Monitorizarea IPP a vizat perioada ianuarie - octombrie 2007 si a avut ca tinta analiza activitatii a 19 europarlamentari romani care candideaza in alegerile de la 25 noiembrie 2007 pentru un nou mandat. Printre acesti 19 europarlamentari se numara, evident, si Daniela Buruiana Aprodu din grupul PRM. Activitatea celor 19 a fost evaluata pe baza informatiilor culese din procesele-verbale ale sedintelor comisiilor si cele de plen, precum si din fisele personale aflate pe site-ul Parlamentului European.
Inainte de a prezenta concluziile IPP in ceea ce priveste activitatea grupului de europarlamantari PRM si a Danielei Buruiana in mod special, trebuie explicat in ce consta activitatea unui europarlamentar. Concret, este vorba despre participarea la sedintele comisiilor unde sint membri titulari si, ocazional, ale comisiilor unde sint membri supleanti, participarea la intilnirile delegatiilor mixte parlamentare unde sint membri, participarea la sedintele de plen si ale grupurilor politice din care fac parte. Acestea ar fi doar citeva dintre atributele statutului de europarlamentar. In plus, europarlamentarii chiar daca nu au la dispozitie posibilitatea de a initia legislatie, acest atribut fiind prerogativa Comisiei Europene, pot depune amendamente la proiectele de lege initiate de catre CE. Ei pot initia o rezolutie sau o declaratie pe care o pot supune spre adoptare plenului Parlamentului European (PE). Un aspect important al activitatii de europarlamentar este redactarea de rapoarte asupra unor proiecte de lege care au fost inaintate comisiei din care fac parte. Europarlamentarii mai au la dispozitie si instrumentul intrebarilor pe care le pot adresa celorlalte institutii ale Uniunii (Comisiei, Consiliului, Comitetului Economic si Social, Avocatului Poporului etc.) pe probleme punctuale, uneori sesizate chiar de catre cetatenii din circumscriptiile proprii, precum si posibilitatea de a face declaratii pe teme generale in plenul PE. Unii dintre europarlamentari ocupa si functii in comisiile sau delegatiile parlamentare mixte din care fac parte, iar altii in grupurile politice. Decisive in accederea la astfel de functii sint si abilitatile personale ale europarlamentarilor in a se impune in pozitii de conducere, pozitii care le permit sa aiba un cuvint important de spus asupra selectarii chestiunilor care urmeaza a fi puse pe ordinea de zi.
"Avind in vedere toate aceste aspecte, am considerat oportun ca instrumentele de masura avute in vedere in realizarea analizei sa fie: prezenta in plen, prezenta la comisie, amendamente depuse, rapoarte efectuate, avize acordate, propuneri de rezolutii, intrebari adresate, interventii in sedinta plenara, declaratii scrise si functii ocupate in organisme ale Parlamentului European", ne-a declarat coordonatorul proiectului, Doru Frantescu din partea IPP.
Buruiana a fost omul invizibil in Parlamentul European
Chestionat in privinta concluziilor in ceea ce priveste activitatea celor 19 europarlamentari, sursa citata a precizat ca activitate peste medie au avut Adrian Severin, Adriana Ticau si Gabriela Cretu (PSD); Roberta Anastase, Jean Marian Marinescu si Maria Petre
(PD); Silvia Ciornei (PC) si Adina Valean (PNL). "La polul opus, cu o activitate sub medie se situeaza Rovana Plumb si Daciana Sarbu (PSD); Monica Ridzi (PD); Silviu Busoi (PNL) si delegatia PRM in totalitatea sa", a spus Frantescu. De mentionat este ca din grupul PRM face parte si Daniela Buruiana, membru in Comisia pentru piata interna si protectia consumatorilor, ea obtinind si cele mai slabe rezultate. Concret, chiar daca Buruiana a avut o prezenta care se inscrie in media pe intreg grupul PRM - 78%, atit pentru sedintele de plen cit si cele ale comisiei, singurul criteriu la care apare altceva in loc de zero este cel al interventiilor in sedinta plenara. Aici este inregistrata o singura actiune de acest gen cu tema "Redimensionarea inter-operabilitatii intre serviciile de informatii nationale intr-o structura de comunitate de informatie cu o competenta larga". Cu titlu de comparatie, cel mai bine cotat in grupul PRM este Petre Popeanga cu functia de trezorier, care a avut o prezenta de 80% la sedintele de plen, 100% la cele din comisia din care face parte, a avut 3 propuneri de rezolutie si 11 interventii in sedinta plenara. Diferentele devin si mai evidente atunci cind comparatie se face cu unul dintre europarlamentarii romani cu cea mai efervescenta activitate - Silvia Adriana Ticau vicepresedintele Comisiei de transport si turism. Pe linga procente ridicate de prezenta, ea a formulat in perioada monitorizata 70 de amendamente, un aviz, a formulat 10 intrebari si a avut 44 de interventii in plenul PE. "Ne asteptam ca valorile in ceea ce priveste prezenta la vot sa creasca dupa momentul alegerilor pentru PE, deoarece noii europarlamentari alesi nu vor mai fi in acelasi timp si membri ai Parlamentului National, ceea ce ii va scuti de deplasari suplimentare in tara. Reiese totusi ca atit spiritul european de seriozitate, cit si masurile coercitive de la PE (reducerea drepturilor banesti in caz de absente) isi fac simtite efectele asupra reprezentantilor Romaniei", a comentat reprezentantul IPP care s-a ocupat de acest proiect.
Contactata telefonic, Daniela Buruiana s-a aratat deranjata de concluzia celor de la IPP si a comentat sec: "Le recomand acestor vagabonzi si haimanale sa se apuce de o munca serioasa pentru ca nu-mi aduc aminte sa se fi aprobat o lege a prostitutiei sub egida careia cei de la IPP sa faca la comanda Partidului Democrat astfel de studii".
In cazul Buruiana - deconturi fictive de cazare
Camera Deputatilor spune: "alegatorii vor sanctiona prin vot"
Parlamentul e neputincios cind vine vorba despre deconturile fictive in ceea ce priveste cazarea in Braila, efectuate de europarlamentarul PRM, Daniela Buruiana. Desi redactorii "Obiectiv" au sesizat cazul Buruiana atit Biroului Permanent al Camerei Deputatilor (CD) cit si presedintelui CD, Bogdan Olteanu, niciunul dintre adresanti nu a schitat o reactie consistenta. "Modalitatea concreta prin care parlamentarii isi exercita mandatul in relatia cu alegatorii din circumscriptiile in care au fost alesi, reprezinta atributul exclusiv al acestora. Secretariatul general al Camerei Deputatilor nu are calitatea de a se pronunta in legatura cu activitatea desfasurata de deputati in exercitarea mandatului de parlamentar (...)", se arata in raspunsul primit de la Secretariatul General al Camerei Deputatilor. Nici raspunsul venit de la biroul lui Bogdan Olteanu nu face nota discordanta: "Apreciez preocuparea dumneavoastra fata de activitatea parlamentarilor care va reprezinta si am convingerea ca responsabilitatea acestora privind activitatea in circumscriptie este in primul rind fata de alegatori care vor aprecia si vor vota".
Redactorii "Obiectiv" au semnalat factorilor decizionali ai Camerei Deputatilor ca Daniela Buruiana a decontat in prima jumatate de mandat sume de ordinul sutelor de milioane de lei vechi, privind cazarea la hoteluri in Braila desi ea nu a venit in circumscriptie decit o singura data de la alegerea sa ca deputat de Braila pe listele PRM. Insa de la bugetul de stat in perioada decembrie 2004 - octombrie 2006, adica in prima jumatate a mandatului, s-au cheltuit in numele Danielei Buruiana aproximativ 2,6 miliarde de lei vechi. Suma este compusa din decontul privind cazarea in Bucuresti, diurna aferenta, cheltuieli cu activitatea in circumscriptie plus cheltuiala cu biroul parlamentar de la Braila.
Monitorizarile IPP au scos-o codasa si cu ale ocazii pe Buruiana
Nu este pentru prima oara cind studiile realizate de IPP demonstreaza ca deputatul PRM-ist Daniela Buruiana a avut o activitate de parlamentar aproape de zero. Cea mai recenta monitorizare in acest sens a vizat activitatea parlamentarilor in prima jumatate a actualului mandat. Potrivit informatiilor colectate de la Camera Deputatilor Daniela Buruiana nu a venit la nici o sedinta de plen, a avut o singura initiativa legislativa, a adresat o singura intrebare membrilor executivului si a formulat 4 declaratii politice in plen.