Unul din sapte braileni lucreaza la firmele din Top 10 Angajatori
"Braiconf" este cel mai mare angajator din Braila. O demonstreaza un top al societatilor locale cu cei mai multi angajati care situeaza compania pe primul loc cu un umar mediu de 2.746 angajati. Pe locul doi s-a clasat "Aker Braila" cu 2.084 salariati, iar pe locul III apare o alta firma din domeniul confectiilor textile - "Solo Textil" care numara si ea 1.286 de angajati. Impreuna, primii 3 clasati insumeaza circa 6.100 de persoane cu mult peste numarul total al salariatilor urmatoarelor 7 firme clasate in Top 10 Angajatori. Un total general indica faptul ca primele 10 companii clasate au pe statele de plata aproape 11.700 de persoane, ceea ce raportat la numarul total de angajati din Braila - 80.000 persoane - inseamna 15%. Cu alte cuvinte unul din sapte braileni este salariatul uneia dintre cele 10 firme clasate in top. Cit de benefic este sa te afli in rindul celor care lucreaza la firmele in cauza ramine sa stabiliti dupa ce vom discuta despre nivelul de salarizare oferit de acesti angajatori.
Cel mai mare nivel de salarizare il are "Aker Braila"
Legat de acest subiect fierbinte, trebuie mentionat ca doar 7 dintre ele au acceptat sa prezinte o situatie privind oferta financiara adresata propriilor angajati. Concret, elementul de referinta l-a constituit "salariul mediu brut pe unitate" dar 3 firme care activeaza in domeniul confectiilor textile - "Mistral Due", "Doria Confezioni" si "Diana Fashion" - nu au acceptat provocarea noastra. De altfel, acest sector de activitate este si cel care ofera angajatilor cele mai mici remuneratii, intrucit salariul mediu brut se situeaza sub cel calculat la nivel de judet de catre Directia de Statistica - 1.120 lei. Mai exact, "Braiconf" care are cei mai multi angajati a comunicat ca indicele in discutie se situeaza la nivelul de 616 lei. Nici SC "Solo Textil" nu este mai departe intrucit oferta medie este de 750 lei. Iesind din sfera industriei textile, tot sub media judeteana se claseaza si "Celhart Donaris" si SC "CET" in cazul carora salariul mediu brut este de 1.000 lei. Cei mai fericiti angajati ar trebui sa fie cei ai "Aker Braila" pentru ca in aceasta unitate indicatorul se situeaza valoric la nivelul de 1.600 lei, urmati de cei de la "Promex" si "Marex" cu 1.200 lei.
"Tinerii sint atrasi de mirajul cistigurilor mari din Occident la fel cum molia este atrasa de flacara"
Pentru o imagine completa a situatiei de fapt, trebuie mentionat ca majoritatea firmelor in discutie ("Braiconf", "Aker Braila", "Solo Textil", "Celhart Donaris", "CET" si "Diana Fashion") au incheiat anul 2006 cu pierderi totalizind 16,92 milioane lei. Desi, de exemplu, "Aker Braila" a raportat cea mai mare pierdere - 7,63 milioane lei -, oferta medie de salarizare a unitatii nu este de lepadat intrucit 1.600 lei este o tinta pentru multi dintre salariatii care sint platiti cu minimul pe economie. Asta ar putea sa denote, pe de o parte, puterea sindicatului in acea societate, iar, pe de alta parte, dorinta angajatorului de a-si pastra salariatii oferindu-le salarii motivante. Cu toate acestea, "Aker Braila" se plinge ca are nevoie de noi salariati pentru a inlocui golurile lasate de angajatii care au plecat, in cele mai multe cazuri, in santiere din Occident. "La noi in unitate s-a produs un fenomen curios: o intinerire a fortei de munca prin plecarea oamenilor calificati si cu experienta de zeci de ani, odata cu venirea multor tineri, la inceput de drum. Problema este ca si acestia din urma ajung sa plece dupa citeva luni sau chiar ani si sint atrasi de mirajul cistigurilor mari din Occident la fel cum molia este atrasa de flacara", ne-a declarat Alexandru Gurgu, liderul organizatiei sindicale de pe platforma santierului naval.
O situatie relativ similara din punct de vedere al raportului razultat economic/nivel de salarizare se prezinta si in cazul SC "Celhart Donaris" care ofera 1.000 lei chiar daca si ea a incheiat pe rosu anul financiar 2006 cu o pierdere de 6,99 milioane lei. De remarcat este totusi ca in piata a razbatut deja un semnal negativ legat de politica de personal a unitatii: concedierea colectiva a circa 200 de angajati, administratia si sindicatul fiind in negocieri pentru a stabili conditiile financiare in care persoanele vizate vor fi concediate cit de curind.
Doar 4 firme din Top au reusit sa obtina profit in 2006
De cealalta parte doar 4 firme au reusit performanta de a finaliza anul 2006 cu profit: "Promex" - 1,44 milioane lei, "Marex" - 1,12 milioane lei, "Mistral Due" - 229.276 lei si "Doria Confezzioni" - 127.836 lei. In total, profiturile cumulate se ridica la aproape 3 milioane lei, de cinci ori mai mici decit valoarea totala a pierderilor celorlalte 6 companii din top. Dintre performeri, doi ofera si salarii motivante in raport cu celelalte companii, este vorba despre "Promex" si "Marex" cu un salariu mediu brut pe unitate de 1.200 lei. Demn de mentionat este ca tot acestea doua s-au clasat pe locuri fruntase atunci cind criteriul de departajare a fost profitul realizat. Concret "Promex" s-a clasat pe locul 23 in timp ce "Marex" l-a urmat pe locul 29.
In caseta
"Promex" pierde bani din cauza lipsei de personal
Conducerea uzinei "Promex" se plinge ca lipsa fortei calificate de munca are efecte directe asupra portofoliului de comenzi pe care le poate contracta si executa: "Totul se repercuteaza asupra realizarii comenzilor de lucrari pe care le avem. De exemplu, avem comenzi acoperitoare pina in iunie anul viitor. Problema este ca, din cauza lipsei de personal, pentru anumite lucrari sintem nevoiti sa apelam la cooperari cu firme locale sau din Galati, in sensul ca le dam lucrari pe care nu avem cum sa le facem. Ca orice afaceristi, aceste firme speculeaza situatia delicata in care ne aflam si cer un pret mai mare dar, pina la urma, astea sint regulile pietei", ne-a declarat Costel Spiridon, directorul general al SC "Promex".