La ei sunt banii dumneavoastră | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

La ei sunt banii dumneavoastră

Evident, nicio autoritate română nu avusese habar până atunci cine construise respectivul pod, că acesta avusese o garanţie de 100 de ani sau că firma care îl construise mai există şi că are evidenţa unui podeţ construit în Transilvania, în urmă cu un secol. Cert era că podul se afla încă în picioare, perfect funcţionabil.

În Brăila, în urmă cu 6 ani, o firmă a amenajat nişte trotuare, montând şi borduri. În cazul de faţă, nu doar că lucrarea în sine a ieşit de mult din garanţie, dar chiar şi durata de viaţă a bordurilor a expirat, fiind de exact 6 ani. Cum arată bordurile după 6 ani? Măcinate, ca şi cum ar fi fost construite din nisip. Sau din... rahat.
Tot în Brăila, undeva pe strada Focşani, alte borduri s-au stricat. După doar vreo 3 ani, în contextul în care au avut o perioadă de garanţie de 2 ani. Primăria Brăila nu numai că le va înlocui cu acelaşi gen de borduri, lăsate într-o magazie, dar primarul nici măcar nu mai poate spune cine este fabricantul acestora!
Cam aşa stau lucrurile în Brăila şi, în general, în România, şi altfel se întâmplă în Austria sau în oricare altă ţară mai la Vest de Balcani.
Nu ştiu cum se face, că la noi orice stradă nou asfaltată se strică la câteva luni după finalizarea lucrării (sau în cel mai fericit caz după expirarea banalei garanţii de 2 ani!). Orice bordură se fărâmă. Orice ţeavă se sparge. Orice marcaj s-ar trasa pe şosea se şterge după prima ploaie de parcă a fost folosit var - nici măcar lavabil. Orice iarnă aduce gropi în carosabil. Orice ciment crapă. Totul se strică în România.
Nu ştiu cu ce materiale se lucrează în Austria, Germania, Italia, Franţa, Ţările Nordice etc, dar acolo n-am văzut asfalt sfărâmat după prima deszăpezire. Şi ninge şi acolo zdravăn. N-am văzut nici străzi surpate, nici marcaje şterse, nici borduri mâncate. Şi nu, nu le înlocuiesc la fiecare 2-3 ani. Dimpotrivă, ţin cu zecile de ani, fără a fi nevoie măcar de reparaţii. Or folosi materiale extraterestre?
Nu, dar lucrările se fac cu simţ de răspundere, responsabilii care supraveghează şantierele şi care fac recepţiile sunt extrem de vigilenţi, pentru că altfel plătesc din propriul buzunar ori ajung direct în puşcărie, iar edilii sunt extrem de atenţi, pentru că altfel plătesc cu funcţia.
Iar dacă vă mai întrebaţi unde or fi banii pe care România niciodată nu-i are pentru ceea ce trebuie, căutaţi-i la constructori, la primari, la directori de primării şi ministere, la şefi de direcţii şi secretari de stat, la şefi de partide şi şefi de şantier, la miniştri, la parlamentari, la fiecare dintre cei care, de-a lungul acestor 22 de ani, a ocupat măcar un an vreo funcţie publică oricât de mică în marea schemă a achiziţiilor publice ori a avut orice afacere cu statul român. La ei sunt banii dumneavoastră.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro