Iar unde interes nu e, nimic nu e | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Iar unde interes nu e, nimic nu e

Astfel că, în timp ce polonezii încep să privească încrezători în viitor, noi încă ne zbatem pentru supravieţuire, privind cu jind către mina de aur pe care o avem la îndemână, dar de care ne atingem cu sfială. Pare incredibil, dar e perfect adevărat. La 4 ani de la integrare, încă atragem bani cu ţârâita de la comunitate, ultimele cifre date pubilicităţii arătând că sumele absorbite abia dacă se apropie de 10% din valoarea pusă la dispoziţie. Şi nu e vorba doar de fondurile pentru agricultură şi mediu rural, la care mă refer în articolul suport pentru acest editorial, ci la tot ce înseamnă bani europeni. Adică bani destinaţi infrastructurii, turismului, dezvoltării, mă refer la miliardele de euro destinaţi atât sectorului privat cât şi autorităţilor locale sau minsterelor. Am putea da vina pe criză. Dar asta numai aşa, ca să ne minţim frumos. Pentru că, în realitate, criza doar a scos la suprafaţă sau a amplificat nişte tare vechi ale sistemului românesc.

După ce am văzut cifrele de la Brăila - 600 de proiecte depuse în 3 ani, faţă de 1.400 media naţională - am încercat să intru în culisele acestor "afaceri" şi să aflu direct de la sursă de ce încă ne e teamă să cheltuim. Pentru că, referindu-mă acum la mediul rural, ne-om raporta noi la media naţională şi nu ni s-o părea chiar groasă! Dar poţi compara Brăila - care deţine 2% din suprafaţa agricolă a ţării - cu Covasna (de exemplu) - un judeţ mult mai mic, cu jumătate din suprafaţă ocupată cu păduri şi cu o populaţie în tot judeţul cam cât avem noi numai în municipiu!? Evident că nu. Iar asta înseamnă că ceva nu merge. Şi nu merge în niciun domeniu, nu doar în acesta. Şi e tare trist că, în cei 4 de când am devenit ţară membră UE, nu am reuşit să readucem acasă, prin proiecte, nici măcar sumele pe care le achităm periodic comunităţii europene drept contribuţie obligatorie.

Aşadar, de ce atât de puţini bani? Sunt multe cauze - este concluzia discuţiilor mele cu diverşi potenţiali beneficiari - unele plauzibile, altele nu, unele corecte altele nu.

Cert este însă că - iar lucrul acesta a fost recunoscut de foarte mulţi dintre cei cu care am stat de vorbă - un proiect european, indiferent de domeniul de aplicare, înseamnă în primul rând asumarea unor responsabilităţi. MARI. Un proiect european înseamnă corectitudine fiscală, iar asta implică taxe şi impozite. Pentru un proiect european contractele de achiziţii de bunuri şi servicii trebuie încheiate pe bune, nu pe interese. Termenele trebuie respectate cu stricteţe, fiecare întârziere, de orice fel, atrăgând după sine sancţiuni. Favoritisme, atribuiri clientelare, muncă la negru, nu-şi au locul. Iar toate acestea, într-o ţară în care "corectitudinea deplină în afaceri" e mai mult opţională, îndepărtează anumite categorii.

Pe investitorii "curaţi" îi sperie. Şi e normal!. Să îţi asumi atâta responsabilitate într-o economie bolnavă, cu legislaţie fluctuantă, în care cu greu îţi poţi realiza un plan de afaceri pe termen lung, cu bănci care schimbă condiţiile după cum bate vântul, e fie curaj nebun, fie sinucidere curată. Iar multora le e pur şi simplu teamă să rişte, mai ales că şi garanţiile într-un asemenea proiect sunt mai mult decât consistente. O altă categorie, investitorii de "carton", nu se "bagă". De ce să se lege la cap fără să-i doară? De ce să se amărască cu un proiect european, care în permanenţă este supus verificărilor, când ştie cât de simplu poate avea acces la altfel de fonduri, autohtone, cu un simplu telefon! De ce să dea socoteală pentru fiecare leuţ intrat sau ieşit din firmă, de ce să lucreze cu expertul în coastă, când poate şi altfel. Măcar cât se mai poate... Când nu s-o mai putea...

Iar în România încă se mai poate. Şi se poate de la cel mai înalt nivel şi până jos. Jos de tot. Adică până la amărâtul de ţăran cu 2 - 3 ha şi 2 - 3 vaci în curte, care mai bine nu se "complică", dacă pentru 1.500 euro/an trebuie să se înregistreze şi să plătească taxe şi impozite. Şi apoi de ce ar face-o el, cu o palmă de loc, dacă vecinul, cu 400 ha, nu o face şi, uite, ce bine îi merge.

Şi la fel gândesc şi UNII primari. De ce să se complice cu un proiect european, unde e atâta stricteţe şi lor nu le pică mai nimic, când, iată, cu bani de la Guvern, lucrurile pot fi mult mai simple. Pentru că, oricâte hibe or avea şi fondurile acestea europene şi fiţi convinşi că au mai ales în faza de aprobare-selectare, ceva e sigur: chestia cu "Mie ce-mi iese la afacerea asta" nu ţine.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro