Guvernul Boc, din nou faţă cu moţiunea | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Guvernul Boc, din nou faţă cu moţiunea

Acum, miza este noul Cod al Muncii, pe care premierul susţine că şi-l doreşte a fi unitar, acesta fiind motivul pentru care încearcă să evite "masacrarea" lui în Parlament, optând pentru asumarea răspunderii. Însă, înainte de a se prezenta în Parlament, democrat-liberalii suflă şi în iaurt. Pentru a fi siguri că au susţinere, ei au aşteptat ca UDMR-ul să decidă de care parte a baricadei se situează: cu PDL în continuare sau cu nou-înfiinţata structură de stânga-dreapta USL? După ce ungurii vor decide, chiar în acest sfârşit de săptămână, cu cine votează, soarta moţiunii de cenzură, care va întâmpina Codul Muncii în plenul Parlamentului, va începe să se contureze. Forţele sunt relativ egale, dar "trădările" nu vor lipsi - deşi "trădătorii" nu fac parte din categoria curajoşilor care ar merge până în pânzele albe, subscriind de exemplu la provocarea unor alegeri anticipate.

Dacă premierul reuşeşte să treacă de moţiunea de cenzură, Guvernul său se va confrunta cu protestele sindicaliştilor. Nu e chiar o ameninţare: s-a văzut pe parcursul anului trecut că liderii sindicali - aceiaşi de ani de zile - şi-au pierdut din audienţă, iar mitingurile nu mai au vigoarea de altă dată. Mai degrabă încurcă circulaţia. Va fi Codul Muncii un motiv mobilizator? - rămâne de văzut. Dacă, din nou, moţiunea va fi mai tare decât Emil Boc, preşedintele ne-a liniştit deja: "niciodată nu rămân fără soluţie", le-a spus el ziariştilor la conferinţa de presă pe care a susţinut-o joi.

Cealaltă piatră de încercare pentru Emil Boc se află în propriul său partid. Deosebit de laconic, în comparaţie cu alte subiecte care îl privesc, liderul PDL spune doar că va pleca atunci când nu va mai avea susţinere şi că acum nu crede că a scăpat partidul din mână. Misterul mâinii care îi conduce pe democrat-liberali se va lămuri la congresul acestora, care va avea loc în aprilie.

Dar cine ar putea să-i ia locul, şi într-o parte şi în cealaltă, acum, după ce perioada cea mai dificilă a recesiunii a trecut şi liderii europeni se întrec să laude stabilitatea obţinută în urma impunerii măsurilor drastice de austeritate? Sigur că nici el şi nici succesorul său nu vor primi lauri, pentru că, în această perioadă, România a devenit furnizoare de forţă de muncă (poate cea mai mare) pentru celelalte ţări din UE. Cu alte cuvinte, aproape că nu mai e cine să aplaude "succesurile". Dar, dacă socotelile lui Emil Boc se vor dovedi întemeiate, măcar vom avea un nou Cod al Muncii.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro