• Cătălin Andrei Oprea (clasa a VIII-a) şi Octav Cristian Filip (clasa a X-a) au câştigat fiecare câte o menţiune specială • elevii brăileni au fost premiaţi şi la Concursul Naţional “Chimia - prieten sau duşman?”, echipa formată din Marian Valentin Dumitru şi Maria Gheorghe reuşind să obţină premiul II
Peste 300 de elevi din ţară au participat anul acesta, la Constanţa, la Olimpiada Naţională de Chimie. Ca la fiecare ediţie, concurenţii au avut de susţinut două probe, una teoretică şi una practică, printre laureaţi numărându-se şi doi elevi din Brăila. Este vorba despre Cătălin Andrei Oprea şi Octav Cristian Filip, ambii câştigând menţiune specială.
Octav, elev în clasa a X-a la Colegiul Naţional “Gh. M. Murgoci”, îndrumat de prof. Daniel Panţuru, a participat pentru a doua oară consecutiv la această olimpiadă, fiind foarte încântat de zilele petrecute la Constanţa.
“A fost o experienţă aparte. Mi-a plăcut mult! Am lucrat foarte mult să ajung acolo, dar cea mai interesantă chestie e că ajungi să cunoşti oameni din alte oraşe, care sunt pe aceeaşi lungime de undă cu tine, şi e foarte fain. Pasiunea pentru chimie a început în clasa a VII-a, probabil m-a influenţat şi bunicul meu, care a fost profesor de chimie şi fizică, simt că am evoluat faţă de anul trecut şi vreau să continuu să merg la această olimpiadă. Îi mulţumesc domnului profesor Daniel Panţuru, doamnei profesoare Angelica Poaşcă, doamnei profesoare Lucica Drăgan, profesoara mea din gimnaziu, şi doamnei Daniela Tilincă care a fost profesoara mea tot în gimnaziu şi m-a atras spre zona ştiinţelor exacte”, ne-a declarat tânărul.
Cum vacanţa de vară se apropie, Octav s-a gândit să o petreacă făcând ceea ce îi place: voluntariat. Acesta a urmat recent un curs de animator organizat de Asociaţia Turistică Ghizii României pentru a putea lucra în tabere pentru copii.
Elev în clasa a VIII-a la Colegiul Naţional “Nicolae Bălcescu” şi îndrumat de prof. Silvia Petrescu, Cătălin a avut anul acesta rezultate la mai multe concursuri şi olimpiade, fiind fericit că a reuşit să obţină o menţiune specială şi la chimie.
“A fost interesantă proba practică. Pot spune că a fost cea mai interesantă din toţi anii. Mi-am dorit să obţin un rezultat bun şi mi-ar plăcea să particip şi anul viitor. Îi mulţumesc doamnei profesoare Silvia Petrescu şi domnului profesor de anul trecut, Radu Grigore, care m-a ajutat să descopăr chimia”, ne-a spus aceasta.
Cătălin a participat anul acesta şi la naţionala de astronomie şi astrofizică, unde a obţinut o menţiune MEN şi o medalie de argint din partea Societăţii Române de Fizică. Adolescentul se pregăteşte de examenul de Evaluare Naţională, iar apoi vrea să studieze la profilul matematică-informatică.
Premiu şi la Concursul “Chimia - prieten sau duşman”
Luna aceasta, Facultatea de Chimie a Universităţii din Bucureşti a organizat Concursul Naţional de Comunicări ştiinţifice pentru elevii din clasele liceale “Chimia - prieten sau duşman?!”, concurs ce are ca obiective stimularea creativităţii, educarea gândirii stiinţifice şi a lucrului în echipă, precum şi dezvoltarea abilităţilor de comunicare şi a spiritului de competiţie în cercetarea ştiinţifică din domeniul chimiei. Şi la acest concurs, elevii brăileni au urcat pe podium, echipa formată din Marian Valentin Dumitru şi Maria Gheorghe, elevi în clasa a X-a la Liceul Teoretic “Nicolae Iorga”, coordonaţi de prof. Liliana Marin, câştigând premiul II.
“Lucrarea noastră a avut ca temă «Parfumuri naturale vs. parfumuri sintetice» şi credem că am impresionat juriul cu partea de cercetare, am avut patru activităţi experimentale, şi apoi cu răspunsurile pe care le-am dat la întrebările suplimentare din partea membrilor comisiei. Şi contează destul de mult modul în care îţi prezinţi lucrarea, pentru că oricât de bună ar fi aceasta, dacă nu ştii să pui în evidenţă ce ai făcut acolo, pierzi foarte mult, mai ales când primeşti întrebări din comisie. Trebuie să ştii să îţi vinzi produsul, ca să spunem aşa, să atragi atenţia într-un mod pozitiv. Mulţumiri doamnei profesoare şi părinţilor, familiilor care au avut încredere în noi şi colegilor pentru susţinere. Cu siguranţă vom mai merge şi la alte concursuri”, ne-au spus cei doi câştigători.
Felicitări elevilor şi profesorilor îndrumători!