Declaraţia scrisă cu privire la măsurile Uniunii Europene pentru combaterea corupţiei, iniţiată în ianuarie de Monica Macovei, a fost adoptată de Parlamentul European, obţinând semnăturile a peste jumătate dintre eurodeputaţi, şi a devenit, astfel, poziţia oficială a forului european. Declaraţia exprimă voinţa politică a Parlamentului European pentru combaterea corupţiei în Uniunea Europeană. Documentul cere Comisiei şi Consiliului European să creeze un mecanism solid de monitorizare a corupţiei în UE. "Fac apel la statele membre să arate voinţa politică şi să-şi intensifice eforturile de combatere a corupţiei, sprijinind un astfel de mecanism", spune Monica Macovei.
Iniţiată de fostul ministru român al justiţiei, actual parlamentar PPE, Declaraţia a mai avut că autori patru eurodeputati din grupuri politice diferite din Parlamentul European: Simon Busuttil (PPE, Malta), Luigi de Magistris (Grupul Liberal/ALDE, Italia), Ana Gomes (Grupul Socialist/S&D, Portugalia) şi Bart Staes (Grupul Verzilor, Belgia).
"78% dintre cetăţenii Uniunii Europene consideră corupţia o problemă majoră în ţara lor," a spus Monica Macovei, referindu-se la Eurobarometrul din 2009 cu privire la percepţia corupţiei de către europeni. "Corupţia generează sărăcie, pentru că deturnează ilegal banii publici în buzunare private. Corupţia generează o proastă guvernare, distorsionează piaţă internă şi subminează statul de drept şi principiile pe care se întemeiază Uniunea. Corupţia este o ameninţare pentru spaţiul european de justiţie, libertate şi securitate", a argumentat europarlamentarul român.
