De ce sunt politicienii împotriva DNA | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

De ce sunt politicienii împotriva DNA

Şeful Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, a declarat duminică la ProTV că anchetele din ultima perioadă de timp au produs o oarecare panică în rândul clasei politice şi crede că acesta este motivul pentru care se încearcă limitarea atribuţiilor procurorilor.
„Cred că este o încercare de a limita atribuţiile procurorilor. Nu cred că în România s-a inventat măsura arestării preventive în 2015, nici cătuşele nu au fost inventate acum. Cred că anchetele din ultima perioadă de timp au produs o oarecare panică în rândul clasei politice şi cred că acesta este motivul pentru care se încearcă limitarea atribuţiilor procurorilor", a afirmat Kovesi, referitor la recentele iniţiative de a restrânge modalităţile de arestare.
Ea a spus că este dificil să spună dacă actuala clasă politică sprijină sau nu lupta împotriva corupţie.
„Este foarte dificil de spus, în condiţiile în care la fiecare două săptămâni ne trezim cu proiecte de modificare a Codului penal sau Codului de procedură penală prin care se încearcă limitarea atribuţiilor sau limitarea posibilităţilor de investigare. Mi-ar fi foarte dificil să spun că actuala clasă politică sprijină lupta anticorupţie", a menţionat Kovesi.

Politicienii încearcă să oprească lupta anticorupţie

Şefa DNA a arătat că sunt politicieni care într-adevăr sprijină lupta anticorupţie, dar există o mare parte acestora care încearcă de fiecare dată să modifice legi, în aşa fel încât să o îngreuneze sau să o împiedice.
„Dacă ne referim la votul din Parlament pe cererile de ridicare a imunităţilor, am putea spune că nu întotdeauna avem sprijin din partea clasei politice. Un cetăţean care comite o faptă de corupţie poate fi arestat oricând de către judecător, în timp ce un parlamentar, pentru simplu fapt că face parte din Parlamentul României, deşi comite aceeaşi faptă sau o faptă mai gravă, nu poate fi arestat pentru că uneori votul în Parlament blochează exercitarea acestei posibilităţi", a subliniat procurorul şef, citată de agerpres.ro.
Kovesi a mai spus că a văzut câteva propuneri de modificări extrem de ciudate.
„Există o propunere potrivit căreia o persoană care suferă de o boală incurabilă poate să nu execute pedeapsa pe care o primeşte. Nu defineşte Codul penal ce înseamnă boala incurabilă, poate doar dacă ne ducem la dicţionarul explicativ sau poate dacă apelăm la medici să aflăm ce înseamnă boală incurabilă. Dacă luăm termenul general, aşa cum ar trebui să facem, este o boală care nu se vindecă. Dacă ai o alergie, spre exemplu, nu te mai duci la puşcărie indiferent cât furi pentru că ai o boală care nu se vindecă. Este una dintre modificările care se încearcă a fi introduse în acest proiect de lege", a explicat Kovesi.
Şefa DNA a mai menţionat că un Cod trebuie să stabilească nişte criterii generale, largi, iar ceea ce este cel mai important este că măsura arestării preventive se dispune întotdeauna de judecător. Ea a adăugat că o astfel de cenzură nu trebuie să existe din partea politicienilor, ci din partea judecătorilor.

O ţară mai cinstită

Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Laura Codruţa Kovesi, a declarat că îşi doreşte ca după încheierea mandatului său să trăiască într-o ţară mai cinstită şi mai curată.
„Să trăim într-o ţară în care să nu fim obligaţi să dăm mită pentru a avea acces la ceea ce prin lege putem avea acces. Vreau să trăiesc într-o ţară mai cinstită, mai curată, acesta este lucrul pe are eu mi-l doresc. Şi poate într-o ţară mai liniştită, în care fiecare să-şi facă treaba. Cred că acesta este lucrul pe care mi-l doresc cel mai mult", a spus Kovesi.
În opinia sa, criticile pe care anumite persoane la aduc instituţiei pe care o conduce demonstrează că lupta anticorupţie are rezultate.
„Văd că toată lumea critică DNA. Acest lucru îmi arată că suntem pe drumul cel bun. Cu cât suntem criticaţi mai mult de anumite persoane, cu atât sunt convinsă că suntem pe drumul cel bun", a mai declarat Laura Codruţa Kovesi.

Dosarele Microsoft şi EADS continuă

Unele părţi din dosarele Microsoft şi EADS, care vizează anumite fapte sau anumite persoane, ar putea să se finalizeze în acest an cu trimiteri în judecată, a declarat Laura Codruţa Kovesi.
„Este posibil ca în aceste dosare o parte a anchetei să se finalizeze, după care dosarul să fie disjuns, la fel cum s-a întâmplat şi până în prezent. Sunt persoane faţă de care urmărirea penală s-a finalizat şi dosarul a fost trimis la instanţă, iar restul cazului a fost disjuns. (...) Dacă faţă de anumite persoane sau anumite fapte procurorul finalizează ancheta, cu siguranţă va trimite la instanţă", a spus Kovesi.
Ea a explicat că ambele dosare sunt foarte complexe, vizând un număr mare de persoane şi fapte comise într-o perioadă lungă de timp, din acest motiv anchetele fiind de durată.
„Atât în dosarul EADS, cât şi în dosarul Microsoft, nu vorbim de un singur act material, vorbim de suspiciunea comiterii unor acte infracţionale pe perioade foarte lungi de timp, şapte ani, opt ani de zile, şi trebuie verificat fiecare segment. Verificăm multe contracte care au fost încheiate în perioade de timp diferite, prelungirea acestor contracte, acte adiţionale ale acestor contracte. Faptul că noi nu facem publică fiecare etapă nu înseamnă că nu se lucrează în aceste dosare", a precizat şefa DNA.
„În dosarul EADS se lucrează, se lucrează ritmic, avem audieri, avem cereri de asistenţă judiciară internaţională, sunt foarte multe comisii rogatorii care sunt dispuse în dosar, sunt foarte multe audieri care se fac şi s-au făcut până în prezent, se verifică documente", a precizat Laura Codruţa Kovesi.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro