Locul de la margine | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Locul de la margine

Corupţia şi carenţele sistemului juridic ne-au adus aici, conform explicaţiilor ministrului german. Or avea dreptate cei doi miniştri critici. În aceeaşi zi, România a semnat documentele prin care a devenit membru al Agenţiei Spaţiale Europene. Sunt 19 state participante, iar din blocul est-european doar Cehia a dorit să contribuie la programele spaţiale europene. Accederea a fost parafată cu francezii, iar constatarea imediată este că în acest domeniu nu mai suntem o ameninţare. Destul de logic, câtă vreme în spaţiu (cosmic, nu Schengen) nu există restricţii şi nici graniţe. Cel puţin nu încă.

Corupţia ne-o ştim, fiecare pentru el. Dar lipsurile din justiţie sunt vecine cu dezastrul. Nemţii au dreptate când ne spun asta, dar justiţia este ce este din cauza clasei politice, în primul rând, şi apoi din cauza materialului uman din care e croită. Chiar săptămâna aceasta a ieşit la iveală matrapazlâcul unui deputat (mai contează că-i de la PDL?), avocat de profesie, care a ticluit departe de ochii colegilor o modificare în textul legii avocaţilor pe care numai el ştie cum a strecurat-o printre articolele intrate între timp în vigoare. Inclusiv vigilenţa proverbială a Cotrocenilor a fost prinsă de astă dată pe picior greşit, neoprind legea de la promulgare. Modificarea îi scuteşte de orice răspundere penală pe acei avocaţi care îşi instigă clienţii să mintă, să dea şpagă, să facă trafic de influenţă - şi putem continua cu o mulţime de infracţiuni prevăzute în Codul penal şi atent selectate în noua lege. Va păţi ceva subalternul lui Boc, iniţiatorul modificării, care nici măcar nu recunoaşte că a făcut potlogăria? Foarte probabil că nu: e om de bază al partidului în gubernia Clujului. Va fi reparată legea? Eventual numai după ce va spăla anumite păcate ale anumitor indivizi - cum ar fi celebrul senator Cătălin Voicu, şi el avocat, printre altele, închis de aproape un an şi cercetat pentru fapte ce erau infracţiuni până la mânjirea legii avocaţilor cu acest articol.

Hotărârea de guvern emisă astă-vară ce vizează pensiile militare este un alt exemplu de matrapazlâc, prin modul în care a fost aplicată: mai întâi pensiile au fost tăiate şi abia apoi au intrat la recalculare. Au dispărut cele "nesimţite", dar, cum procesul este în toi, pensiile care n-au apucat să intre în recalculare au rămas mici. Confruntat cu proteste, ministrul Oprea a promis că totul se va repara, însă actul normativ a fost "dotat" în acest sens cu un termen mai lung decât criza: trei ani de acum încolo.

Cine urmează la rândul batjocurii? Şi ce legi vor mai ieşi strâmbe din maşinăriile legislative? După cum se vede, depinde de interesele celor care le fac. Mizerii care sunt atât de vizibile dincolo de graniţele "securizate" ale ţării, încât se văd tocmai din Franţa şi Germania. Şi pentru care plătesc ştiţi dumneavoastră care fraieri.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro