
"Este atât de greu, pe cât vrei să fie"
Anul trecut a avut doar opt ore de cursuri pe săptămână. Lucrul individual este esenţial, i-au spus profesorii, recomandându-i să lucreze independent trei ore pentru fiecare oră de curs. Prezenţa la cursuri nu este obligatorie, iar cursul în format power point este postat pe site-ul facultăţii, ca să poată fi accesat de toţi studenţii. "Este atât de greu pe cât vrei să fie. E important să mergi la cursuri pentru că profesorul dă explicaţii suplimentare pe care nu ai de unde să le iei, dar poţi promova şi dacă nu mergi la cursuri. Dacă vrei note bune trebuie să munceşti, nu este uşor", povesteşte Adrian Cruceanu. A avut anul trecut curs de desenat nuduri, modelele fiind reale, cursuri de desen în 3D, design de arme, design de personaj. Ca proiecte finale a avut de imaginat cum va arăta un om peste 100.000 de ani. "Ideea era să arate evoluaţi, umani, dar schimbaţi. Aşa că mi-am imaginat că oamenii vor trăi sub pământ şi pentru a vedea nu vor mai folosi ochii, ci limba. Desenul meu a avut foarte multe detalii şi asta a plăcut foarte mult profesorilor. La alte discipline am avut de realizat un tanc 3D şi am ales să desenez un tanc din cel de-al Doilea Război Mondial. Am mai desenat un ATV-motocicletă tot în 3D şi o libelulă pe care trebuia să le încadrăm într-o fotografie normală. Este foarte interesant şi provocator. Lucrăm cu programe speciale pe care ni le pune la dispoziţie facultatea, şi la şcoală, dar şi acasă", a mai spus Adrian. Universitatea a încheiat contracte cu firmele care produc programele respective şi pun la dispoziţie programele la şcoală, iar studenţii, în baza unui număr de identificare şi a unei parole pot descărca pentru ei programul ca să lucreze şi acasă. La anul va studia din nou modelarea în 3D, dar va lucra cu programe şi mai sofisticate, arhitectură, design de mediu şi aeronave.
"Sper să mă angajez într-o firmă mare la final. Am deja câteva pe care le vizez, dar să vedem. Oricum, vreau să lucrez la firme mari, să fiu plătit mai bine. Nu exclud posibilitatea de a mă întoarce în ţară, dar tot ca angajat al unei firme mari. Eventual, după ce voi avea ceva bani mă gândesc chiar să înfiinţez în ţară o facultate cu acest profil".

Fascinaţia jocurilor pe calculator
Adrian Cruceanu a fost pasionat de maşini şi jocurile pe calculator de mic. Era fascinat de personaje şi a încercat mereu să le deseneze. El a făcut parte din trupa de dub/ambiental/jazz "Idea" unde a avut rolul de artist live, creând efecte vizuale şi picturi digitale live pe muzica trupei, ce erau proiectate în timp ce membrii trupei cântau. În 2010 a câştigat Premiul I la categoria Grafică Seniori la Concursul Naţional de Artă "Vespasian Lungu". A participat trei ani la rând la Academia de Vară "Atlantykron", unde a câştigat numeroase premii, în domeniul artelor vizuale. Tot în cadrul Academiei a fost regizor tehnic pentru scurt-metrajul "Ceremonia".