Hotelul „St. Petersburg”, reabilitat cu 875.000 de lei | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
Administrația Dragomir și clădirile istorice

Hotelul „St. Petersburg”, reabilitat cu 875.000 de lei

• somptuos monument de arhitectură, han în secolul al XIX-lea și hotel de lux încă din anii 1880, fostul Hotel „St. Petersburg” este inclus într-un amplu proiect de reparații și întreținere derulat de Primăria Muncipiului Brăila • „Scopul principal al lucrărilor de intervenție a constat în reabilitarea fațadei și a elementelor exterioare, prin păstrarea substanței istorice conferită de elementele decorative”, ne-a declarat Corina Anghelescu, arhitect șef al Municipiului Brăila • situat la intersecția Bulevardului Cuza cu Calea Regală, fostul Hotel „St. Petersburg” a fost naționalizat abuziv de autoritățile comuniste, în 1950, transformat mai apoi în liceu Radio-TV • astăzi, clădirea de patrimoniu adăpostește mai multe instituții ale Primăriei Brăila, inclusiv Serviciul Public Local Comunitar de Evidență a Persoanelor  

 

Clădire de patrimoniu, veche de mai bine de un secol și jumătate - mândria Brăilei de altădată - imobilul situat pe Bulevardul Alexandru Ioan Cuza nr. 134, colț cu Strada Mihai Eminescu, capătă o nouă înfățișare păstrând, totodată, farmecul hanurilor de odinioară prin strădania municipalității, care a alocat sute de mii de lei pentru lucrările de reabilitare.  

„Proiectul de reparații și întreținere fațade imobil B-dul Alexandru Ioan Cuza nr. 134, imobil de patrimoniu situat în inima Centrului Vechi al Brăilei, face parte din strategia de revitalizare urbană. Astfel, s-a procedat la conservarea elementelor autentice care îi conferă valoarea istorică a clădirii de tip „han”, în secolul XIX, și transformată ulterior în hotel - Hotelul „St. Petersburg”. Scopul principal al lucrărilor de intervenție a constat în reabilitarea fațadei și a elementelor exterioare, prin păstrarea substanței istorice conferită de elementele decorative. Lucrările de reparații și întreținere fațade imobil B-dul Al. I. Cuza nr. 134 s-au realizat etapizat, în funcție de fondurile existente în bugetul alocat pentru obiectivele de investiții din Municipiul Brăila”, ne-a precizat Corina Elena Anghelescu, arhitect șef al Municipiului Brăila.

Potrivit sursei citate, valoarea lucrărilor executate la fostul Hotel „St. Petersburg” este de 875.283,36 lei fără TVA. Până la ora actuală, s-a realizat desfacerea zonelor de tencuială degradată și refacerea lor prin aplicarea unor tencuieli lise sau drișcuite (în funcție de zona vizată), utilizând un mortar compus din var și nisip, iar la finalul aplicării s-a optat pentru o zugrăveală de apă de culoare bej deschis (RAL 1014) pe o suprafață totală de 1.130 mp. De asemenea, s-a intervenit la soclul clădirii, pentru a înlocui finisajele în zonele deteriorate.

S-au efectuat, totodată, lucrări de restaurare a cornișei și a brâului decorativ de pe fațada clădirii. La fel ca în cazul soclului, s-au desfăcut porțiunile degradate de tencuială și s-a aplicat o nouă tencuială lisă sau drișcuită. Pentru aceste două elemente arhitecturale, s-a folosit o nuanță de bej nisipiu (RAL 1002).

„Cromatica aleasă respectă reglementările Planului Urbanistic Zonal „Centrul Istoric al Municipiului Brăila”, aprobat prin HCLM nr. 273/14.07.2010. Starea avansată de degradare a tâmplăriei inițiale a impus măsuri de reparație și, acolo unde a fost necesar, de înlocuire. S-au păstrat elementele ce puteau fi restaurate, iar tâmplăria deteriorată a fost înlocuită cu tâmplărie nouă, realizată din lemn stratificat, având geam termoizolant”, precizează sursa citată.

Un alt aspect important al restaurării imobilului de patrimoniu de pe B-dul Cuza a fost îndepărtarea grilajelor metalice aplicate la nivelul ferestrelor încă de pe vremea dictaturii comuniste. Întrucât nu respecta caracterul istoric al clădirii, s-a desfăcut porticul din policarbonat, din curtea interioară (o adăugire ulterioară, care afecta estetic imobilul). De asemenea, s-au realizat ample reparații la nivelul treptelor de acces, pentru siguranța persoanelor care intră și ies din imobil.

 

Hotelul „St. Petersburg” - simbol al prosperității Brăilei de altădată

Aflată, de mai mulți ani, în administrarea Primăriei Municipiului Brăila, vechea clădire situată la intersecția Bulevardului Alexandru Ioan Cuza cu Strada Mihai Eminescu (monument istoric de arhitectură) - fost han în secolul al XIX-lea, fost Hotel „St. Petersburg”, transformat după naționalizare în Liceu Radio-TV - actual sediul al Serviciului Public Local Comunitar de Evidență a Persoanelor și al Direcției de Asistență Socială, este reabilitată în prezent de municipalitate. Lucrările vor fi finalizate anul viitor. Potrivit viceprimarului Brăilei, Alexandru Jantea, este vorba de lucrări care nu cad sub incidența Legii nr. 50/1991 privind autorizarea lucrărilor de construcții. Practic, prin aceste intervenții, este reparată și zugrăvită din nou fațada clădirii și sunt refăcute acoperișul, jgheaburile și hidroizolația, fără a fi afectate ornamentele decorative specifice clădirii-monument istoric.

Fost han la jumătatea secolului al XIX-lea, transformat ulterior, în jurul anului 1880, în Hotel „St. Petersburg”, imobilul de pe B-dul Cuza nr. 134 se afla, cândva, în competiție cu fostul Hotel „Boulevard” (amplasat pe locul actualului Complex Winmarkt - Magazin Dunărea), demolat de comuniști în anii '70. Clădirea mai păstrează încă intrarea boltită în vechiul han, specifică acelei perioade (astfel de intrări se mai află în clădirea de lângă Arena de Box, unde sunt chiriași DSP, și la Hanul lui Malcoci, monument istoric de pe Calea Galați). În urmă cu mai bine de un secol, la parterul Hotelului „St. Petersburg” se aflau magazinele de coloniale „Mendel Herșcovici”, de sticlărie fină și porcelanuri - brașovenie „Ioan N. Popeea & C. A. Roșculeț”, drogheria „Simatu Macata” (al cărui fiică, Eugenia, profesoară de fizică-chimie, scrisese romanul „Domnița Ruxandra”), de coloniale/delicatese „Vitaniotis”, precum și vestita Berărie „Bulevard”, care ocupa și trotuarul de pe Bulevardul Alexandru Ioan Cuza și unde te puteai răcori în zilele toride de vară.

Somptuoasa clădire-hotel, care cuprindea nu mai puțin de 11 apartamente, a fost naționalizată de autoritățile comuniste, prin detestatul Decret nr. 92/1950, proprietar comanditar fiind, la acea vreme, grecul Xenofon Eraclide. Ulterior, fostul Hotel Petersburg - mândria Brăilei de altădată - a devenit sediu al Liceului (școlii postliceale) Radio-TV. Astăzi, clădirea-monument istoric de arhitectură de pe B-dul Al. I. Cuza nr. 134 aparține Primăriei Municipiului Brăila și adăpostește mai multe instituții publice.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro