Moralitatea şi Codul Penal | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Moralitatea şi Codul Penal

Aceasta este părerea liderului PSD Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, exprimată în cadrul unei conferinţe de presă organizate de el în calitate de preşedinte CJ. Potrivit Dicţionarului Explicativ al Limbii Române, imoral poate însemna lipsit de integritate morală, corupt, depravat, desfrânat, într-un cuvânt contrar moralei. Ei bine, domnul preşedinte Stancu este de părere că "suntem mulţi" aşa şi, desigur, în această categorie se include pe sine, având în vedere utilizarea în propria exprimare a pronumelui personal, la persoana I, plural. Pentru început, o precizare: atât eu cât şi colegii mei, Marian Coman, Cati Lupaşcu, Cristian Robu-Corcan şi Liviu Stan, "tăvăliţi" de preşedintele Stancu în respectiva peroraţie nu ne regăsim sub niciun chip în sintagma "imorali suntem mulţi dintre noi". Poate că suntem nesimţiţi, poate că ne supraestimăm! În tot cazul, indiferent cum am fi, noi nu ocupăm o funcţie publică din vârful căreia putem decide în buzunarul cărei firme intră milioane din banii contribuabililor sau o funcţie care ne-ar permite să împărţim candidaturile în partid după cum vrea imoralitatea noastră. În fapt, liderul PSD Gheorghe Bunea Stancu, în grandomania sa, a dat pe faţă ceea ce mulţi politicieni gândesc: moralitatea nu contează, contează doar să nu te ia la întrebări DNA. Bunul simţ, buna cuviinţă, morala creştină, respectarea unei promisiuni nu sunt norme legale de încălcarea cărora poţi răspunde penal, aşa gândesc mulţi dintre colegii lui Stancu. Deosebirea constă în faptul că la fel de mulţi colegi în ale politicii cu liderul PSD Brăila dau dovadă de decenţă atât în exprimare cât şi în comportament, iar despre ei s-ar putea spune că n-au făcut mai nimic sau n-au făcut suficient în funcţiile pe care le deţin, dar în niciun caz nu s-ar putea afirma că sunt imorali. Aş putea să ofer şi destule exemple, dar mă tem că Bunea Stancu, aşa cum percepe el moralitatea, va trage concluzia că respectivii oameni politici - chit că mulţi sunt din PSD! - m-au plătit ca să scriu "de bine" despre ei.

În altă ordine de idei, sigur că România este încă departe de normele nescrise, dar atât de ferm aplicate în ţările cu democraţii avansate, care impun demisia imediată şi ieşirea cu totul din spaţiul public atunci când asupra un politician planează suspiciuni de corupţie şi imoralitate. Nu este cazul la noi. Drept dovadă, atitudinea scandaloasă a lui Adrian Severin, care se ţine cu dinţii de postul de europarlamentar, chit că toată lumea-i zice să-şi dea demisia după ce-a picat în plasa jurnaliştilor englezi.
Dacă acolo sus se-ntâmplă aşa ceva, să ne mai mire că la nivelul lui Stancu moralitatea ar trebui respectată doar dacă ar fi articol de lege în Codul Penal?

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro