Din punctul meu de vedere, Mihai Eminescu a fost atât de "demitizat" şi atât de "re-mitizat", încât, la ora actuală, germinaţia lui poetică a fost îndesată într-un ambalaj metodologic. De câţiva ani, pe piaţa ideilor româneşti se discută despre introducerea poetului într-un program de rebranding. Adică, eliberarea lui Eminescu din hăţişul de impresionisme telenovelistice ale exegezei amatoriste (în majoritatea ei) şi punerea lui într-o nouă actualitate interpretativă şi exegetică, care să unească într-o singură "entitate" poetul Eminescu, omul Eminescu, personalitatea culturală Eminescu şi jurnalistul Eminescu. Evident, acest rebranding se află, încă, la stadiul de intenţie. S-au scris câteva cărţi (recomand, de pildă, lucrarea lui Iulian Costache - "Eminescu. Negocierea unei imagini", Ed. Cartea Românească), dar nu îndeajuns de multe pentru a dinamita molozul exegetic lăsat de tot soiul de diletanţi care nu vor să piardă din mână Afacerea Eminescu.
O mare problemă legată de posteritatea lui Mihai Eminescu o reprezintă însuşi conceptul de "poet naţional". Să mă explic: la noi, "poet naţional" este acel poet care scrie pe înţelesul norodului. O idee de o stupiditate năucitoare, aş spune. Dacă se intră puţin în textele de "gândire" ale lui Eminescu, 90% dintre cei care-i plimbă tabloul pe la parastase îşi prind urechile instantaneu. Un poet naţional este acel poet care, prin capacitatea lui de a crea un gând poetic puternic şi de a avea unicitate stilistică, produce o identitate poetică de talia unei culturi naţionale şi nu o "vorbăraie" pe înţelesul tuturor. Despre Mihai Eminescu se cred multe. Unii cred că a fost agent secret, alţii că zbura printre stele. Fiecare a luat ce a vrut din Mihai Eminescu, ca dintr-un supermarket: Gigel X l-a folosit pe poet pe post de dispensă pentru propriu-i şovinism, iar Gigel Y l-a mânuit ca pe o armă albă într-o confruntare politică.
Dincolo de toate acestea, rămân două certitudini: 1. Mihai Eminescu a fost una dintre cele mai complexe personalităţi culturale ale acestei deprimate culturi româneşti; 2. multe destine s-au croit în România de pe urma exploatării mitului Mihai Eminescu.
În rest, România merge înainte, iar pe poza poetului din manualele şcolare, de la an la an, o nouă mustaţă sucită din mână apare din vârful unui creion.