Toată această organizare şi-a atins scopul: preşedintele a plecat sub o ploaie de sloganuri, iar liderii opoziţiei au făcut baia de mulţime - care în mai toţi anii trecuţi a fost apanajul preşedintelui. Este imaginea câştigului prea facil de capital electoral de care beneficiază PSD şi PNL din cauza slabei guvernări, dominată de incoerenţa premierului şi a unor miniştri, dar şi de incursiunile prezidenţiale pe domenii unde ar trebui să fie spectator şi eventual mediator, nu participant.
Avântul pe care Victor Ponta şi l-a luat luni la Iaşi a atins viteza maximă joi, odată cu chemarea la DNA a preşedintelui Consiliului Judeţean Argeş, Constantin Nicolescu. Procurorii îl acuză că a beneficiat de fonduri PHARE în valoare de aproximativ 900.000 de euro pentru efectuarea de lucrări de reabilitare/reconstrucţie a patru şcoli, pretins afectate de inundaţiile din anul 2005. Cele patru clădiri erau cât se poate de întregi, iar contractul de reabilitare a fost atribuit unei firme "de familie". Nu ar fi singura vină a şefului CJ Argeş, care a şi primit mandat de arestare pentru 29 de zile, dar Victor Ponta s-a grăbit să-şi apere colegul de partid.
Exact aşa făceau şi înaintaşii săi, când, în anii '90, l-au condus în alai la Parchet pe Gabriel Bivolaru, deputat al partidului pe atunci, acuzat de devalizarea unei bănci cu sume uriaşe la acea vreme. Între timp, fostul deputat şi-a ispăşit pedeapsa, dar banca nu a primit nici o leţcaie înapoi, iar "mitingul" de susţinere social-democrat a rămas antologic.
Acum, Ponta (avocat de profesie) se grăbeşte să calce pe urmele seniorilor PSD, înainte ca justiţia să se pronunţe.
Din păcate, nu este singurul în toată clasa politică românească, iar asta se vede cel mai bine atunci când Curtea Constituţională dă un verdict pe o lege. Încă o dovadă că democraţia se vede altfel din înaltul politicii mioritice.