Aproape 40% dintre tineri cred că un bun cetăţean nu se defineşte prin implicare socială sau politică, mai relevă studiul "Implicarea civică şi politică a tinerilor".
Cercetarea a urmărit şi schiţarea unui portret al viitorului cetăţean. Răspunsurile celor chestionaţi au dus la concluzia că, dacă elevii din prezent îşi vor păstra atitudinile formate acum, atunci cetăţenii de peste 20 de ani nu vor fi cu mult diferiţi de cei din prezent. Astfel, cetăţeanul de mâine al României va fi, printre altele, nemulţumit de modul în care lucrurile decurg în ţară, va acorda mare încredere bisericii, dar trăind într-o societate în care aproape nimeni nu are încredere în instituţiile unui stat democratic (partide, parlament, guvern sau preşedinţie), şi va respinge alte grupuri sociale, pe care le consideră "diferite" după un criteriu sau altul (orientare sexuală, etnie).
Cercetarea a fost realizată în perioada 13-20 noiembrie 2010 pe un eşantion de 5.861 de elevi din 86 de şcoli din toate judeţele, mediul urban şi rural, cu o marjă de eroare de 2% la un nivel de încredere de 95%.
