"Trebuie să ne amintim că, parte fiind a URSS, în pofida suveranităţii limitate, Ucraina a pus bazele puterii sale economice şi culturale, fără de care viitoarea independenţă nu ar fi fost posibilă", a spus el, la 20 de ani de la Declaraţia Suveranităţii Statului.
Declaraţia, adoptată la 16 iulie 1990, a facilitat drumul către independenţa ţării faţă de URSS, declarată la 24 august 1991.
Naţionaliştii ucraineni l-au acuzat pe Ianukovici că se înclină în faţa Rusiei şi negociază suveranitatea ţării pentru relaţii bune cu Moscova. Acordul recent de extindere a prezenţei Flotei ruse la Marea Neagră în portul Sevastopol pentru încă 25 de ani după 2017 a înfuriat opoziţia ucraineană.
Ianukovici a mai spus că liderilor ucrainieni nu le-a fost uşor să întocmească declaraţia de suveranitate, pentru că mulţi gândeau după tiparul sovietic. "Însă, până la urmă, au adoptat documentul, ce a deschis o nouă pagină în istoria ţării", a subliniat el.
Ianukovici a promis să continue cooperarea, atât cu Moscova, cât şi cu UE. "Dezvoltarea relaţiilor strategice cu centrii politicii globale, inclusiv Moscova, va asigura prosperitatea economică şi progresul social", a declarat el.
