Hoţia de la patinoar | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Hoţia de la patinoar

* la sesizările brăilenilor şi ale redactorilor "Obiectiv", Protecţia Consumatorilor a efectuat un control la patinoar, iar administratorul acestuia promite să remedieze o parte din probleme în perioada următoare

În ultima vreme, tot mai multe persoane, împătimite ale patinajului, se plâng de modalitatea în care se face taxarea la patinoar. Cele mai multe voci se referă la faptul că taxarea numai pentru folosirea gheţii se face la jumătate de oră, iar dacă ai depăşit perioada menţionată cu doar trei minute, eşti obligat să mai scoţi din buzunar încă 2 lei, contravaloarea a încă jumătate de oră.

Nu sunt însă puţini cei care acuză şi sistemul de închiriere al patinelor. Pentru o pereche de patine trebuie să plăteşti 5 lei pe oră, însă şi aici intervin sancţiuni dacă depăşeşti perioada menţionată, numai că la acest capitol nu achiţi suma aferentă pentru 30 de minute ci dublu, adică o oră, fără să beneficiezi de ceea ce plăteşti. Adică achiţi 10 lei, taxa pe două ore, dar pe gheaţă stai mai puţin de o oră pentru că trec între 3 şi 5 minute până închiriezi patinele şi ieşi să patinezi, dar trebuie să pleci de pe gheaţă cam tot cu 5 minute înainte ca să ai timpul necesar să predai patinele şi să dai fuga la ghişeu pentru a face plata, încadrându-te în cele 60 de minute. Aşa este regulamentul, susţin cei de la patinoar, adăugând că nu fac altceva decât să respecte o hotărâre de Consiliu Local. Mai mult, administraţia patinoarului spune că sistemul de acces la această bază sportivă este reglementat de reguli clare şi la vedere, însă iubitorii patinajului din Brăila consideră că se simt furaţi de acest sistem de calcul. "Nu sunt de acord cu faptul că pentru 5 minute state peste o oră, trebuie să plăteşti încă o jumătate de oră. Cu atât mai mult cu cât cele 5 minute le stai la coadă ca să plăteşti ieşirea de pe patinoar. Dacă tot se foloseşte acest sistem computerizat, ar putea să-l seteze în aşa fel încât taxarea să se facă la minut după prima oră", se precizează într-una dintre sesizări.

06patin1Unii încă mai speră, alţii ocolesc deja baza sportivă

Cei care sesizează acest aspect spun că şi din cauza cozilor care se formează la ghişeul unde se face plata apar aceste mici decalaje. Unele persoane se ceartă frecvent cu personalul de la patinoar, apoi acceptă în continuare să plătească în plus dacă încalcă regulamentul de taxare impus, dar nu renunţă la sportul preferat, patinajul, în speranţa că cineva din acest oraş îi va auzi şi va face ca această situaţie să fie remediată. Sunt însă mulţi care s-au păcălit o dată, de două ori, după care au renunţat să mai plătească bani degeaba.

"Am fost cu soţia la patinoar şi, pentru 3 minute de întârziere, am plătit 120.000 de lei. Este furt pe faţă şi mi se pare inadmisibil să plătesc bani pentru un lucru de care nu beneficiez, în condiţiile în care, tot din bani publici - adică şi din banii mei - a fost amenajat patinoarul", ne-a scris Claudiu D., unul dintre cititorii noştri, care promite că nu va mai călca pe luciul gheţii până când situaţia nu va deveni una normală.

Noi aplicăm hotărârile municipalităţii

DAGL-ul, cel care administrează patinoarul, spune că toate instrucţiunile de funcţionare precum şi taxele care se percep pentru utilizarea bazei sportive sunt afişate în mai multe puncte. Zilele trecute, inginerul Laurenţiu Mihăilescu a făcut mai multe precizări vizavi de acest subiect mult comentat. "Tarifele şi regulile pentru accesul pe patinoar au fost stabilite de către Consiliul Local şi sunt afişate atât la intrare cât şi în alte locuri vizibile, numai că nu întotdeauna cei care vin citesc aceste instrucţiuni. Tarifarea se face din jumătate în jumătate de oră pentru accesul pe gheaţă, iar închirierea patinelor se face pe durata unei ore. Dacă depăşesc, plătesc. Unii, ca să câştige din timp, vin în perioada de pauză, când se reface gheaţa, noi îi lăsăm să se schimbe şi să se pregătească pentru patinat, iar atunci nu sunt taxaţi. Dar, repet, noi doar respectăm regulile impuse", a declarat Laurenţiu Mihăilescu.

 

06patin2 Patinele. O oră de închiriere - 5 lei.
O oră şi un minut - 10 lei Brăilenii nu se mai înghesuie la patinoar

 

Faţă de anul trecut, atunci când s-a inaugurat, în perioada noiembrie 2009-februarie 2010, încasările pe bilete au scăzut la jumătate. Deşi iubitori ai patinajului, brăilenii nu se mai arată la fel de dornici să patineze, aşa cum erau iarna trecută sau cel puţin aşa reiese din încasările contabilizate de Direcţia de Administrare şi Gospodărire Locală, administratorul Patinoarului Braila.

"Iarna trecută se încasau chiar şi 15.000 lei (150 milioane de lei vechi n.n.) pe zi. Acum, în timpul săptămânii, se vând bilete în valoare totală de circa 1.500 lei pe zi, iar sâmbăta şi duminica avem încasări de 7.000 lei. În week-end-urile din timpul vacanţei şcolare s-au încasat în jur de 9.000 lei. Cam puţin, faţă de anul trecut!", a precizat în urmă cu puţin timp Dan Apostol, directorul DAGL.

Şi cel mai bun exemplu este cel de zilele trecute, când redactorii noştri au vizitat patinoarul. Cu toate că era ora 11.00 şi elevii erau în vacanţă, pe luciul gheţii patinau doar trei persoane. Acest lucru spune multe despre această bază sportivă, pe care, la sfârşitul lunii octombrie brăilenii o luau cu asalt. Atunci ei făceau demersuri pentru a determina autorităţile să dea drumul la patinoar, acum îl ocolesc, iar una dintre principalele cauze este cea a sistemului de taxare.

În colimatorul Protecţiei Consumatorilor

La intervenţia redactorilor cotidianului "Obiectiv Vocea Brăilei" inspectorii CJPC au efectuat un control la patinoar şi în urma acestei descinderi o parte dintre solicitările brăilenilor urmează să se rezolve.

Astfel, cei care vor închiria patine vor avea la dispoziţie aproape un sfert de oră, după cele 60 de minute de stat pe gheaţă ca să le poată predea şi, în plus, vor avea şi întâietate în faţa celor care stau la rând pentru a închiria.

Al doilea aspect care se va rezolva este acela că persoanele care însoţesc minori nu vor mai plăti taxa de intrare, ei vor avea accesul liber în incinta patinoarului abia după ce vor primi o vestă reflectorizantă. Dacă însă, aceste persoane se vor folosi de acest tertip şi pentru a patina, atunci amenzile vor fi foarte mari.

Deocamdată însă nu există posibilitatea schimbării modalităţii de taxare pentru folosirea gheţii, acesta rămânând la aceeaşi perioadă de timp, adică la jumătate de oră.

"Am efectuat un control la patinoar şi ceea ce era mai important se va rezolva, cei care vor închiria patinele vor avea destul timp la dispoziţie să le predea şi să treacă şi pe la ghişeu să plătească, iar însoţitorii nu vor mai plăti niciun fel de taxă. Perioada de taxare pentru folosirea gheţii va rămâne însă tot la jumătate de oră", a precizat Gabriela Iorga, comisar superior, delegat pentru funcţia de director coordonator în cadrul CJPC.
După controlul efectuat de CJPC, Dan Apostol, directorul DAGL spune că în două săptămâni vor intra în vigoare modificările privind taxele de la patinoar: "Cam peste două săptămâni sper să se rezolve cele două probleme pe care le-am discutat cu inspectorii de la Protecţia Consumatorilor însă atunci, noi vom face şi precizările de rigoare".

06patin3 La patinoarul din Brăila trebuie să stai cu ochii pe ceas şi pe ieşire. Ai întârziat câteva minute, mai plăteşti jumătate de oră Patinoar în valoare de 1,3 milioane de euro

Deşi iniţial ar fi trebuit să coste doar 3.700.000 de lei, patinoarul din Grădina Mare a ajuns, la final, la un cost de 5.200.000, adică aproximativ 1.300.00 de euro. Precizăm că, în 2008, Consiliul Judeţean a alocat 1.125.000 de lei pentru patinoar, iar CLM a pus restul până la 3.547.187 lei, cât a costat iniţial lucrarea. În februarie 2009 însă, preşedintele CJ a solicitat consilierilor să aprobe majorarea acestei sume cu încă 1.695.908, "bani care nu au fost incluşi în contractul iniţial, dar care, datorită unor circumstanţe imprevizibile, au devenit necesari pentru îndeplinirea contractului în cauză", aşa cum a motivat, la momentul respectiv preşedintele CJ această propunere. În ciuda semnalelor de alarmă trase de consilierii PNL, în 2009, referitoare la suma mult prea mare la care s-a ajuns în ceea ce priveşte patinoarul, banii s-au alocat, iar patinoarul din Brăila a ajuns să coste circa 1,3 milioane de euro.

Patine neascuţite

În afară de cele două aspecte legate de taxele percepute la patinoar, cititorii cotidianului "Obiectiv - Vocea Brăilei" au mai reclamat şi faptul că de o lună de zile, cei care au patine nu mai au unde să le ascută. În această situaţie ei nu-şi pot folosi propriile patine şi trebuie să închirieze, iar în acest caz sunt pasibili de plata unor penalităţi. Mai mult, unii dintre ei susţin că este o strategie a celor de la patinoar ca să obţină bani din închirieri.

Directorul DAGL, Dan Apostol, spune însă că nu există niciun scop ascuns şi că singura persoană care poate lucra la aparatul de ascuţit este în concediu, iar aceasta va reveni la muncă în prima zi a săptămânii viitoare: "De ascuţitul patinelor se ocupă Florin Popescu, dar acum acesta este în concediu, va reveni însă de luni, 8 februarie şi atunci vom putea oferi şi acest seviciu celor care deţin patine".

 

CITEŞTE ŞI:

Stancu vrea sa puna mâna pe Sala Polivalenta

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro