• Inspectoratul Școlar Județean Brăila sub coordonarea Ministerului Educației și cu sprijinul Consiliului Județean și al Primăriei Brăila, a găzduit în perioada 7–10 aprilie Olimpiada Națională de Coregrafie, care a reunit 107 elevi din opt județe • joi, 10 aprilie, a avut loc festivitatea de premiere, unde talentul, măiestria tehnică și expresivitatea artistică a fost răsplătită
În perioada 7–10 aprilie, Brăila a fost gazda unei adevărate sărbători a artei și mișcării, Olimpiada Națională de Coregrafie, un eveniment de înaltă ținută artistică, desfășurat sub coordonarea Ministerului Educației și Cercetării. Organizată de Inspectoratul Școlar Județean Brăila și Liceul de Arte “Hariclea Darclee”, cu sprijinul Consiliului Județean și al Primăriei Brăila, competiția a adus pe scena brăileană 107 elevi talentați, din opt orașe ale țării, într-o demonstrație de disciplină, expresivitate și performanță artistică.
Desfășurată pe două secțiuni, dans clasic pentru clasele a VII a – a XII a și dans contemporan pentru clasele a XI a – a XII a, olimpiada a reunit 107 elevi din opt orașe ale țării: 9 elevi de la Colegiul Național de Artă „George Apostu” Bacău, 4 elevi de la Liceul de Arte „Hariclea Darclee” Brăila, 25 de elevi de la Liceul de Coregrafie „Floria Capsali” București, 25 de elevi de la Liceul de Coregrafie și Artă Dramatică „Octavian Stroia” Cluj-Napoca,14 elevi de la Colegiul Național de Artă „Regina Maria” Constanța, 5 elevi de la Liceul de Arte „Dimitrie Cuclin” Galați,15 elevi de la Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” Iași și 10 elevi de la Liceul de Artă „Ion Vidu” Timișoara. Tinerii participanți și-au demonstrat talentul în fața unei comisii formate din profesori și coregrafi de renume. Competiția a reprezentat mai mult decât o întrecere,a fost o celebrare a artei mișcării, a muncii constante și a visurilor care prind viață pe scenă.
Premii oferite de Ministerul Educației
Festivitatea de premiere, desfășurată joi, 10 aprilie, la Casa Tineretului din Brăila, a fost deschisă printr-un moment artistic special, susținut de elevii clasei de muzică de la Liceul de Arte „Hariclea Darclee”. Sub îndrumarea profesorilor Marius Șerban și Cristian Piron, aceștia au oferit un moment muzical de înaltă sensibilitate, apreciat și aplaudat de public, care a completat perfect atmosfera festivă a evenimentului.
În continuare, oficialii prezenți, inspectorul general adjunct Daniela Petre, inspectorul pentru arte profesor Oana Mirică și directorul liceului gazdă, profesor doctor Gheorghe Antonescu, au felicitat participanții și au subliniat nivelul artistic deosebit al competiției, exprimând totodată recunoștință pentru efortul elevilor și al profesorilor coordonatori.
Premiile au fost acordate în funcție de punctajele obținute, respectând criterii clare de evaluare pentru fiecare secțiune, gen și an de studiu. Pentru premiul I, elevii au avut nevoie de un punctaj de minimum 97 de puncte, pentru premiul II – cel puțin 93 de puncte, iar pentru premiul III – cel puțin 90 de puncte. Mențiunile au fost acordate celor care au obținut minimum 85 de puncte și au reprezentat maximum 15% din numărul participanților pe fiecare secțiune.
Ministerul Educației a susținut performanța, oferind premii consistente, premiul I a fost răsplătit cu suma de 1.000 lei, premiul II cu suma de 700 lei, premiul III cu suma de 500 lei, iar mențiunile cu 300 de lei.
Chiar dacă elevii din Brăila nu s-au regăsit pe podiumul național, Primăria Brăila, prin primarul Marian Dragomir, a ținut să recompenseze performanța locală. Astfel, premiul pentru cel mai mare punctaj obținut de un elev brăilean a fost acordat elevei Maria Diana Antohi, clasa a VIII-a, Liceul de Arte „Hariclea Darclee” – o recunoaștere a muncii, talentului, și efortul depus în cadrul competiției.
Un moment deosebit l-a reprezentat povestea Anei Maria Bîțică, câștigătoarea locului I la secțiunea dans contemporan. Elevă în clasa a XII-a la Liceul de Coregrafie „Floria Capsali” din București, Ana Maria a impresionat juriul cu expresivitatea și tehnica sa. „Am început să dansez la 6 ani, deși nu-mi plăcea la început. Mama m-a înscris pentru că aveam prea multă energie, iar de atunci am muncit constant. Acum iubesc ceea ce fac. Prin dans îmi exprim emoțiile și vreau ca publicul să simtă povestea pe care o spun prin mișcare”, a declarat ea. Ana Maria nu este străină publicului, impresionând deja prin aparițiile de la ”Next Star”, ”Românii au talent” și Gala UNACOR, unde a fost distinsă cu titlul de „Tânără Speranță în dans”. Visul ei este să urmeze UNATC, secția de coregrafie.
Aceasta este doar una dintre sutele de povești din culisele Olimpiadei. Fiecare elev a adus pe scenă mai mult decât un număr artistic, a adus o poveste, o emoție, un vis.În spatele pașilor siguri de pe scenă stau ani de muncă și dedicație.
Brăila a fost, pentru câteva zile, capitala dansului românesc, o gazdă demnă pentru un eveniment care a arătat cât de frumos se poate îmbina educația cu arta și cât de puternici sunt visătorii care aleg să se exprime prin mișcare.
Felicitări tuturor!