Cu «timpul», în Cartea Recordurilor | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Cu «timpul», în Cartea Recordurilor

Un grup de brăileni, în majoritate copii, şi-au propus să ajungă în Cartea Recordurilor, realizând din hârtie rulată copia fidelă a Ceasului din Piaţa Traian. Tehnica folosită se numeşte "quilling", o formă de artă veche, ce implică utilizarea de benzi de hârtie care, rulate, ondulate, franjurate sau spiralate, sunt lipite unele de altele pentru a forma diverse modele decorative. Astfel, piesele necesare vor fi făcute în atelierele "Quilling by Monica", de peste 150 de copii voluntari.
Monica şi Ştefan Andrei, soţ şi soţie, organizează ateliere de quilling în şcolile brăilene. Şi-au propus să ajungă în Cartea Recordurilor alături de copii, cu cel mai mare ceas realizat din hârtie rulată. Până la finalul anului, cei doi speră ca scheletul din polistiren să fie gata. Potrivit lui Ştefan, sunt necesare miliarde de piese, realizate de copiii înscrişi la orele de quilling, pe care ulterior le vor lipi pe schelet. La final, micii voluntari vor avea un soclu lângă ceasul din hârtie, cu numele lor. Omologarea operei a fost programată, orientativ, pe 1 iunie 2016, chiar de Ziua Copilului, asta dacă se vor strânge banii necesari. "Din câte am înţeles, omologarea pentru Cartea Recordurilor costă în jur de 5.000 de euro. Suntem în faza în care căutăm sponsori, iar orice ajutor e binevenit", ne-a spus Ştefan.

Atelierele "Quilling by Monica". Începuturi

"Arta de a rula hârtia este profund înrădăcinată în istoria lumii şi se consideră că îşi are originile în China, după descoperirea procesului de fabricare a hârtiei. Poţi realiza diverse modele decorative pentru tablouri, felicitări, rame foto, figurine 3D şi chiar bijuterii! Deşi necesită foarte mult timp şi foarte multă răbdare, cea mai bună parte în quilling este că îţi poţi folosi imaginaţia pentru a crea mereu ceva nou. Nu există reguli stricte sau tipare anume, ci trebuie să-ţi laşi imaginaţia să zboare!", ne-a introdus Monica Andrei în tehnica hârtiei rulate. Originară din Tulcea, Monica a absolvit Facultatea de Chimie din Iaşi, apoi a predat ca profesoară de chimie. "Am ieşit din învăţământ pentru o carieră în vânzări, care nu s-a legat de mine, nici bătută! Am descoperit quilling-ul în perioada în care am stat acasă, cu piticii mei. M-am îndrăgostit atât de mult de ea încât multe luni de zile nu dormeam, ci căutam pe internet tutoriale şi încercam să fac şi eu. După aceea, am cumpărat cărţi, materiale, scule şi câte mai câte...Toate pentru a face lucrări cât mai frumoase şi deosebite!", a povestit Monica despre cum s-a iniţiat în tainele hârtiei rulate.

Cum ajută quilling-ul copiii?

Ştefan, soţul Monicăi, s-a lăsat prins în această artă a rulării hârtiei colorate, iar acum se implică în toate activităţile de atelier. Acesta susţine că din toată treaba asta, cel mai mult au de câştigat copiii. "În primul rând, copilul care face quilling îşi îmbogăţeşte vocabularul, învaţă despre culori şi forme, îşi măreşte puterea de concentrare a atenţiei. Pe de altă parte, se dezvoltă şi emoţional. Quillingul oferă ocazii de comunicare, de exprimare fără cuvinte, asigură o cale de expresie a sentimentelor, elimină tensiunile emoţionale şi asigură autoaprecierea în crearea propriilor lucrări. Un atelier de quilling pe săptămână va da rezultate imediate în stimularea creativităţii şi imaginaţiei, creşterea capacităţii de memorare şi concentrare. Bineînţeles că aici putem vorbi şi de terapia prin artă. Un copil agitat poate găsi relaxare şi linişte într-un atelier de quilling. De asemenea, un copil care este calm şi relaxat din fire, înclinat deja către artă şi frumos, va fi încântat să lucreze în quilling", ne-a spus Ştefan.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro