Gunoiul la gunoi trage | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Gunoiul la gunoi trage

Miliarde de lei se cheltuie anual pentru ridicarea a zeci de tone de gunoi, aruncat de oameni pe stradă. Primăria se plânge că se cheltuie prea mult pentru aşa ceva şi că ar putea folosi banii în cu totul alte scopuri, nu doar acela de a curăţa după nesimţirea altora. Da, oamenii sunt nesimţiţi prin definiţie, lipsa de educaţie neputând fi compensată nici de reproşurile autorităţilor, nici de implicarea altor cetăţeni, aşa cum ar vrea primarul. Nesimţirea se combate prin sancţiuni dure, prin legi aplicate ca la carte, prin acţiuni de prevenire şi control. Ce folos că doar primăvara se observă haldele de gunoi de pe domeniul public?

Dacă tot ar vrea primăria să folosească banii cheltuiţi cu acest tip de "ecologizare" în alte scopuri mai bune, poate că o mobilizare a poliţiei locale în zonele bine-cunoscute în care se aruncă gunoul n-ar fi o idee chiar rea. Există poliţişti în zonele respective? Există patrule care să-i depisteze din timp pe cei care-şi cară gunoiul la margine de cartier? Asta pentru că respectivul gunoi nu se transportă în buzunare, ci se cară în cărucioare sau direct în căruţe. Neaplicarea legii nu-i va educa niciodată pe oameni. Crede cineva că în Germania sau SUA, de exemplu, civilizaţia s-a impus cu vorba bună?

Şi dacă tot ar vrea primarul să folosească în scopuri mai bune acei bani, poate că ar fi cazul să amenajeze, să modernizeze şi să înfrumuseţeze zonele în care se aruncă gunoiul. Dacă spaţiile respective ar fi transformate în zone verzi, dacă acolo s-ar planta flori, s-ar închide cu gard ornamental şi nu ar mai arăta ca o zonă abandonată, a nimănui, atunci probabil că tentaţia de a arunca gunoi acolo va fi una mai mică. La urma urmei, zonele în cauză se umplu de gunoaie pentru că arată ca nişte spaţii destinate gunoaielor. Dacă străzile arată a uliţe ori a drumuri comunale, dacă terenurile sunt pline de noroi şi mărăcini, dacă imaginea este cea a unei magherniţe din Evul Mediu, ar trebui să te aştepţi ca oamenii din zonă să aibă un comportament specific acelor vremuri. Pentru că primii care trebuie să înţeleagă că acele spaţii nu sunt locuri de aruncat resturi menajere sunt chiar edilii.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro