Mergi la conţinutul principal
A doua medie perfectă la Evaluarea Națională din Brăila, după contestație

Perseverență de nota 10

• după o contestație curajoasă și justificată, Andreea Cristina Gălbinaș a obținut media 10 la Evaluarea Națională, redând astfel sensul unui parcurs perfect: patru ani de gimnaziu cu nota 10 pe line

 

După contestarea rezultatului inițial, Andreea Cristina Gălbinaș a obținut cea de-a două medie de 10 a județului Brăila la Evaluarea Națională 2025, iar povestea ei este mai mult decât o statistică. E o lecție de răbdare, încredere și muncă dusă cu seriozitate, dar și cu bucuria de a descoperi. Pentru Andreea, drumul spre media perfectă a fost, paradoxal, marcat de o dezamăgire profundă. Inițial, nota obținută la Limba și literatura română a fost 9,90. O lovitură neașteptată pentru o elevă care simțise, ieșind din examen, că lucrarea sa era fără greșeală.”Acele zece sutimi în minus au fost un dezastru emoțional, pentru Andreea. Știa că lucrarea este impecabilă. A ieșit din examen convinsă că a scris tot ce trebuia”, povestește mama sa.

Fire logică, analitică, cu o gândire matură pentru vârsta ei, Andreea a inclus în textul argumentativ o concluzie amplă, depășind numărul de cuvinte recomandat, motiv pentru care a fost depunctată de un corector insensibil la nuanțe. ”A fost un moment greu. Știam că am scris o lucrare fără greșeală, dar pentru că am adăugat o concluzie în argumentare, am depășit limita de cuvinte. Am vrut să fiu completă în idei, să respect logica discursului. Am fost hotărâtă să depun contestație, iar doamna profesoară m-a încurajat să o fac”, povestește Andreea.

Susținută de profesoara de română, Marioara Popa, și de familie, a decis să depună contestație. După recorectare, a venit confirmarea: 10 curat. ”A fost o eliberare. Am simțit că mi-a fost recunoscută munca și că am făcut bine să am încredere în mine”, spune ea.

 

Profesori care văd dincolo de note
Rezultatele Andreei nu sunt întâmplătoare: a încheiat gimnaziul ca șefă de promoție, cu media 10 în toți cei patru ani, dar parcursul ei educațional nu s-a limitat la note. În anul școlar 2024–2025, a obținut distincții importante la patru olimpiade naționale: Premiul II la Olimpiada Națională ”Lectura ca abilitate de viață”, Mențiune la Limba și literatura română, Mențiune de Onoare la Matematică și Premiul Special la Geografie. Dar, dincolo de cifre și diplome, Andreea este un copil care gândește cu profunzime și simte cu autenticitate. ”Când primea un răspuns legat de sensul unui text, exclama: ‘Ce frumos!’ – și nu era un gest de politețe, ci bucuria reală a descoperirii”, își amintește profesorul Marioara Popa. ”Mă bucur enorm de acest rezultat. Andreea are setea de cunoaștere a unui copil, dar maturitatea unui adult. Este un copil care strălucește prin inteligență, perseverență și dorință de a înțelege. Rezultatul de 10 este o recunoaștere binemeritată a unei valori autentice. Rezultatele ei îmi dau imboldul de a merge mai departe în această profesie”, a adăugat profesoara de română.

Și la matematică, pasiunea Andreei este evidentă. Diriginta și profesoara sa de matematică, Neluța Chirica, o numește ”un model de echilibru între rațional și sensibilitate”, spunând că  ”Andreea este un exemplu de excelență, curaj și dedicare. A participat la Olimpiade de Matematică încă din clasa a V-a și, în clasa a VI-a, a ajuns la faza națională. În acest an, a obținut medalia de onoare. Rezultatele sale reflectă o muncă susținută, o pasiune autentică pentru cunoaștere și o modestie rar întâlnită”,

 

Matematică, pictură și lectură – un trio care o definește
Pentru Andreea, timpul liber este prețios și rareori neocupat. Deși va merge la Colegiul Național ”Gh. M. Murgoci”, la profilul Matematică-Informatică, Andreea are o latură profund artistică. A pictat de la trei ani până în clasa a VI-a la Palatul Copiilor și, deși a fost nevoită să întrerupă din cauza programului școlar, încă se refugiază în culori atunci când timpul îi permite. ”Pictez cu drag flori, peisaje, natura mă liniștește și mă inspiră. Nu am renunțat complet, doar că nu mai am atât de mult timp”, spune ea.
Și lectura e o parte importantă din viața sa. ”Citesc ori de câte ori pot. Mă ajută să înțeleg lumea, oamenii și chiar matematica. Pentru mine, toate se leagă.”

 

Și un coleg de generație, la fel de strălucitor
Alături de Andreea Gălbinaș, și Fabian Dincă Enache a obținut media 10, reprezentând cu mândrie Școala Gimnazială ”Mihai Eminescu” din Brăila. Și el a absolvit cu 10 pe linie cei patru ani de gimnaziu, iar visul lui este să ajungă medic. Va merge tot la ”Murgoci”, la Științele Naturii. ”Fabian este un elev discret, profund și extrem de motivat. Reușita lui e rodul unei munci constante și a unei viziuni clare asupra viitorului”, spune profesor Victorina Ciomîrtan, directoarea școlii.

 

Finalul unei etape. Începutul unei misiuni
Pentru Andreea, ca și pentru Fabian, media 10 nu e doar un premiu, ci începutul unei noi etape. Întrebată de ce a ales să meargă la Colegiul Național ”Gh. M. Murgoci”, specializarea Matematică-Informatică, Andreea răspunde sincer: ”prima mea iubire a fost matematica. Îmi place să descifrez, să găsesc soluții. Poate părea surprinzător, dar și matematica implică foarte multă creativitate. La fel ca și pictura  presupune viziune, imaginație, construcție logică. Iar lectura mă ajută să înțeleg mai bine lumea din jur.”
Andreea nu știe exact ce va urma. Se gândește la o facultate care să îmbine matematica și arta, poate arhitectura.  ”Important este să fac ceva care mă definește. Să îmi păstrez pasiunea și să nu renunț la ceea ce iubesc. Matematica implică multă creativitate. Îmi place să găsesc soluții ingenioase și metode neobișnuite de rezolvare. Poate voi găsi o facultate care să îmbine aceste două lumi”, ne-a spus aceasta.
Andreea Cristina Gălbinaș nu este doar o elevă de 10. Este dovada că atunci când gândirea analitică, talentul artistic și dragostea pentru cuvânt se întâlnesc, rezultatul este nu doar o notă, ci un model demn de urmat construit cu grijă, răbdare, susținere familială și profesori dedicați
.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro