Se agaţă de statutul profesional, de chichiţe legislative, de instanţe, de orice portiţă prin care îşi pot păstra funcţia. Şeful Poliţiei brăilene, comisar-şef Cătălin Chivu, nu este o excepţie. Nici foştii şefi de la Muncă, Şomaj şi Pensii, Doru Damian, Doiniţa Ciocan şi Ion Rotaru, care au stat auto-suspendaţi din funcţii vreo 4 ani, de prin 2004.
O înlocuire este catalogată drept un act politic scandalos sau un efect al unor grupuri de interese, de parcă numirea celor mai mulţi dintre ei în funcţie ar avea un cu totul alt caracter.
Cei mai mulţi dintre şefii de la stat sunt numiţi politic, hai să fim sinceri. Cu toate concursurile şi evaluările, cu toate dosarele depuse, majoritatea au ajuns în funcţii pe criteriu politic. Că, în cazuri fericite, la mijloc era vorba şi despre profesionalism sau competenţă, la bază a stat măcar recomandarea venită pe linie de partid. De la directori de grădiniţă la cei de licee, de la şefi de servicii la şefi de inspectorate, de la cel mai mic funcţionăraş cu măcar un om în subordine şi până la miniştri, toţi datorează funcţia, într-un fel sau altul, unui sprijin venit din structurile de stat sau ale partidelor.
Odată ajunşi însă pe scaunele de şefi, nu mai concept că, în timp, altcineva ajunge să se folosească de aceleaşi pârghii pentru a le lua locul. Nu cedează fotoliul călduţ fără luptă, fără procese, fără tergiversări sau fără a ieşi la pensie. Pentru mulţi, pensia din postura de şef la stat este dezideratul suprem. Iar unora le-a reuşit, după vreo 20 de ani de şefie. De exemplu, Marcel Constantin, şef - încă de la înfiinţare - al Gărzii Financiare Brăila, sub toate regimurile politice perindate la conducerea României sau a Brăilei. Sau Iorga Stoian, dacă vă mai amintiţi de el, secretar al Primăriei vreme de 17 ani, sub toţi primarii municipiului.
Pe cei mai mulţi şefi din sistemul public, funcţia îi ţine lipiţi de scaune, ca un uriaş magnet mental, care nu se va dezactiva decât atunci când, în sectorul de stat, politica şi profesionalismul nu vor mai fi atât de dependente. Adică probabil niciodată.
