Guvernul a aprobat strategiile de descentralizare în sănătate şi sport şi a înfiinţat Poliţia locală | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Guvernul a aprobat strategiile de descentralizare în sănătate şi sport şi a înfiinţat Poliţia locală

"Descentralizarea înseamnă că vom conferi autorităţilor locale sau judeţene atribuţii prerogative, însoţite de resurse financiare pentru a rezolva mai bine problemele cu care se confruntă oamenii din comunităţile locale. Este de fapt o aplicare a principiului subsidiarităţii, care spune că decizia trebuie să fie luată de autorităţile care sunt cele mai apropiate de cetăţean", a spus Emil Boc după şedinţa extraordinară de Guvern de duminică.

Premierul a subliniat însă că acest lucru nu înseamnă că statul îşi pierde controlul asupra modului în care aceste activităţi sunt derulate. "Ne păstrăm la nivel naţional competenţele de verificare, control şi de standarde naţionale, care sunt urmărite să se aplice peste tot în ţară, într-o manieră unitară şi potrivit prevederilor legale", a precizat Boc.
Concret, Guvernul a aprobat, prin Hotărâre, Strategia de descentralizare din sistemul de sănătate, care va intra în vigoare de la 1 septembrie, iar din punct de vedere financiar de la 1 ianuarie 2010. "Pâna la sfârşitul anului, vor fi elaborate patru acte normative suplimentare, care vor da posibilitatea ca de la 1 ianuarie şi din punct de vedere financiar, descentralizarea în sănătate să fie definitivă", a spus Boc.

Premierul a anunţat că a fost adoptat şi un proiect de lege privind Poliţia Locală. "Este un proiect de lege care ţine cont de nevoile comunităţilor locale, un proiect de lege care stabileşte competenţe specifice autorităţilor locale în domeniul ordinii şi liniştii publice, a disciplinei în constructţii, a protecţiei mediului, a disciplinei comerciale, a evidenţei persoanelor, precum şi a circulaţiei pe drumurile publice. E o prerogativă pe care până acum poliţiile comunitare existente nu au avut-o şi care va da, după momentul adoptării acestui proiect de lege, competenţe sporite primarilor şi consiliilor locale, pentru a putea face faţă provocărilor pe care le au din partea circulaţiei pe drumurile publice din interiorul localităţilor", a explicat Emil Boc.

Al treilea act normativ adoptat de Executiv este un proiect de hotărâre pentru aprobarea regulamentului privind descentralizarea activităţilor sportive şi de tineret, propus de Ministerul de resort.

Premierul a anunţat că, în termen de zece zile, Guvernul va analiza strategiile de descentralizare în educaţie, agricultură, cultură şi muncă. "În următoarele zece zile, ministerele de resort vor prezenta lista actelor normative care vor fi aprobate, fie în forma proiectelor de hotărâre de Guvern, fie în forma proiectelor de lege, pentru ca şi aici decentralizarea să fie dusă până la capăt. Actele normative sunt în lucru şi aici, în circuitul de avizare pe la toate ministerele, iar în zece zile vor intra în analiza Guvernului", a spus Boc.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro