* primii creatori de costume populare tradiționale și-au întins, ieri, tarabele pe Faleza Dunării, la vestitul Târg al Meșterilor Populari * cei care au vizitat, deja, Târgul Anticarilor de pe Regala pot proba, pe gratis, cușmele din miel expuse de Badea Constantin, de la Joldești, Botoșani, sau pot îmbrăca o ie tradițională românescă de la talentatul creator de frumos Gianina Matei, din comuna brăileană Gemenele * "Sunt cojocar din tată-n fiu, ajuns la a cincea generație", ne-a spus meșterul popular * brăilenii se pot delecta cu o ceașcă de cafea la nisip, preparată în ibric de cupru de cafegiul Iulius Iancu din Ploiești
Primii creatori de costume populare tradiționale și-au întins, ieri, tarabele pe Faleza Dunării, la vestitul Târg al Meșterilor Populari organizat de municipalitate, cu prilejul Zilelor Municipiului Brăila. Astăzi, mai sunt așteptați și alții.
Sunt creatori de frumos din Brăila și din toată țara, veniți ca să-și expună aici obiectele realizate cu migală și cu pasiune. Cei mai mulți au mai fost prezenți la Târgul Meșterilor Populari, deschis, de data aceasta, în perioada 11-15 august, pe faleza brăileană. Iar mușterii au de unde să aleagă mărfuri de calitate, slavă Domnului!
Cei care au vizitat, deja, Târgul Anticarilor de pe vechea Regală, pot admira și pot proba, că-i gratis, cușmele din miel țurcan expuse pe tarabă de badea Constantin, de la Joldești, Botoșani - satul natal al mamei lui Mihai Eminescu - sau pot îmbrăca o ie tradițională românescă de la talentatul creator de frumos Gianina Matei, din comuna băileană Gemenele. Nu înainte, însă, de a se delecta cu o ceașcă de cafea la nisip, preparată cu meșteșug, în ibric de cupru, de domnul Iulius Iancu din Ploiești.
"Am început să cos ii din pasiune, fără să fi moștenit acest meșteșug de la părinții sau bunicii mei. Am achiziționat, apoi, un război de șesut și am început să țes la război. Nu cos niciodată două ii la fel, poate doar atunci când trebuie să le fac pentru un ansamblu folcloric și trebuie să fie cât de cât identice. Costumele populare tradiționale românești sunt totul pentru mine", ne-a mărturisit Gianina Matei, care-și expunea, ieri, creațiile unice pe Faleza Dunării.
Ceva mai departe, înconjurat de cușme mari și mici, de brâie și curele din piele, lucrate pentru toate gusturile, îl întâlnești pe badea Costică, alias Constantin Ciubotarița, de 62 de ani, botoșăneanul venit, parcă, din vremuri de demult. Când ne-a văzut, vestitul cojocar - meșter popular vestit în toată țara - și-a pus cușma de miel țurcan pe o ureche, și a îmbrăcat straiele strămoșești, după care a luat fluierul și a început să cânte hore și sârbe moldovenești. Așa face de fiecare dată când vine la târgul brăilean, iar cântecele sale și voia bună pe care o degajă parcă încarcă locul cu acea energie pură a spiritului neaoș românesc. "Sunt cojocar din tată-n fiu, ajuns la a cincea generație", se laudă meșterul popular, și noi - cum altfel - îl credem pe cuvânt.
Tot ieri, își etala obiectele de artizanat și costumele tradiționale rusești "Doamna Valentina", de la Jurilovca, pe a cărei tarabă vedeai înșiruite vestitele kokoshnik, alături de baticuri lipovenești și nelipsita rubașcă. Frumoasa lipoveancă de peste Dunăre, din județul Tulcea, va evolua sâmbătă, 14 august, la ora 18.30, pe Faleza Dunării de la Brăila, într-un frumos spectacol, pentru că face parte din grupul "Nuferii Albi".
E-o încântare să-ți petreci după-amiaza pe malul Dunării, când se mai potolește căldura, în compania meșterilor populari și a creatorilor de frumos veniți la târg. Primjăria a promis că, de data aceasta, nu o să mai fie fumul înecăcios, care-ți tăia respirația, al nenumăratelor grătare. În schimb, poți să-ți alinți papilele gustative cu o cafea de calitate, făcută la nisip, de Iulius Iancu, ploieșteanul îmbrăcat turcește. Din două fraze, te convinge să bei nu una, ci două cafele făcute în vestitul ibric de cupru. "Cafeaua preparată așa este deosebită prin faptul că fierbe în nisip, la propriu, pe toată suprafața ibricului, care este, întotdeauna, din cupru. În plus cafeaua conține cardamon, un condiment arăbesc care-i îmbunătățește calitățile", ne spune cafegiul cu fes, din Ploiești. Cum să reziști tentației?