Cutremure şi replici | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Cutremure şi replici

Circul nu s-a încheiat încă: partidele de opoziţie, care ştiau că demersul e sortit eşecului, au trimis proiectul adoptat astfel la Curtea Constituţională, dar lăsând din nou să se înţeleagă că şi această ultimă tentativă de a opri legiferarea e făcută în dorul lelii, fără sorţi de izbândă. Concluzia, după toată această tevatură deşănţată, e una singură: poate că Boc o fi guvernat incoerent, dar noii lideri ai PNL şi PSD au făcut cu siguranţă opoziţia incoerentă. Seriozitatea şi determinarea aşteptate de toată lumea să reiasă din mesajele lor, ca alternativă promiţătoare la actuala guvernare, nu s-au ivit încă şi mai sunt doar 15 luni până la primele alegeri, cele locale. Atmosfera de precampanie devine astfel vecină cu isteria, iar această stare de agitaţie nu se potriveşte deloc cu avansul confortabil pe care Uniunea Social-Liberală încă îl are în sondaje în faţa PDL. Lipsa unor mesaje concise, care să conţină idei clare şi să nu se raporteze mereu doar la preşedinte şi la premier rămâne principalul neajuns al USL. Menţinerea discursurilor pe acest ton, indiferent de subiectul abordat, nu va face decât să erodeze din susţinerea electorală. A pune alegătorilor aceeaşi placă înseamnă, până la urmă, a-i desconsidera.

La polul opus se situează Japonia, ţară pe care televiziunile şi ziarele ne-au arătat-o în cele mai mici detalii cu ocazia nenorocirii care s-a abătut săptămâna trecută. Dar despre japonezi ştiam deja că în multe privinţe se situează diametral opus faţă de noi. Chiar şi aşa, însuşi suveranul lor a ţinut să remarce într-un mesaj istoric atât gravitatea situaţiei, cât mai ales solidaritatea şi spiritul altruist manifestate în zonele calamitate. Cu atât mai mult s-a minunat corespondentul ziarului britanic "The Telegraph" că nu a văzut pe nimeni furând în zona calamitată. Ba, mai mult, organizarea operaţiunilor de reconstruire e atât de rapidă şi precisă, încât imaginile cu acea porţiune surpată de seism într-o autostradă, care a fost reparată în doar trei zile, au lăsat pe mulţi cu gura căscată. Sunt două dintre motivele pentru care nu încape comparaţie între noi şi ei.

Dar Japonia a revenit brusc la locul ei după ce Consiliul de Securitate ONU a decis instituirea zonei de interdicţie aeriană deasupra Libiei, iar Franţa şi Italia se pregătesc deja de atac. Germania însă a anunţat că nu va trimite niciun soldat în această ţară foarte bogată în petrol şi foarte probabil că România va face la fel. Decizia belicoasă a fost luată la doar cinci zile după ce Uniunea Europeană respinsese ideea unei intervenţii militare în ţara lui Kadhafi, spre disperarea lui Sarkozy, care a găsit atunci prilej să se contrazică din nou cu preşedintele României. Acesta din urmă îi arătase că NATO trebuie să decidă, nu UE. Acum, decizia e ca şi luată: mergem iar la război?

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro