Panait Istrati - primul Soljeniţîn al literaturii europene | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Panait Istrati - primul Soljeniţîn al literaturii europene

Directorul adjunct al Muzeului, dr. Zamfir Bălan, a prezentat apoi expoziţia memorială ce cuprinde obiecte care i-au aparţinut scriitorului sau care sunt definitorii pentru viaţa sa. În vitrine sunt în special cărţi, în limbile franceză, română şi greacă, dar şi multe alte ediţii în alte limbi străine. "În jurul anului 1935, când s-a realizat o statistică, s-a stabilit că Istrati era deja tradus în 27 de limbi, ceea ce demonstrează că Panait Istrati nu a avut numai un succes de librărie, ci a pătruns în foarte multe medii culturale din întreaga lume, ajutat probabil de faptul că scria în limba franceză", a spus dr. Zamfir Bălan. Obiectele expuse fac parte, majoritatea, din patrimoniul Casei Memoriale Panait Istrati, care, deocamdată, este în reabilitare. În expoziţie mai sunt prezentate şi obiecte care ţin de particularitatea omului Panait Istrati: pălăria sa, două serviete, ceasul cu cadran triunghiular, panoul de fotograf ambulant şi chiar ghetele sale cumpărate de la atelierul lui Gheorghe Ionescu de la Paris, imobil unde a şi locuit o vreme, în subsol şi unde a scris mute din operele sale.

Tot ieri a fost lansat de către inspectoarea Tatiana Bercariu şi Concursul Naţional de Proză şi Publicistică, aflat în 2010 la prima ediţie. Elevii vor putea participa la una sau la toate cele trei secţiuni: Proză scurtă, Articole şi Traduceri din franceză în limba română. Termenul de predare a proiectelor este de 15 martie. Tema acestei ediţii este "Aventura - experienţă de formare". Articolele trebuie să fi fost publicate în acest an în revistele şcolare. Un regulament detaliat al concursului poate fi accesat pe site-ul Inspectoratului Şcolar.

A urmat apoi o conferinţă susţinută de prof. univ. dr. Nicolae Creţu, de la Universitatea "Al. I. Cuza" din Iaşi, cu tema "Arhitectura sensului: Panait Istrati versus Nikos Kazantzakis", după care au fost dezvelite două plăci memoriale, una pe casa în care s-a născut Istrati, iar alta pe şcoala în care a învăţat.

După-amiază a avut loc o altă serie de prelegeri susţinute de specialişti şi profesori, cu tema "Posteritatea lui Adrian Zografi". Au participat: Şeilla Iaia, Cecilia Condei, Aureliu Goci, Viorel Mortu, Zamfir Bălan, Ioan Munteanu, Vasile Datcu, Tatiana Bercariu, Petrica Plopeanu, Vasile Zbarcea şi Claudiu Brăileanu.

Evenimentul a fost organizat de Muzeul Brăilei şi Inspectoratul Şcolar.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro