Lotul brăilean s-a întors acasă cu patru premii de la olimpiada naţională de limbă germană modernă, desfăşurată în perioada 19-25 aprilie, la Ploieşti. La concursul de excelenţă au participat aproape 200 de elevi din toată ţara, competiţia fiind împărţită în două probe: una individuală şi una pe echipe.
Proba individuală (proba scrisă) a constat într-un eseu pe o temă dată, lucrările fiind evaluate în funcţie de patru criterii: originalitate şi creativitate, inteligenţă lingvistică, gramatică şi încadrare în numărul de cuvinte. La cea de-a doua probă, proba de proiect, elevii au fost împărţiţi pe grupe, formate din elevi din diferite regiuni ale ţării, fiecărei grupe fiindu-i prezentată o carte în limba germană, pe care au citit-o şi apoi, după ce au avut la dispoziţie 3 zile, au pus în scenă un subiect din respectiva carte.
Brăila a fost reprezentată de patru elevi de la "Bălcescu" şi unul de la "Murgoci", patru dintre ei câştigând premii: un premiu II la proba de eseu, un premiu II şi două premii III la proba de proiect.
Astfel, de la Colegiul Naţional "Nicolae Bălcescu" trei elevi au urcat pe podium: Ştefan-Andrei Popa, clasa a X-a, premiul II la proba de eseu, el calificându-se şi pentru lotul lărgit pentru participarea la olimpiada internaţională ce se va desfăşura la Berlin. La proba de proiect, Andreea Corina Preda, clasa a IX-a, a obţinut premiul II, iar Răzvan Curcă, clasa a IX-a, a câştigat premiul III. Toţi cei trei olimpici au fost pregătiţi de prof. Carmen Pîrlog.
"Această olimpiadă este deosebită, se face o evaluare neutră, cu alte cuvinte lucrările elevilor sunt evaluate de către profesorii din ţară şi atunci se garantează pentru obiectivitate. Iată că şi rezultatele lor au fost bune", ne-a declarat prof. Carmen Pîrlog.
De la Colegiul "Gh. M. Murgoci", Teodora Ion, clasa a XII-a, a câştigat premiul III la proba de proiect. Ea a fost îndrumată de prof. Tatiana Badea, care a felicitat-o pentru performanţa obţinută: "E o elevă excepţională, trei participări, trei premii luate. Sunt foarte fericită pentru ea, mai ales că a început studiul limbii germane din clasa a IX-a, ea nu a făcut din gimnaziu, deci se poate face performanţă chiar dacă nu studiezi în gimnaziu".
Olimpiada naţională de limba germană modernă urmăreşte stimularea dezvoltării competenţelor de comunicare în limba germană, a competenţelor sociale şi civice, a inteligenţei lingvistice şi a creativităţii elevilor, fiind coordonată de MENSC, Asociaţia Profesorilor de Limba Germană din România şi Institutul "Goethe" Bucureşti.
