumătate de oră, timp în care medicii au efectuat manevre de resuscitare, copilul şi-a revenit într-atât încât să poată spune că în apă a rămas prietenul său, Cătălin. În jurul orei 18.00, personalul medical a alertat poliţia şi pompierii, care au trimis la faţa locului mai multe echipaje. Când au ajuns la locul tragediei i-au găsit acolo pe părinţii micuţului, care fuseseră aduşi acolo de fratele acestuia, încercând disperaţi să-şi găsească copilul. Pompierii au spart gheaţa şi au înaintat pe lac într-o barcă pneumatică, verificând cu atenţie fiecare centimetru. În jurul orei 19.00, trupul băiatului a fost scos la suprafaţă şi adus la mal, unde echipajul SMURD şi medicii de pe Ambulanţă i-au acordat primul ajutor. După aproximativ o oră, timp în care paramedicii au încercat în zadar să-l resusciteze, Cătălin a fost transportat la UPU. Personalul medical a continuat manevrele de resuscitare, încercând şi să încălzească corpul băiatului, însă au renunţat la ora 21.20, când a fost declarat decesul. "În cazul lui Cătălin Lazur, diagnosticul a fost stop cardio respirator, hipotermie, iar manevrele de resuscitare au fost ireversibile şi copilul a decedat", a adăugat dr. Antoneta Ioniţă.

24copii2"N-am reuşit să-l trag afară, pentru că mi-a alunecat din mână"

Dan Haisu a fost stabilizat de medicii de la Urgenţe şi internat apoi în Secţia de Pediatrie a Spitalului Judeţean Brăila. Aflat încă în stare de şoc, băiatul nu a aflat că prietenul său şi-a pierdut viaţa, însă nu poate uita imaginea lui Cătălin înghiţit de apă. Totuşi, el este convins că acesta nu a mai reuşit să iasă de sub gheaţă. "Când închid ochii, văd mereu cum s-a întâmplat totul. Cătălin s-a agăţat de mine şi l-am prins de mână. Dar n-am reuşit să-l trag afară, pentru că mi-a alunecat din mână şi i-am dat drumul. Am văzut cum mâna lui a dispărut sub apă", a povestit Dan.
Salvarea băiatului poate părea un miracol, deoarece acesta nu ştie să înoate, însă a povestit că a ţinut tot timpul ochii deschişi sub apă, şi a dat din mâini şi din picioare, aşa cum a "văzut la televizor". "Numai Dumnezeu l-a întărit să poată ieşi din apă, pentru că băiatul nu ştie să înoate", crede mama lui Dan. Femeia nu era acasă la ora la care băiatul a ieşit la joacă, fiind plecată la farmacie şi a revenit exact atunci când vărul său l-a găsit pe copil. "A rămas cu o frică şi spune că nu poate să vorbească prea mult despre ce s-a întâmplat pentru că, dacă închide ochii, îl vede pe Cătălin. Mi-a promis că nu mai iese din curte, aşa este de speriat, iar eu i-am spus că-l voi răsplăti cumpărându-i un joc", a adăugat mama băiatului.

24copii3Părinţii ar putea fi acuzaţi de neglijenţă

Cazul celor doi copii a ajuns şi în atenţia Direcţiei Generale pentru Protecţia Drepturilor Copilului (DGASPC) Brăila, care a demarat o anchetă, urmând să stabilească dacă a fost vorba despre o neglijenţă în exercitarea obligaţiilor parentale. În primă fază, după ce le-a fost semnalat incidentul, reprezentanţii direcţiei s-au asigurat că ceilalţi copii ai familiilor sunt sub supravegherea unor persoane adulte, în condiţiile în care părinţii erau la spital. În ambele cazuri au existat persoane suport, respectiv o bunică maternă în familia Haisu şi un bunic matern în familia Lazur.

Ancheta socială s-a derulat ieri dimineaţă în paralel, atât la domiciliul celor două familii, cât şi la spital. Pe baza informaţiilor adunate a fost stabilită strategia de intervenţie a DGASPC în aceste cazuri. Pentru familia Haisu, care are 3 copii cu vârste între 9 şi 12 ani, dintre care doi prezintă handicap uşor, s-a stabilit să intre într-un program de consiliere psihologică. Familia trăieşte din venitul minim garantat şi alocaţiile copiilor, având ca spaţiu de locuit 2 camere, în care stau mama, cei trei fii şi o bunică. "Am propus mamei să-i înscrie pe cei doi copii cu handicap, dintre care unul este Dan, la Centrul de tip respiro, unde pot să vină în timpul zilei pentru a desfăşura diverse activităţi educaţionale şi recreative", a spus Simona Cimpoae, director adjunct al DGASPC Brăila. Familia Lazur, care mai are o fetiţă de 6 ani şi băiatul de 7 ani, cel care a fost martor la tragedie, trăieşte din ajutor social şi alocaţiile de stat ale copiilor, într-o singură cameră de locuit. "În cazul acestei familii, vom purta corespondenţă cu Direcţia Serviciilor Publice, în vederea obţinerii unei locuinţe adecvate, precum şi cu Direcţia de Asistenţă Socială a Primăriei, să intervină conform competenţelor pentru a acorda ajutor, de exemplu masă la cantina socială, dacă este cazul", a mai spus Simona Cimpoae.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro