• în noul an școlar, specialiștii Centrului Antidrog Brăila vor continua activitățile cu elevii, iar în cadrul întâlnirilor cu aceștia vor veni cu sfaturi care să îi ajute să stea departe de capcana drogurilor • la rândul lor, pompierii vor face lecții deschise cu elevii, exerciții de evacuare și intervenții în caz de cutremur sau incendii
În noul an școlar, elevii vor fi permanent sub supravegherea specialiștilor antidrog, care vin cu sfaturi pentru a-i ține pe tineri la distanță de substanțele interzise care le pot da viața peste cap. Încă din prima zi de școală, reprezentanții Centrului Antidrog au fost alături de elevi.
Potrivit datelor transmise, pentru anul școlar 2024 – 2025, Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (CPECA) Brăila continuă programele preventive, adaptate realității locale, în urma analizelor efectuate în perioada anterioară, alături de Inspectoratul Școlar Județean și de directorii instituțiilor de învățământ. De asemenea, se va accentua formarea cadrelor didactice, a consilierilor școlari, a personalului medical școlar, pentru ca specialiștii antidrog să se asigure că în fiecare unitate de învățământ sunt persoane pregătite să intervină în caz de nevoie.
În comunicatul de la Inspectoratul de Poliție Județean Brăila, cu activitățile derulate în contextul începutului de an școlar, se arată că siguranța copiilor este obiectivul Ministerului Afacerilor Interne, iar prevenirea consumului și traficului de droguri este o prioritate a tuturor structurilor MAI, dar și a partenerilor instituționali, iar aici intră inclusiv organizațiile neguvernamentale.
Potrivit Centrului Antidrog Brăila, un alt obiectiv local va fi intensificarea comunicării cu părinții sau tutorii legali. La nivelul Agenției Naționale Antidrog este în derulare o campanie de informare ”UNSPOKEN”, în cadrul căreia se vor organiza întâlniri cu grupurile de părinți. ”La nivelul CPECA Brăila funcționează programul «SAFE SPACE», adresat adolescenților la risc de consum și adolescenților consumatori de droguri, dar și familiilor acestora. Programul este gratuit și confidențial și poate fi accesat de orice persoană. Credem că orice copil trebuie să știe că nu este singur în fața problemelor, că oricând poate apela cu încredere la specialiști pentru ca, împreună, să găsim soluția cea mai bună pentru el. Încurajăm părinții și profesorii să vorbească deschis, să apeleze la ajutorul nostru pentru că nu sunt singuri, noi le suntem alături”, este mesajul transmis de reprezentanții Centrului Antidrog.
În anul școlar 2024 – 2025, lucrătorii Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Dunărea” Brăila vor continua activitățile de pregătire a preșcolarilor, elevilor din învățământul gimnazial și liceal precum și a cadrelor didactice și personalului nedidactic pentru cunoașterea tipurilor de risc specifice județului și a modului de comportare pe timpul producerii unor situații de urgență.
Acest lucru se va realiza prin lecții deschise, exerciții de evacuare și intervenții în caz de cutremur sau incendii, precum și prin activități de instruire.