A fi sau a nu fi | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

A fi sau a nu fi

Dacă eu aş fi fost întrebată şi obligată să răspund tranşant, da sau nu, fără comentarii, fără explicaţii, fără loc de departajări sau interpretări asupra noţiunii de fericire, sincer, cred că aş fi răspuns tot nu. Şi nu pentru că aş fi vreo pesimistă sau m-aş confrunta cu cine ştie ce probleme majore. Ci pur şi simplu pentru că asta simt acum. Iar ceea ce simt nu ţine strict nici de bani, nici de sănătate, nici de împliniri sau neîmpliniri. Ţine de sentimentul că pentru orice lucru pozitiv din viaţa mea trebuie să depun un efort atât de mare, încât, la final, când vine vremea să mă bucur sau să culeg roadele, sunt mult prea obosită ca să mai am putere s-o fac pe deplin. Multă vreme m-am gândit că e doar problema mea, că eu sunt incapabilă să-mi gestionez corect viaţa, să-mi canalizez corect eforturile. Vorbind însă cu oamenii din jurul meu, mulţi mi-au spus că şi ei trăiesc senzaţia aceasta. De parcă totul în jurul nostru se derulează cu o repeziciune uluitoare, istovitoare, de parcă viaţa nu ne mai încape, de parcă timpul nu ne mai încape. Totul parcă-i dat pe repede înainte şi în caruselul acesta ameţitor rezistă cine poate.
E vina noastră, a fiecăruia dintre noi? E de vină contextul economico-financiar pe care îl străbatem? E vina societăţii? E greu de spus.
Subiectul acesta, însă, mi-a adus aminte de discuţia pe care am avut-o, nu cu mult timp în urmă, cu un suferind de o boală incurabilă, un om pentru care fericirea se măsoară oricum altfel şi se referă la cu totul altceva. După doi ani în care a luptat contra cronometru, acum e bine. Deşi nu poate spune că a învins boala, e clar că o domină. Şi e fericit. Dar cu ce preţ? Cu ce eforturi din partea lui şi a familiei, cu ce sacrificii! Câte cozi infernale, câte drumuri, câţi bani cheltuiţi aiurea, doar pentru a "cumpăra" bunăvoinţa unui cadru medical sau pentru a obţine un loc puţin mai faţă, în condiţiile în care diferenţa dintre viaţă şi moarte se calcula în săptămâni! Câţi bani pe medicamente care, deşi gratuite, oficial, în nicio lună nu s-au încadrat în "plafon"! Câţi bani pe alte "nimicuri", indispensabile însă unui bolnav, pe care niciun program naţional de sănătate nu le ia în calcul! Şi câte şi mai câte alte lucruri de care s-a lovit în anii aceştia, lucruri inacceptabile într-o societate normală.
Sunt fericit, normal că sunt fericit, mi-a spus. Dar crezi că aş fi putut fi atât de fericit dacă aş fi ajuns aici fără atâtea frustrări şi sacrificii!?

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro