Două cărţi iniţiatice: "Arşiţa Karmei" şi "În căutarea raiului promis" | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Două cărţi iniţiatice: "Arşiţa Karmei" şi "În căutarea raiului promis"

Scriitorul Vasile Andru, cel care a şi descoperit-o pe Oma Stănescu, în 1996, la cea de-a XI-a ediţie a Concursului Naţional de Proză Mihail Sadoveanu, a apreciat că ambele volume sunt iniţiatice, chiar dacă vorbesc de spiritualităţi diferite. Cartea Omei Stănescu vorbeşte despre aventura ei indiană, în timp ce cartea lui Vasile Andru poartă cititorul în lumea creştinătăţii. "Oma Stănescu are un glas aparte, este o voce autentică a literaturii române, iar flerul meu nu m-a înşelat atunci când am descoperit-o. Anul acesta a reuşit să intre în Uniunea Scriitorilor, iar Arşiţa Karmei este acum la ediţia a doua. Povestirile experienţei ei indiene au ceva din Mircea Eliade, iar comparaţia între cei doi chiar ţine. Ea zugrăveşte fără milă India, în culori adevărate. Cartea este scrisă chiar cu puţină răutate, împotriva ipocriziei, împotriva bărbaţilor, şi români şi indieni, este muşcătoare uneori pentru că ea a luptat ca să ajungă în India şi acolo a văzut o faţetă a acestei civilizaţii mult deosebită de India spirituală", a spus Vasile Andru. Poetul Gheorghe Lupaşcu a apreciat că a fost impresionat de nedreptatea pe care destinul i-a făcut-o autoarei şi că el crede că imensul sentiment de frustrare i-a determinat Omei Stănescu existenţa şi scrisul. "Ce am citit în această carte m-a îngrozit, am rămas şocat de statutul femeii în India şi de faptul că Oma a acceptat toate acestea şi a rezistat. Eu vedeam în India un loc al spiritualităţii, însă am constatat citind cartea Omei că, alături de spiritualitate, există o realitate crâncenă", a spus Gheorghe Lupaşcu.
Despre propria carte, Vasile Andru a mărturisit că ea catagrafiază raiul, arată cum sunt transmise tradiţiile şi cum le percepem noi. "În căutarea raiului promis" are şase capitole, însă două dintre ele sunt considerate de autor foarte importante, "Mistici din Carpaţi" şi "În căutarea raiului pierdut". În primul capitol sunt prezentate personalităţi charismatice din România, însă au fost prezentaţi şi alţi creştini, nu numai cei ortodocşi, autorul ţinând cont de structura populaţiei României, care are 85% ortodocşi şi 15% alte confesiuni. "Cum aş fi putut să nu scriu despre monseniorul catolic Ghica, despre un pastor evanghelic, altul greco-catolic sau capucin? Atunci când ei au făcut minuni, nu au ţinut cont de confesiuni, de ce aş fi făcut-o eu?", a mai spus Vasile Andru.
La evenimentul moderat de col. (r) Petru Gurău a mai participat şi editorul cărţii Omei Stănescu, reprezentanta editurii Zeit, Gina Moldoveanu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro