Dosarul "Scandal la Tribunal" bate pasul pe loc | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Dosarul "Scandal la Tribunal" bate pasul pe loc

* anchetatorii au reuşit să adune probe care dovedesc clar că Sima a lovit cu cuţitul trei dintre membrii grupării adverse, astfel că l-au trimis în judecată * între timp, 13 interlopi au fost eliberaţi datorită "faptei bune" a unui judecător, iar judecata se amână de la o lună la alta *

După mai bine de trei ani de la scandalul de la Tribunal, când membrii grupărilor "Buricea" şi Caţali" s-au încăierat chiar pe holurile instanţei, punând în pericol siguranţa magistraţilor, judecătorii l-au pus sub acuzare şi pe singurul interlop care a primit mandat de arestare dar nu a ajuns nici până acum după gratii. Marin Sima (28 de ani), zis "Martin", care s-a sustras cercetărilor de când a început procesul, a fost cercetat în lipsă şi trimis în judecată pentru comiterea infracţiunilor de port ilegal de armă albă şi ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii şi ordinii publice. Deşi nu l-au putut audia pe inculpat, anchetatorii au reuşit să probeze că Sima a participat activ, alături de ceilalţi inculpaţi în dosar, la încăierarea din decembrie 2006. Potrivit actului de urmărire penală, din declaraţia tatălui său a rezultat că "Martin" cunoaşte existenţa dosarului şi a mandatului de arestare în lipsă, însă se sustrage cercetărilor, fiind dat în urmărire.

Poliţiştii au fost cât pe ce să pună mâna pe Sima la sfârşitul anului 2008, când a fost prins de autorităţile austriece. În momentul reţinerii, interlopul brăilean se afla împreună cu un alt urmărit (n.r. - la acea dată) în acelaşi dosar, mai exact Costică Buricea. Autorităţile de la Viena i-au reţinut pe cei doi, suspectându-i de identitate falsă, având dubii legate de veridicitatea paşapoartelor. Ulterior, însă, ei au fost eliberaţi, întrucât legislaţia austriacă nu permitea extrădarea pentru astfel de fapte. Câteva luni mai târziu Buricea a fost prins în Spania, însă până la acest moment nici urmă de locotenentul său. De altfel, "Martin" rămăsese ultimul inculpat în dosarul scandalului de la Palatul de Justiţie care nu fusese deferit instanţei, după ce ceilalţi 13 interlopi au fost trimişi în judecată încă din 2007. În cazul lui Sima, cercetările au fost disjunse întrucât acesta nu a putut fi audiat, însă procesul şi-a urmat cursul şi fără el. Judecata nu s-a terminat nici până astăzi, fiind amânată de la o lună la alta, până când toţi învinuiţii au ajuns să fie puşi în libertate. De altfel, lovitura de graţie a fost dată atunci când un magistrat a schimbat încadrarea juridică a faptei, din ultraj contra bunelor moravuri în încăierare, ceea ce a făcut imposibilă menţinerea în arest a inculpaţilor.

Înarmat cu un cuţit, Sima a agresat trei membri ai grupării adverse

Potrivit dosarului penal, conflictul dintre grupările din Radu Negru şi Vărsătura a izbucnit în dimineaţa zilei de 15 decembrie 2006, când interlopii s-au întâlnit la procesul atacului din octombrie 2006, asupra familiei fraţilor Buricea. În afară de cei veniţi cu citaţie, în zonă mai erau alţi 80 de inşi, 35 dintre aceştia fiind audiaţi ulterior în calitate de martori. La scurt timp, între membrii celor două grupări, printre care se afla şi Marin Sima, a izbucnit un conflict de proporţii care i-a băgat în sperieţi pe toţi cei prezenţi. Interlopii s-au alergat prin tribunal, urcând la etajele superioare şi dând buzna în biroul unei judecătoare, au spart geamurile de la uşile de acces, au blocat intrarea în Tribunal, au sărit unii la alţii cu arme albe şi au intrat în sălile de judecată, dând peste cap activitatea instituţiei.

Anchetatorii au stabilit că inculpatul Marin Sima, care a purtat asupra sa un cuţit, a participat efectiv la agresarea părţilor vătămate Eduard Gelu Stamate, Adrian Bălan şi Traian Soare. Zeci de martori audiaţi - inclusiv grefiere de la instanţă - au confirmat faptul că în scandal au fost implicaţi indivizi din ambele tabere, inclusiv fraţii Buricea. Cum, din ancheta desfăşurată, reieşea clar că, în încăierare, au fost folosite arme albe, în aprilie 2007 "mascaţii" au descins la domiciliile inculpaţilor şi învinuiţilor, reuşind să găsească mai multe săbii şi cuţite. Cu toate acestea, niciunul dintre interlopi nu a recunoscut că a purtat vreo armă albă în timpul scandalului din decembrie 2006. Interesant este faptul că, în ianuarie, respectiv martie 2008, Bălan, Soare şi Stamate şi-au retras plângerile formulate împotriva celor din gruparea "Buricea". A fost momentul în care interlopii din Radu Negru şi cei din Vărsătura s-au împăcat, retrăgându-şi reciproc acuzaţiile în toate dosarele importante aflate pe rolul instanţelor de judecată brăilene.

Se zvoneşte că Adrian Bălan a murit

În cursul zilei de ieri au apărut informaţii potrivit cărora Adrian Bălan (34 de ani) ar fi murit la Madrid, din cauza unor probleme de sănătate. De altfel, surse din lumea interlopă ne-au confirmat faptul că acesta suferea de afecţiuni cardiace şi avusese în trecut două preinfarcturi. Deşi zvonul a ajuns şi la urechile poliţiştilor, nimeni nu ne-a putut furniza informaţii oficiale cu privire la decesul brăileanului, ştiut fiind că acesta era fugit din ţară.

Adrian Bălan, zis "Adi", a fost dat în urmărire la nivel naţional la sfârşitul săptămânii trecute, după ce a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Galaţi la 2 ani de închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de ultraj la poliţist.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro