Mergi la conţinutul principal
Brăila rămâne pe locul 2 la nivel național și după rezolvarea contestațiilor

Elevi de top

• după afișarea rezultatelor finale la Evaluarea Națională, cu 89,4% rată de promovare, două medii de 10 și 14 note de 10 la discipline, Brăila ocupă în continuare locul 2 la nivel național la Evaluarea Națională 2025 • emoțiile continuă, între 14 și 21 iulie, perioadă în care absolvenții clasei a VIII-a își completează fișele de înscriere la liceu, un pas esențial în definirea viitorului educațional • în clasamentul școlilor gimnaziale din municipiu și județ rămân în top colegiile ”Murgoci”, ”Bălcescu” și ”Iorga”, însă în primele 10 locuri au făcut salturi spectaculoase inclusiv școli gimnaziale din județ

 

Emoțiile, așteptările, speranțele, dar și temerile a peste 1.800 de elevi brăileni s-au condensat în doar câteva zile – între afișarea rezultatelor inițiale și publicarea celor finale, în urma contestațiilor. Pentru unii, aceste zile au adus corectitudinea unei note mărite. Pentru alții, doar confirmarea muncii depuse. Iar pentru doi dintre ei – elevi ai Școlii Gimnaziale ”Mihai Eminescu” și ai Școlii Gimnaziale ”Ion Băncilă” – au adus perfecțiunea: media 10 la Evaluarea Națională.

Două medii de 10 în județul Brăila: excelența nu e întâmplătoare
În urma contestațiilor, județul Brăila a înregistrat două medii de 10 – un rezultat simbolic, dar relevant pentru înțelegerea unei realități educaționale solide. Elevii de la „Mihai Eminescu” și ”Ion Băncilă” devin astfel ambasadori ai excelenței locale, prin muncă, perseverență și echilibru interior.
Conform datelor oficiale transmise de Inspectoratul Școlar Județean Brăila, în județ au fost înscriși 2.013 elevi, dintre care 1.843 s-au prezentat la probele scrise. Dintre aceștia, 1.646 au obținut medii peste 5, ceea ce înseamnă o rată de promovabilitate de 89,4%, poziționând Brăila pe locul al doilea la nivel național, după Cluj (92,2%).
Un clasament dominat, în continuare, de județele cu tradiție educațională, în care Brăila se regăsește constant în top. Urmează județele Prahova (88,2%), Galați și Suceava (86,4%), în timp ce la polul opus se află județele Călărași (70,6%) și Teleorman (72,4%).

Noua medie de 10 în Brăila, după contestații: Andreea Cristina Gălbinaș, exemplu de excelență
După soluționarea contestațiilor la Evaluarea Națională 2025, în județul Brăila a fost înregistrată o nouă medie de 10. Performanța aparține Andreei Cristina Gălbinaș, absolventă a Școlii Gimnaziale ”Ion Băncilă”, care a încheiat gimnaziul ca șefă de promoție, cu media 10 în toți cei patru ani de studiu. În anul școlar 2024–2025, Andreea a obținut rezultate remarcabile la patru olimpiade naționale: Premiul II la Olimpiada Națională „Lectura ca abilitate de viață”, Mențiune la Olimpiada Națională de Limba Română, Mențiune de Onoare la Olimpiada Națională de Matematică, Premiul Special la Olimpiada Națională de Geografie. Eleva și-a exprimat dorința de a-și continua parcursul educațional la Colegiul Național ”Gh. M. Murgoci”, la profilul Matematică-Informatică.

”Andreea este elevul care îți confirmă, zi de zi, că excelența nu este o întâmplare, ci un stil de viață. Discretă, profund responsabilă și extrem de motivată, a strălucit nu doar prin rezultate, ci și prin atitudine. Faptul că a încheiat gimnaziul cu media 10 pe toți anii, că a obținut distincții la patru olimpiade naționale și că și-a atins obiectivul la Evaluarea Națională sunt repere ale unui drum construit cu perseverență și modestie. Suntem mândri că face parte din generația noastră de absolvenți.  Îi dorim mult succes mai departe – sunt sigură că va face cinste oricărei comunități academice din care va face parte”, transmite profesoara Anamaria Dumitriu, directorul Școlii Gimnaziale”Ion Băncilă”.


Mihail Fabian Dincă Enache – media 10 fără contestații și o misiune personală
Pentru conducerea Școlii Gimnaziale ”Mihai Eminescu”, performanța lui Mihail Fabian Dincă Enache nu a fost o surpriză, ci o confirmare firească a unui parcurs fără cusur. Elevul a obținut media 10 la Evaluarea Națională din prima sesiune, fără a depune contestații.”Este unul dintre cei nouă șefi de promoție ai generației actuale. Un elev discret, extrem de motivat, care a tratat școala cu seriozitate încă din clasele primare. La simularea națională a obținut 9,95 la Limba Română și 10 la Matematică. Performanța lui vine dintr-un echilibru rar întâlnit între muncă, valori și claritate în obiectivele personale”, a declarat profesor Victorina Ciomîrtan, directorul școlii.
Fabian a ales să meargă, la fel ca Andreea, la Colegiul Național ”Gh. M. Murgoci”, însă la profilul Științele Naturii. Visul său este să devină medic, iar fiecare etapă a fost pregătită cu determinare și seriozitate.
Atât Andreea, cât și Fabian sunt dovada vie că performanța nu e un accident, ci rezultatul unui efort susținut, al unei familii prezente și al unor profesori care știu să vadă și să cultive potențialul. Brăila are motive reale de mândrie: doi elevi de 10, dar și sute de copii care, zi de zi, aleg excelența în educație.

Contestațiile, între corectitudine și speranță
Brăilenii au depus în total 191 de contestații, din care 121 la Limba română – cu 89 note mărite, 27 scăzute și 5 neschimbate și 70 la Matematică – cu 37 note mărite, 19 scăzute și 14 neschimbate.
Modificările aduse în urma reevaluărilor nu au schimbat semnificativ ierarhia generală, dar au avut un impact esențial asupra parcursului individual al unor elevi. A doua medie de 10 a apărut chiar în urma contestației – dovadă că și un punct poate face diferența între foarte bine și excepțional.
La nivelul județului s-au înregistrat în total 5 note de 10 la Limba română și 9 note de 10 la Matematică.

Clasamentul gimnaziilor. Ascensiuni spectaculoase, surprize și continuitate
Analiza rezultatelor ne arată și o imagine mai amplă a dinamicii educaționale din județ. Clasamentul celor mai performante gimnazii din Brăila evidențiază atât continuități, cât și salturi notabile, în funcție de ultima medie obținută de elevii unităților de învățământ la Evaluarea Națională:
1. Colegiul Național „Gh. M. Murgoci” – 8,94 (locul 1 și în 2024)
2. Colegiul Național „Nicolae Bălcescu” – 8,77(locul 2 și în 2024)
3. Colegiul Național „Nicolae Iorga” – 8,46 (locul 4 în 2024)
4. Școala Gimnazială „Fănuș Neagu” – 8,44 (de pe locul 9 în 2024)
5. Școala Gimnazială „Ion Creangă” – 8,32 (locul 6 în 2024)
6. Școala Gimnazială „Al. I. Cuza” – 8,21 (urcare de pe locul 14 în 2024)
7. Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” – 8,16 (locul 10 în 2024)
8. Școala Gimnazială „Vlaicu Vodă” – 8,14 (salt de pe locul 23 ocupat în 2024)
9. Școala Gimnazială Frecăței – 8,08 (de pe locul 30 în 2024)
10. Liceul Teoretic „George Vâlsan” Făurei – 8,00 (salt de la poziția 36 în 2024)
Aceste urcări spectaculoase reflectă nu doar efortul elevilor, ci și implicarea profesorilor și a administrației școlare. Unele unități de învățământ din mediul rural sau din zone defavorizate au demonstrat că performanța poate apărea oriunde există dedicare și sprijin.

Admiterea la liceu, începutul unui nou drum
După publicarea rezultatelor finale, urmează o nouă etapă, la fel de importantă – admiterea la liceu. Între 14 și 21 iulie, elevii și părinții vor completa fișele de opțiuni. Este un moment strategic, în care o alegere greșită poate influența întregul parcurs educațional.
Ministerul Educației și inspectoratele școlare recomandă completarea unui număr mare de opțiuni, în ordinea preferințelor reale, atenție sporită la coduri și ordinea liceelor, consultarea mediilor de admitere din anii anteriori, dar cu prudență, pentru că ierarhiile se pot modifica substanțial de la un an la altul.

23 iulie 2025, repartizarea computerizată
Momentul cel mai așteptat de elevi este 23 iulie, când va avea loc repartizarea computerizată la nivel național. În aceeași zi, elevii vor afla, în școala de proveniență și online, la ce liceu au fost admiși.
Repartizarea se face automat, în funcție de media de admitere, calculată din notele obținute la Evaluarea Națională, dar și în funcție de opțiunile completate în fișă, în ordinea preferințelor exprimate.
În cazul mediilor egale, departajarea se face după următoarele criterii: media generală a claselor V–VIII; nota la Limba română; nota la Matematică; nota la Limba maternă (dacă este cazul).
Dacă doi sau mai mulți candidați au toate aceste criterii identice, vor fi declarați admiși toți la unitatea de învățământ respectivă, chiar dacă aceasta presupune suplimentarea locurilor.

 

24–29 iulie, etapa înscrierii la Liceu
În perioada 24–29 iulie, elevii trebuie să se prezinte la liceele la care au fost repartizați pentru a depune dosarul de înscriere. Acesta trebuie să conțină următoarele documente:     cerere de înscriere; copie certificat de naștere și carte de identitate (dacă este cazul); foaia matricolă (clasele V–VIII); adeverință cu notele de la Evaluarea Națională; fișa medicală; dosar tip plic.
Pe 29 iulie, fiecare liceu trebuie să transmită Inspectoratului Școlar situația locurilor rămase libere, iar între 30 iulie și 1 august vor fi soluționate cazurile speciale – cum ar fi elevii care nu s-au prezentat la înscriere, elevii care doresc transfer în alt județ sau alte situații excepționale.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro