Dilema coeficientului de inteligenţă | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Dilema coeficientului de inteligenţă

Nici în Parlament lucrurile nu stau mai roz: instituţia nu mai e de mult timp o putere, ci un stat în stat, mai presus de justiţie, dar şi de ceilalţi cetăţeni, atâţia câţi au mai rămas în ţară. Poate că noua Lege a educaţiei va reuşi să schimbe ceva, dar vor mai trece ani până când efectele acesteia vor deveni vizibile, iar absolvenţii vor fi în stare să schimbe lucrurile în bine.

Revenind la prezent, un ton prezidenţial pesimist şi dezamăgit prevestea pentru vineri un raport la fel de critic pe justiţie precum au fost şi cele anterioare, emise în baza Mecanismului de Cooperare şi Verificare. Ar trebui menţionat că aceeaşi voce susţinea denunţarea unilaterală a MCV cu o lună în urmă, după ce devenise limpede că România mai are de făcut anticameră la Schengen. O exprimare deloc inteligentă şi o dorinţă imposibilă, de altfel. Dar un raport negativ pe justiţie n-ar mai face cine ştie ce impresie. Efectul său are bătaie mai lungă decât promptitudinea cu care criza economică a golit buzunarele românilor şi bugetul statului.

De recesiune vom scăpa anul acesta, ni s-a promis, ceea ce nu echivalează însă cu umplerea la loc a buzunarelor. Rămânem aşadar în acea parte a UE care furnizează mână de lucru ieftină şi calificată, dar şi piaţă de desfacere naivă pentru cealaltă parte a Uniunii. Consecinţa imediată este tendinţa pronunţată de emigrare spre Vest, ceea ce se şi întâmplă, de ceva vreme, în ritm susţinut, de la tinere talente în IT şi management până la asistenţi medicali şi infirmiere. Scade cumva IQ-ul naţional din acest motiv? Probabil că nu cine ştie ce, pentru că şi România adoptă imigranţi într-un ritm de peste 1.000 de persoane pe lună - un număr mai mic totuşi decât al celor care pleacă.

Între timp, şi scena politică încearcă să dea semne de inteligenţă, deşi de aici nu pleacă nimeni - ba dimpotrivă. Guvernul a furnizat de multe ori rateuri, dar şi Parlamentul, unde alianţa aflată la putere şi-a protejat cu grijă membrii care au dosare de urmărire penală. Prin neparticiparea la vot, şi partidele de opoziţie şi-au adus contribuţia la sfidarea justiţiei. Acum, într-o nouă prezentare, în care extremele - stânga şi dreapta - se ating, PSD şi PNL pierd voturi pentru că, se ştie, unii susţinători ai lor nu vor înghiţi înţelegerea cu un partid inamic până mai ieri. Însă alianţa astfel rezultată era necesară, de teama schimbării legii electorale peste noapte de către PDL, în sensul impunerii unui singur tur la locale, aşa cum se votează în alegerile parlamentare.

Aşa stând lucrurile, la ce ne putem aştepta în perioada următoare? O întrebare dificilă inclusiv pentru mai-marii ţării, dar care îşi va găsi cu siguranţă răspuns, pe măsură ce sfârşitul iernii se apropie, iar primăvara aduce de obicei idei noi. Poate şi inteligente.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro