- Fenomenul este generalizat la nivel national si spun acest lucru pentru ca avem membri din toate judetele si nu exista vreo unitate care sa nu spuna ca este afectata profund de acest fenomen. Pentru a prezenta situatia din piata voi face o paralela cu structurile de tip mafiot si am sa ma explic: toata lumea stie ca celor dovediti ca fac parte din structuri mafiote li se aplica cele mai drastice pedepse. Cu toate acestea, mafia este alimentata cu oameni noi zi de zi si atunci vine intrebarea de ce asta? Raspunsul este ca venitul obtinut din activitatile mafiote acopera riscul. Aplicat la noi, exemplul se prezinta astfel: unde sint veniturile cele mai mari si acopera riscul de a fi prins? In 19% dinTVA. Mai concret, sumele ce pot fi generate din 19% TVA asigura venituri suplimentare consistente, suficient de atractive ca organele de control sa fie de fapt pastorii si protectorii acestui fenomen la scara nationala.
- La ce nivel ne situam ca pret al piinii?
- Daca este sa fac o comparatie cu alte judete prin care am trecut zilele acestea, la Braila pretul este aproape 20.000 lei vechi/kg, fata de 24.000 - 26.000 lei/kilogram in tara. Diferenta nu rezulta din faptul ca Braila este mai eficienta, ia griu mai ieftin sau are salarii mai mici sau ca, in general, are costuri mai mici si atunci isi permite, ci este rezultatul evaziunii fiscale. Si se pare ca cea mai grava evaziune fiscala este facuta de unitati de aici din Braila. In ultimele saptamini am trecut prin mai multe judete si nu am mai intilnit pret pe kilogramul de piine mai mic decit la Braila.
- Puteti da citeva exemple de unitati din Braila care fac evaziune fiscala?
- Am putea face si acest lucru dar, la acest moment, dorim doar sa tragem un semnal de alarma, iar daca nu-l aude nimeni o sa ajungem si la nominalizari. Problema este ca din cauza distantei foarte mici, evazionistii din Braila exporta fenomenul si la Galati.
Brutarii evazionisti vor disparea, dupa reducerea TVA la piine
- Ati spus ca solutia din punctul de vedere al asociatiei este reducerea cotei de TVA la piine. Concret, ce procente vizati?
- Noi sustinem ca ar fi oportuna scaderea TVA la 5%. Daca se accepta masura sint sigur ca veniturile de care vorbeam mai devreme nu vor mai fi suficiente sa indestuleze organele de control si atunci nu-si mai asuma nimeni riscul de a face evaziune. Mai departe efectele colaterale sint multiple: sanatate fiscala si protectie sociala.
- In ce sens protectie sociala?
- Din cele 14 procente scazute, cel putin 10 se vor regasi in reducere de pret si asta pe o masura sanatoasa, iar pentru noi inseamna intrarea in normalitate. Altfel, masurile populiste de genul "sa inventam alte controale si sa impunem tichete de fiscalizare a piinii" sint stupide si nu dau nici un rezultat pentru ca arbitrii ramin aceeasi si cu cit le dai mai multe instrumente de control ei se aseaza mai bine pe pozitia de protectori ai operatiunilor mafiote.
- Considerati ca reducerea TVA la piine ii va determina pe cei care lucreaza acum la negru sa intre in legalitate?
- Mai mult, acestia vor disparea pentru ca ei nu au avut niciodata in minte sa hraneasca populatia sau sa faca un business legal, ci doar sa desfasoare activitati mafiote si sa obtina un ban necuvenit. Disparitia lor nu va conduce la reducerea incasarilor la buget pentru ca ei, oricum, nu plateau. Dimpotriva, vor fi mult mai multi care vor plati 5% TVA si la buget se vor colecta mai multi bani.
- Cine este principalul oponent al aplicarii masurii de reducere a TVA la piine?
- Ministrul de finante, si nu stiu daca minat de interese proprii sau de structuri ierarhic inferioare. Am fost aproape de o reusita cu fostul ministru al agriculturii Traian Remes pe care reusisem sa-l convingem, dar s-a intimplat ce s-a intimplat si totul s-a naruit. Acum trebuie sa o luam de la capat.
"Oamenii politici nu inteleg decit de puterea bitei"
- Asociatia pe care o reprezentati numara producatori importanti cu mii de angajati. Cum de nu reusiti sa sensibilizati un factor de decizie cu privire la propunerea asociatiei?
- Pentru ca s-a dovedit foarte greu sa ajungem la masuri de forta. Noi avem de a face cu oameni politici care daca nu se confrunta cu o actiune in forta nu inteleg doar argumente. S-a dovedit clar: acesti oameni politici nu inteleg decit de puterea bitei. Eu le-am spus mai in gluma mai in serios "sa va fereasca Dumnezeu ca noi patronii sa dam concediu la angajati si sa lasam tara fara piine!". Se pare ca este singurul argument la care ei ar putea reactiona.
- Cit de serioasa poate fi o astfel de amenintare?
- Nu poate fi serioasa pentru ca, cel putin pina acum, astfel de afirmatii au fost considerate mai mult o gluma chiar si de catre membrii nostri care spun "am inteles ca vrem sa lovim intr-un Guvern, dar de fapt, noi vom lovi in consumatori si asta nu e corect". Practic putem spune ca am fost si vom fi supusi unui astfel de santaj de care oamenii politici profita.
- Ne apropiem de un an electoral in care alesii sint mai sensibili la propunerile potentialilor electori. Credeti ca acesta este un moment propice sa va intensificati actiunile?
- Daca respectam practica politica de pina acum o astfel de actiune ar trebui concertata cu opozitia. Practic politicienii folosesc evaziunea fiscala ca pe un fenomen politic populist si isi bat joc de masuri reale pe care ar trebui de fapt sa le ia.
- Produce evaziunea fiscala efecte in sfera fortei de munca?
- Din cauza pretului mic al piinii si salariile in industria de morarit si panificatie sint mici si sintem pe ultimul loc la acest capitol. Un exemplu graitor poate fi faptul ca Universitatea din Galati nu mai face clase la morarit si panificatie pentru ca tinerii nu se indreapta catre astfel de specializari din simplul motiv ca in acest sector nu se ofera salarii atractive.
- Ce ne puteti spune despre evolutia pretului piinii in urmatoarea perioada?
- Sintem membri ai Uniunii Europene si daca ne raportam la aceasta situatie ar trebui sa luam in calcul faptul ca pretul mediu al unui kilogram de piine este de circa 3 euro pe cind la noi dupa cum v-am spus este la 0,5 - 0,6 euro/kg. In acest context va pot spune ca la nivel national cresterile de pret vor continua mai usor.