• caz de bullying exercitat din partea colegilor de clasă în mediul online asupra unei eleve de clasa a IX-a de la Liceul de Arte ”Haricleea Darclee” Brăila • situația a fost semnalată de tatăl fetei și a ajuns în vizorul Poliției • la nivelul IȘJ Brăila a fost demarată o anchetă internă • după mai multe încercări, până la închiderea ediției, conducerea Liceului de Arte ”Haricleea Darclee” nu a putut fi contactată pentru a oferi un punct de vedere
Un părinte din municipiul Brăila a depus recent o plângere la poliție, semnalând faptul că fiica sa, elevă în clasa a IX-a la Liceul de Arte ”Haricleea Darclee” Brăila, este ținta unor insulte și comentarii jignitoare din partea colegilor de clasă pe un grup creat în mediul online. Conform declarațiilor părintelui, discuțiile și atacurile repetate au avut un impact emoțional negativ asupra adolescentei, care a început să evite interacțiunile sociale și să manifeste semne de stres și anxietate.
Incidentul a ieșit la lumină când fata a relatat în familie experiențele neplăcute din mediul online, părinții luând decizia de a apela la autorități, considerând că situația a depășit limitele unor simple conflicte între adolescenți. În cadrul plângerii, aceștia au semnalat comportamente abuzive, mesaje pline de insulte și chiar tentative de umilire publică din partea unor colegi.
Reacțiile autorităților
În comunicatul remis de Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Brăila se arată că ”polițiști de proximitate, împreună cu polițiști de siguranță școlară, efectuează verificări în vederea clarificării situației de fapt și luării măsurilor legale ce se impun”. Poliția urmează să evalueze circumstanțele și să stabilească măsuri în conformitate cu legea. Conform reprezentanților autorităților, actele de hărțuire online – inclusiv cele desfășurate în grupuri private – sunt considerate forme de cyberbullying, o infracțiune gravă, având în vedere efectele emoționale și psihologice asupra victimelor.
De asemenea, reprezentanții poliției au avertizat că asemenea comportamente sunt pedepsibile conform legii, mai ales dacă acestea produc suferințe psihologice și emoționale profunde.
Contactată de redactorul Obiectiv – Vocea Brăilei, profesor Mihaela Cici Bolovan, inspector școlar general (IȘJ) Brăila, ne-a precizat că ”s-a demarat o anchetă internă pentru a investiga acuzațiile de hărțuire”.
În vederea clarificării situației s-a încercat și contactarea reprezentanților liceului. Până la închiderea ediției, încercările de a lua legătura cu conducerea Liceului de Arte ”Haricleea Darclee” Brăila pentru un punct de vedere au fost fără succes.
În acest context, cazul mai subliniază și modul gestionării fenomenelor hărțuirii în mediul online dar și reacția instituțiilor responsabile în situațiile de criză. Ancheta desfășurată de Inspectoratul Școlar și investigația poliției sunt în curs, iar comunitatea așteaptă explicații și măsuri concrete pentru protejarea elevilor în fața actelor de intimidare de orice natură, atât din partea autorităților dar și din partea conducerilor instituțiilor de învățământ.
Hărțuirea și intimidarea în mediul online sunt o problemă din ce în ce mai des întâlnită în rândul tinerilor. Psihologii avertizează că astfel de comportamente au un impact puternic asupra stimei de sine și a încrederii personale a victimelor, lăsând uneori traume greu de depășit. Specialiștii recomandă părinților să fie atenți la schimbările de comportament ale copiilor, iar profesorilor să intervină în astfel de cazuri prin dialog și acțiuni educative care să descurajeze agresiunea.